Ce este pneumonia

Ce este pneumonia?

0 Shares
0
0
0

Pneumonia este o infectie care inflameaza sacurile de aer intr-unul sau in ambii plamani. Sacurile de aer se pot umple cu lichid sau puroi (material purulent), provocand tuse cu flegma sau puroi, febra, frisoane si dificultati de respiratie. O varietate de organisme, inclusiv bacterii, virusuri si ciuperci, pot provoca pneumonie.

Pneumonia poate fi grava, si poate chiar sa puna viata in pericol. Este cel mai grav pentru sugarii si copii micii cand au pneumonie, dar si pentru persoanele mai mari de 65 de ani si persoanele cu probleme de sanatate sau cu sistem imunitar slabit, pneumonia poate pune viata in pericol.

Simptome

Semnele si simptomele pneumoniei variaza de la usoare la severe, in functie de factori precum tipul de germen care cauzeaza infectia, varsta si starea de sanatate generala. Semnele si simptomele usoare sunt adesea similare cu cele ale unei raceli sau gripe, dar dureaza mai mult.

Semnele si simptomele pneumoniei pot include:

  • Durere in piept atunci cand respirati sau tusiti
  • Confuzie sau modificari ale constientizarii mentale (la adulti de 65 de ani si mai mari).
  • Tuse, care poate produce flegma.
  • Oboseala.
  • Febra, transpiratie si frisoane agitate.
  • Temperatura corporala mai mica decat cea normala (la adultii mai mari de 65 de ani si la persoanele cu sistem imunitar slab).
  • Greata, varsaturi sau diaree.
  • Scurta respiratie.

Nou-nascutii si sugarii nu pot prezenta niciun semn al infectiei. Sau pot sa vomite, sa aiba febra si sa tuseasca, sa fie nelinistiti sau obositi si fara energie, sau sa aiba dificultati in respiratie si mancare.

Cand sa vezi un medic?

Consultati medicul dumneavoastra daca aveti dificultati de respiratie, dureri toracice, febra persistenta de 102 F (39 C) sau mai mare, sau tuse persistenta, mai ales daca tusiti puroi.

Este deosebit de important ca oamenii din aceste grupuri cu risc ridicat sa vada un medic:

  • Adulti mai mari de 65 de ani.
  • Copii mai mici de varsta de 2 ani cu semne si simptome.
  • Persoanele cu o conditie de sanatate de baza sau cu sistemul imunitar slabit.
  • Persoanele care primesc chimioterapie sau care iau medicamente care suprima sistemul imunitar.

Pentru unii adulti mai in varsta si persoanele cu insuficienta cardiaca sau cu probleme pulmonare cronice, pneumonia poate deveni rapid o stare de pericol pentru viata.

Odata ajunsi la doctor, mai intai de toate, medicul va utiliza un dispozitiv Omni Pro Multifunctional Instrument, pentru a asculta plamanii, iar de aici in functie de ceea ce va constata, va urma pasii necesari si va prescrie un tratament pentru vindecare.

Cauze

Multi germeni pot provoca pneumonie. Cele mai frecvente sunt bacteriile si virusurile din aerul pe care il respiram. De obicei, corpul tau impiedica acesti germeni sa-ti infecteze plamanii. Dar uneori acesti germeni pot supravietui sistemul imunitar, chiar daca starea de sanatate este in general buna. Pneumonia este clasificata tinand cont de germenii care o provoaca, si tinand cont de locul in care ati obtinut infectia.

Pneumonie dobandita in comunitate

Pneumonia obtinuta in comunitate este cel mai frecvent tip de pneumonie. Apare in afara spitalelor sau a altor unitati de ingrijire a sanatatii. Poate fi cauzata de:

  • Bacterii. Cea mai des intalnita cauza a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae. Acest tip de pneumonie poate aparea de la sine sau dupa ce ati avut raceala sau gripa. Pneumonia bacteriana poate sa afecteze o parte (lobul) a plamanului, o afectiune numita pneumonie lobara.
  • Organisme asemanatoare bacteriilor. Mycoplasma pneumoniae poate provoca pneumonie. De obicei, produce simptome mai usoare decat alte tipuri de pneumonie, care de obicei nu este suficient de severa pentru a necesita odihna la pat.
  • Fungi. Acest tip de pneumonie este cel mai frecvent intalnit la persoanele cu probleme cronice de sanatate sau la sistemul imunitar slabit, precum si la persoanele care au inhalat doze mari de organisme. Ciupercile care o provoaca pot fi gasite in solurile sau excremente de pasari si variaza in functie de locatia geografica.
  • Virusi. Unele dintre tipurile de virusi care provoaca raceli si gripa pot cauza pneumonie. Virusii sunt cea mai frecventa cauza de pneumonie la copiii mai mici de 5 ani. Pneumonia virala este de obicei usoara. Dar, in unele cazuri, poate deveni foarte grava.

Pneumonie dobandita la spital

Unele persoane se imbolnavesc de pneumonie in timpul internarii in spital pentru o alta boala. Pneumonia dobandita de spital poate fi grava, deoarece bacteriile care o provoaca pot fi mai rezistente la antibiotice si pentru ca persoanele care o obtin sunt deja bolnave.

Persoanele care se afla pe aparate de respiratie (ventilatoare), deseori utilizate in unitatile de terapie intensiva, prezinta un risc mai mare de acest tip de pneumonie.

Pneumonie dobandita de ingrijiri medicale

Pneumonia dobandita de ingrijirea sanatatii este o infectie bacteriana care apare la persoanele care traiesc in unitati de ingrijire de lunga durata sau care primesc ingrijiri in ambulatorii, inclusiv in centrele de dializa renala. Ca si pneumonia dobandita in spital, pneumonia dobandita de ingrijirea sanatatii poate fi cauzata de bacterii mai rezistente la antibiotice.

Pneumonia de aspiratie

Pneumonia de aspiratie apare atunci cand inhalati alimente, bauturi, varsaturi sau saliva in plamani. Aspiratia este mai probabila daca ceva va tulbura reflexul faringian, cum ar fi o leziune cerebrala sau o problema de inghitire, sau consumul excesiv de alcool sau droguri.

Factori de risc si complicatii

Factorii de risc pot include boala cronica, fumatul, sistemul imunitar slabit sau suprimat. Boala poate prezenta unele complicatii precum bacteriile din fluxul sanguin, respiratie dificila, acumulare de lichide in jurul plamanilor si abces pulmonar.

Profilaxie

Exista vaccinuri disponibile impotriva pneumniei. De-asemenea, daca nu fumati starea de sanatate a plamanilor va fi mai buna. Aveti grija de sistemul imunitar dormind suficient si facand exercitii fizice regulat, si urmati o dieta sanatoasa.

0 Shares
You May Also Like