Ce este un controller panou solar?

Ce este un controller panou solar?

0 Shares
0
0
0

Un controller panou solar pcsol150 gestioneaza energia care intra in banca de baterii din tabloul solar. Se asigura ca bateriile cu ciclu profund nu sunt supraincarcate in timpul zilei si ca puterea nu circula inapoi spre panourile solare peste noapte si scurge bateriile. Unele controlere de incarcare sunt disponibile cu functii suplimentare, cum ar fi iluminatul si controlul incarcarii, dar gestionarea puterii este munca principala.

Un controler de incarcare solara este disponibil in doua tehnologii diferite, PWM si MPPT. Modul in care se comporta intr-un sistem este foarte diferit unul de celalalt. Un controler de incarcare MPPT este mai scump decat un controler de incarcare PWM si de multe ori merita sa platiti banii in plus.

CONTROLER SOLAR DE INCARCARE PWM

Un controler de incarcare solar PWMinseamna „Modulatia latimii pulsului”. Un astfel de echipament functioneaza facand o conexiune direct de la tabloul solar la banca bateriilor. In timpul incarcarii in vrac, cand exista o conexiune continua de la tablou la banca bateriei, tensiunea de iesire a tabloului este „scazuta” la tensiunea bateriei.

Pe masura ce bateria se incarca, tensiunea bateriei creste, astfel incat iesirea de tensiune a panoului solar creste, de asemenea, folosind mai multa energie solara pe masura ce se incarca. Drept urmare, trebuie sa va asigurati ca potriviti tensiunea nominala a tabloului solar cu tensiunea bateriei.

Retineti ca, atunci cand ne referim la un panou solar de 12V, asta inseamna un panou care este proiectat sa functioneze cu o baterie de 12V. Tensiunea reala a unui panou solar de 12V, atunci cand este conectata la o sarcina, este aproape de 18 Vmp (Volti la puterea maxima). Acest lucru se datoreaza faptului ca o sursa de tensiune mai mare este necesara pentru a incarca o baterie. Daca bateria si panoul solar ar incepe ambele la aceeasi tensiune, bateria nu s-ar incarca.

Un panou solar de 12V poate incarca o baterie de 12V. Pentru o banca de baterii de 24 V este nevoie de un panou solar de 24V sau de o serie solara (doua panouri de 12V conectate in serie), iar o serie de 48V pentru o banca de 48V.

Daca incercati sa incarcati o baterie de 12V cu un panou solar de 24V, veti arunca peste jumatate din puterea panoului. Daca incercati sa incarcati o banca de baterii de 24V cu un panou solar de 12V, veti arunca 100% din potentialul panoului si poate de asemenea sa scurgeti bateria.

CONTROLER SOLAR DE INCARCARE MPPT

Un controler de incarcare solara MPPT inseamna „Urmarire maxima a punctelor de putere”. Acesta va masura tensiunea Vmp a panoului, iar in jos converteste tensiunea fotovoltaica in tensiunea bateriei.

Deoarece puterea in regulatorul de incarcare este egala cu puterea din controlerul de incarcare, atunci cand tensiunea este scazuta pentru a se potrivi cu banca bateriei, curentul este crescut, astfel incat utilizati mai mult din energia disponibila de la panou.

Puteti utiliza un tablou solar cu tensiune mai mare decat bateria, cum ar fi panourile solare de 20 V nominale de 60 de celule, care sunt mai usor disponibile. Cu un panou solar de 20V, puteti incarca o banca de baterii de 12V sau doua in serie pot incarca pana la o banca de baterii de 24V, iar trei in serie pot incarca pana la o banca de baterii de 48V. Aceasta deschide o gama larga de panouri solare, care acum pot fi utilizate pentru sistemul dvs. solar din afara retelei.

PRINCIPALELE CARACTERISTICI ALE UNUI CONTROLER DE INCARCARE SOLARA SUNT:

  • Incarcarea pe mai multe etape a bateriei – modifica cantitatea de putere setata la baterii in functie de nivelul de incarcare, pentru baterii mai sanatoase.
  • Protectia curentului invers – opreste panourile solare sa nu scurga bateriile noaptea cand nu exista energie electrica din panourile solare.
  • Deconectare de joasa tensiune – dezactiveaza incarcarea atasata cand bateria este scazuta si o reporneste cand bateria este incarcata.
  • Controlul iluminatului – se aprinde si se stinge lumina in functie de amurg si de zor. Multe controlere sunt configurabile, permitand setarile pentru cateva ore sau toata noaptea, sau undeva intre ele.
  • Afisaj – poate afisa tensiunea bateriei bateriei, starea de incarcare, amperii care vin de la panoul solar.
0 Shares
You May Also Like