Cum-functioneaza-aparatul-de-aer-conditionat
Cum functioneaza aparatul de aer conditionat?

Cum functioneaza aparatul de aer conditionat?

0 Shares
0
0
0

Cum-functioneaza-aparatul-de-aer-conditionatIncalzirea globala a devenit un fenomen din ce in ce mai usor de observat, iar aparatul de aer conditionat nu mai este doar un moft, ci chiar o necessitate in verile toride. Din ce in ce mai multe modele de masini au aerul conditionat ca o dotare standard si poate chiar unul dintre primele despre care cumparatorul intreaba atunci cand planuieste sa achizitioneze un automobil.

Cum functioneaza insa acest aparat care ne asigura confortul in locuinta? Principiul este de fapt unul foarte simplu. Ideea de baza pe care functioneaza orice aparat de aer conditionat este evaporarea. Cand un lichid se evapora absoarbe caldura. Daca ati observat atunci cand alcoolul ia contact cu pielea veti simti o senzatie de racoare pe masura ce alcoolul se evapora.

O idee gresita si foarte raspandita de mult timp este aceea ca aparatul de aer conditionat portabil functioneaza prin preluarea aerului din camera si evacuarea lui in timp ce aerul de afara este introdus in camera. Ceea ce face, de fapt, aparatul de aer conditionat este sa raceasca aerul din camera cu ajutorul unui dispozitiv numit vaporizator. Parţile funcţionale principale ale aparatului sunt urmatoarele: compresorul (unitatea exterioara), condensatorul (unitatea exterioara), ventilatoarele (ambele unitaţi), vaporizatorul (unitatea interioara) şi partea de comanda-control.

Ca agent refrigerent în aparatele de aer condiţionat se folosesc fluorocarburi, ca freonul, care sa asigure caracteristicile cerute pentru racire şi absorbţia caldurii. Agentul refrigerent ajunge la compresor sub forma de gaz rece, cu presiune mica. Compresorul comprima acest gaz, ducând astfel la creşterea temperaturii acestuia. Gazul aflat sub presiune mare şi cu temperatura ridicata este racit în condensator, cu ajutorul unui ventilator (vizibil când va uitaţi la unitatea exterioara) care disipeaza caldura, racind agentul refrigerent. În urma racirii, la ieşirea din condensator, agentul refrigerent este din nou în stare lichida.

Lichidul racit intra apoi, în cantitaţi mici, în vaporizator prin intermediul unei valve, începând procesul de transformare în gaz; procesul se desavârşeşte pe masura caldura din aerul din interior este absorbita de agentul refrigerent. Temperatura vaporizatorului depinde în parte de cantitatea de lichid care trece prin valva.

Unitatea interna a aparatului are un ventilator care împinge aerul din camera în vaporizator (dispozitiv constituit din ţevi reci prin care circula agentul refrigerent). Astfel prin absorbţia caldurii, survine racirea aerului. Temperatura minima de racire a aparatului este limitata de faptul ca daca ar fi prea joasa, s-ar forma gheaţa pe calea de acces a aerului. Exista aparate inteligente care observa formarea gheţii şi evita acest lucru, dar aceasta caracteristica ridica, fireşte, preţul aparatului.

Finalmente, agentul refrigerent, în stare de gaz, prin intermediul unui alte valve, intra din nou în compresor, iar ciclul se reia. Cand achizitionati un aparat de aer conditionat inverter, este important sa va interesati cati BTU capacitate are. BTU sau British thermal units reprezinta cantitatea de caldura necesara ridicarii a 0,45 litri de apa cu un grad Fahrenheit (0,56 grade Celsius). 1 BTU este echivalent cu 1,055 jouli. Înţelegea comuna este aceea ca BTU reprezinta capacitatea de racire a aparatului.

Pentru locuinţe mai mari, este bine sa luaţi în calcul mai multe aparate, dispuse în diferite camere.


Alte stiri actuale :

1. Sterge praful înainte de a porni aerul conditionat!
2. Câte autobuze RATB au aer conditionat
3. Temperatura buna fara aer conditionat
4. Cum sa îti protejezi sanatatea de aerul conditionat
5. Când trebuie verificata instalatia de aer conditionat! Vara ai nevoie de racoare si de curatenie în autoturism

0 Shares
You May Also Like