Ce-sunt-ursitoarele
Ce sunt ursitoarele?

Ce sunt ursitoarele?

0 Shares
0
0
0

Ce-sunt-ursitoareleCredinta in ursitoare si in puterea lor de a croi un drum fiecarui om, este inca raspandita in poporul roman si este mostenita de la romani.

Sunt 3 astfel de zane care vin in nopti fara sot imediat dupa ce se naste un copil, mai exact in prima saptamana si ii menesc soarta.

Se spune ca in trecut aceste ursitoare erau auzite si vazute cum ursesc de catre moase, care aveau grija de nou nascuti sau de mamele acestora. Din nefericire pentru ca moasele au spus acest secret se spune ca in zilele noastre moasele nu mai au darul de a vedea ursitoarele.

Pentru a conserva aceste traditii parintii apeleaza la ursitoare botez.

Legat de aceste zane in Transilvania inca mai exista traditia ca moasa, chiar si atunci cand copilul s-a nascut la spital sa puna in camera in care va sta bebelusul, imediat dupa ce acesta ajunge acasa, pe o panza noua si alba, un vas cu faina cernuta, o paine, sare si un ghem de lana.

Dupa ce trec 3 zile si 3 nopti, in cazul in care au venit ursitoarele, parintii copilului si moasa, vad urma pe care o lasa o ursitoare pe faina.

In Tara Romaneasca, Banat si Moldova, dupa 3 zile de la nastere se face o masa cu mancaruri alese: o gaina, paine, vin si 3 banuti. Este denumita cina ursitoarelor si exista credinta ca acestea ar trebui sa fie rasplatite pentru a ursi o soarta cat mai buna bebelusului.

In Bucovina, moasa la asfintit trebuie sa puna in camera  in care doarme copilul o lumina care sa arda toata noaptea. Se considera ca ursitoarele sunt fericite daca gasesc aceasta lumina si vor ursi copilului o soarta buna.

Traditia moaselor legata de botez este foarte puternica la romani. In traditia din Oltenia, Banat si Transilvania, rolul moasei este foarte important si la botez. Ea va duce copilul la biserica. Nasii, atunci cand iau bebelusul de la moasa ii dau un ban de argint pentru a o rasplati.

In Oltenia traditia continua pentru ca moasa trebuie sa mearga si de Sf. Vasile la casa noului nascut cu un ban de argint si cu un colac. Acestea sunt cadouri pentru parinti si copil.

Colacul se va aseza pe capul copilului apoi se va lovi de grinda si i se vor face urari copilului. Ulterior moasa trebuie sa fie asezata la masa.

In prima baie a copilului traditia ne arata ca trebuie sa se puna mai multe lucruri:
•    Busuioc pentru ca in viitor copilul sa fie atragator, in special daca este fata.
•    Grau pentru ca bebelusul sa fie cinsiti cand va creste
•    Marar pentru a fi placut
•    Menta si Romanita pentru a creste repede si sanatos
•    Mac pentru a dormi bine
•    Canepa pentru a creste repede
•    Pene pentru a fi usor precum fulgul
•    Apa sfintita pentru a fi curat
•    Lapte dulce
•    Oua pentru a fi sanatos si implinit, oul trebuie sa ramana intreg pentru ca mama copilului sa il puna ulterior in apa de la baie
•    Bani pentru ca nou nascutul sa aiba un viitor prosper.

Moasa va trebui sa scoata banii si sa ii ingroape la radacina unui mar.

0 Shares
You May Also Like