Un netbook apartine unei clase de computere portabile mici, usoare, fara mostenire si ieftine, introduse in 2007.
La inceputul lor, la sfarsitul anului 2007, concepute ca notebook-uri mai mici decat cele tipice, optimizate pentru greutate redusa si costuri reduse – neetbook-urile au inceput sa apara pe piata, cu omisiunea anumitor functii (de exemplu, unitatea optica), cu ecrane si tastaturi mai mici si o reducere a puterii de calcul in comparatie cu un laptop cu dimensiuni complete.
De-a lungul evolutiei lor, netbook-urile au variat de la sub 5″ diagonala ecranului, pana la 12″. O greutate tipica este de 1 kg (2,2 kilograme). Adesea semnificativ mai putin costisitoare decat alte laptopuri, pana la jumatatea anului 2009, netbook-urile au inceput sa fie oferite de catre unii operatori de date wireless utilizatorilor lor „gratuit”, cu o achizitie extinsa de contract de servicii.
In perioada scurta de la aparitia lor, netbook-urile au crescut in dimensiuni si functii. Pana in August 2009, cand prin comparatia unui netbook Dell cu un notebook Dell, cei de la CNET numeau netbook-urile „nimic mai mult decat laptop-uri mai mici si mai ieftine”, remarcand, „specificatiile sunt atat de similare incat cumparatorul mediu ar fi probabil confuz cu privire la motivul pentru care unul este mai bun decat cealalalt” si ” singura concluzie este ca nu exista o distinctie intre aceste dispozitive “.
In incercarea de a preveni canibalizarea laptopurilor mai profitabile din gama lor, producatorii au impus mai multe constrangeri pe netbook-uri; cu toate acestea, acest lucru a impins curand netbook-urile intr-o nisa cu destul de putine avantaje distinctive fata de laptopurile traditionale sau computerele desktop.
Pana in 2011, popularitatea din ce in ce mai mare a tabletelor (in special iPad) – un factor de forma diferit, dar cu capacitati de calcul imbunatatite si costuri de productie mai mici – a dus la o scadere a vanzarilor netbook.
La extremitatea inalta a spectrului de performanta, ultrabook-urile, portabilele ultra-usoare, cu o tastatura traditionala si afisaj au fost revolutionate de MacBook Air de 11,6 inci, care a facut mai putine sacrificii de performanta, desi cu costuri de productie considerabil mai mari.
Profitand de succesul MacBook Air si ca raspuns la acesta, Intel a promovat Ultrabook ca un nou standard de mobilitate ridicata, fiind apreciat de catre unii analisti ca device-ul ce ar putea sa reuseasca, acolo unde netbookurile au esuat. Ca urmare a acestor doua evolutii, netbook-urile din 2011 au pastrat pretul ca fiind singurul lor punct forte, pierzand in departamentul de design, usurinta de utilizare si portabilitate pentru tablete (si tablete cu tastaturi amovibile).
Multe companii producatoare de netbook-uri au incetat sa le produca pana la sfarsitul anului 2012. Multe produse netbook au fost inlocuite pe piata de Chromebookuri, o varianta a conceptului computerului de retea sub forma unui netbook. HP a reintrat pe piata netbook-urilor non Chromebook cu Stream 11, in 2014. Unele computere specializate au fost, de asemenea, lansate mai recent cu factori de forma comparabili cu netbook-urilr, cum ar fi GPD Win si succesorul sau, GPD Win 2.
In 1996 Psion a inceput sa solicite marci comerciale pentru o linie de produse netBook care a fost lansata ulterior in 1999. Marcile comerciale internationale au fost emise, dar modelele nu au reusit sa castige popularitate si productia lor s-a oprit (cu exceptia furnizarii de accesorii, intretinere si asistenta utilizatorilor existenti).
Hardware
Netbook-urile au de obicei un hardware mai putin puternic decat computerele asu laptop-urile mai mari si nu includ o unitate de disc optica pe care laptopurile mai mari o au adesea. Unele netbook-uri nu nici macar un hard disk conventional. Astfel de netbook-uri folosesc dispozitive de stocare de tip ssd, deoarece acestea necesita mai putina putere, sunt mai rapide, mai usoare si, in general, mai rezistente la socuri, dar cu o capacitate de stocare mult mai mica (cum ar fi 32, 64 sau 128 GB in comparatie cu 100 GB la 2 hard disk-uri mecanice de 1TB, tipice pentru multe notebook-uri / computere laptop).
Toate netbook-urile de pe piata accepta astazi retelele wireless Wi-Fi si multe pot fi utilizate pe retele de telefonie mobila cu capacitate de date (de exemplu, 3G sau 4G). Planurile de date mobile sunt furnizate sub contract in acelasi mod ca si telefoanele mobile. Unele includ, de asemenea, porturi Ethernet si / sau modem, pentru acces la internet in banda larga.
Arhitecturi procesoare
x86
Cele mai multe netbook-uri, cum ar fi cele de la Asus, BenQ, Dell, Toshiba, Acer foloseau la inceputurile lor, procesoare de tip Intel Atom (incepand cu N270 la 1.6 GHz, dar disponibil si in varianta N280 la 1,66 GHz, ambele fiind inlocuite de seria N450 – cu grafica si controler de memorie integrat pe cip la inceputul anului 2010 si functionand la 1,66 GHz), dar procesorul X86 echipeaza netbook-uri de la multi producatori diferiti, cum ar fi HP si Samsung.
