Ce este o ecografie abdominala?

0 Shares
0
0
0

O ecografie abdominala este o procedura noninvaziva folosita pentru evaluarea organelor si structurilor din abdomen. Aceasta include ficatul, vezica biliara, pancreasul, caile biliare, splina si aorta abdominala.

Tehnologia cu ultrasunete realizata intr-un cabinet de ecografie abdominala Cluj Napoca, permite vizualizarea rapida a organelor si structurilor abdominale din afara corpului. Ecografia poate fi de asemenea utilizata pentru a evalua fluxul de sange catre organele abdominale.

Ecografia utilizeaza un traductor care trimite unde ultrasunete la o frecventa prea mare pentru a fi auzit. Traductorul cu ultrasunete este plasat pe piele, iar undele cu ultrasunete se deplaseaza prin corp catre organele si structurile din interior.

Undele sonore sar de pe organe ca un ecou si revin la traductor. Traductorul proceseaza undele reflectate, care sunt apoi transformate de un computer intr-o imagine a organelor sau tesuturilor examinate.

Undele sonore circula cu viteze diferite in functie de tipul de tesut intalnit – cel mai rapid prin tesutul osos si cel mai lent prin aer. Viteza cu care undele sonore sunt returnate transductorului, precum si cat de mult se intoarce unda sonora, este tradusa de traductor ca diferite tipuri de tesut.

Un gel cu ultrasunete este plasat pe traductor si pe piele pentru a permite miscarea lina a traductorului asupra pielii si pentru a elimina aerul dintre piele si traductor, pentru o mai buna conducere a sunetului.

Un alt tip de ecografie este ecografia Doppler, uneori numita studiu duplex, utilizat pentru a arata viteza si directia fluxului de sange din abdomen. Spre deosebire de o ecografie standard, unele unde sonore in timpul examenului Doppler sunt audibile.

Ecografia poate fi folosita in siguranta in timpul sarcinii sau in prezenta alergiilor la colorantul de contrast, deoarece nu se utilizeaza coloranti de radiatie sau contrast.

De ce am nevoie de o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala poate fi utilizata pentru a evalua marimea si localizarea organelor si structurilor abdominale. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a verifica abdomenul in conditii precum: chist, tumori, colectia de puroi (abcese), onstacole, colectarea fluidelor, cheagui in vasele de sange (blocaje), infectie.

Marimea aortei abdominale poate fi masurata prin ultrasunete pentru a detecta un anevrism aortic. Pietrele din vezica biliara , rinichi si uretere pot fi detectate prin ecografie abdominala.

Ecografia abdominala poate fi efectuata pentru a ajuta la plasarea de ace folosite la biopsierea tesutului abdominal sau la scurgerea lichidului dintr-un chist sau abces.

Ecografia abdominala poate fi, de asemenea, utilizata pentru a evalua fluxul de sange al diferitelor structuri din abdomen. Pot exista si alte motive pentru care medicul dumneavoastra va recomanda o ecografie abdominala.

Care sunt riscurile ecografiei abdominale?

Nu exista radiatii utilizate si, in general, nu exista disconfort din aplicarea traductorului cu ultrasunete pe piele. Pot exista riscuri in functie de starea dumneavoastra specifica medicala.

Asigurati-va ca discutati orice problema cu medicul dumneavoastra inainte de procedura. Anumiti factori sau conditii pot interfera cu rezultatele testului, iar acestia pot fi: obezitate, gaze intestinale, bariu in intestine dintr-o procedura recenta de bariu.

Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante detalii pe care cu siguranta fiecare dintre dvs. trebuie sa le cunoasteti in ceea ce priveste ecografiile abdominale.

0 Shares
You May Also Like