VIA a conceput de asemenea Nano, o noua arhitectura compatibila cu x86-64, care viza aplicatii mobile cu preturi mai mici, cum ar fi netbook-urile. In prezent, un singur netbook foloseste Nano; Samsung NC20. Unele netbook-uri cu costuri foarte mici folosesc un procesor Vortex86 de tip procesor pe chip (soc) destinat sistemelor incorporate, doar pentru a fi „compatibil cu Windows”, dar cu performante foarte scazute. In 2011, AMD a lansat procesoare netbook Fusion, care sunt incluse in Asus Eee PC 1015T si multe alte device-uri.
Desi nu a fost atribuit oficial de AMD pentru acest rol, un procesor L110 Athlon 64 de 1,2 GHz model L110, care disipeaza 13 W, a fost utilizat de cel putin o companie – Gateway – pentru a alimenta un portabil de 11,6 inchi (rezolutie de ecran 1366×768), descris ca netbook de catre presa.
Lansat la mijlocul anului 2009 la 399 de dolari in Statele Unite, LT31 a primit aprecierea recenzorilor pentru performanta sa, fiind in general recunoscut ca fiind mai rapid decat produsele contemporane bazate pe Atom in aceeasi gama de pret, dar avand in acelasi timp o durata de viata a bateriei considerabil mai scurta si deci o autonomie redusa.
MacBook Air de 11,6 inchi a debutat la sfarsitul anului 2010 cu un procesor Core 2 Duo de 1,4 GHz (o unitate de 10 W) si o rezolutie de afisare de 1366×768 pentru modelul sau de entry level, la pretul de 999 USD (cu 1,6 GHz disponibil ca upgrade).
Intre timp au aparut pe piata alte „netbook-uri supradimensionate” cu ecrane de 11,6 inchi, inclusiv HP Pavilion dm1z (449 USD) si Lenovo ThinkPad X100e (550 USD), ambele folosind un procesor AMD Fusion E -350 (cu GPU inclus), care a fost descris ca fiind “mai rapid decat orice procesor Atom de pana acum”.
Comparatie
Prin definitie, netbook-urile incorporeaza procesoare cu putina putere de procesare. Pentru comparatie, un Core2 Duo T5600 dual-core obisnuit la 1,83 GHz cu cache de 2 MB L2, utilizat in laptopurile low-end, are un scor PassMark de aproximativ 1000 de puncte.
Arm
ARM Holdings proiecteaza si autorizeaza tehnologia de microprocesor cu cerinte de putere relativ mici si costuri reduse, care ar constitui o baza ideala pentru netbook-uri. In special, recentele ARM Cortex-A9 cu nuclee MPCore au fost oferite de ARM ca o platforma alternativa la x86 pentru netbook-uri. In Iunie 2009, Nvidia a anuntat o duzina de dispozitive mobile de internet care foloseau Tegra SoC-uri bazate pe ARM, dintre care unele erau netbook-uri.
Unele produse bazate pe ARM au fost marketate ca smartbook-uri, in special de catre cei de la Qualcomm. Smartbook-urile au promis sa ofere caracteristici decente, inclusiv o durata de viata a bateriei relativ buna, conectivitate 3G/4G si GPS (toate existente de obicei in smartphone-uri) intr-un corp in stil laptop cu un ecran de 5 pana la 10 inci si o tastatura QWERTY. Aceste sisteme nu ruleaza versiuni traditionale x86 ale Microsoft Windows, ci mai degraba sisteme de operare Linux personalizate (cum ar fi Android sau Google OS Chrome).
In cele din urma, putine astfel de produse au fost vreodata livrate pe piata in cadrul acestui branding, precum HP-Compaq Airlife, Toshiba AC100 (vandut ca Dynabook AZ in Japonia) si Efika MX. Unele dintre dispozitive, cum ar fi AC100, au fost impiedicate sa fie vandute cu un sistem de operare orientat catre mobile, ca Android. Pana la sfarsitul anului 2010, CEO-ul Qualcomm, Paul Jacobs, a recunoscut ca tabletele precum iPad-ul ocupau deja nisa smartbook-ului, astfel ca numele a fost abandonat.
Avantaje si dezavantaje ale netbook-urilor
Cumparatorul tipic de netbook isi doreste un sistem extrem de portabil, „mai mic decat un laptop”, dar nu are nevoie de cel mai rapid procesor, hard disk de mare capacitate sau alte caracteristici ale unui laptop mai mare si mai greu. Pe scurt, asa cum se arata in randurile de mai jos, un netbook este un compromis.
Avantajele unui netbook:
- Mai putin costisitoare decat majoritatea laptopurilor sau tabletelor
- Convenabil de tinut, transportat si ambalat
- Greutate extrem de mica
- Tastatura fizica pentru aplicatii de e-mail si de afaceri
- Durata lunga de viata a bateriei (in general)
Dezavantaje ale unui netbook:
- Procesoare mai lente si mai putina memorie RAM (in general)
- Dimensiune mica a ecranului
- Stocare interna limitata
- Tastatura poate fi mai mica decat cele tipice
- Putine optiuni periferice (unitati DVD etc.)