Dupa cum stim cu totii, cele mai noi smartphone-uri lansate de catre marile branduri recent, au o multime de functii, iar una dintre cele mai importante este incarcarea wireless a dispozitivelor. Incarcarea wireless a fost inventata insa de foarte multa vreme acum, dar abia in ultimii doi ani a inceput sa creasca atat de mult in popularitate.
Samsung a acceptat incarcarea wireless de cand a lansat dispozitivele Galaxy S6, in timp ce Huawei a introdus-o odata cu excelentul Mate 20 Pro.
Apple a adoptat incarcarea wireless cu iPhone X, iPhone 8 si iPhone 8 Plus. De atunci, aceasta a aparut in iPhone XS si XS Max, precum si in noile iPhone 11 si iPhone 11 Pro, precum si in iPhone XR si iPhone SE de noua generatie.
Din ce in ce mai multe smartphone-uri accepta acest tip de incarcare, iar in randurile care urmeaza veti avea posibilitatea de a descoperi mai multe informatii despre aceasta.
Asadar, incarcarea wireless reprezinta transferul de energie de la o priza la dispozitivul dvs., fara a fi nevoie de un cablu de conectare. Ea implica un dispozitiv de transmisie a energiei electrice si un receptor, uneori sub forma de carcasa atasata la un dispozitiv mobil sau incorporat in telefonul insusi. Cand am spus ca este fara cablu, faceam referire ca telefonul nu este conectat la un cablu, dar cablu exista deoarece pad-ul va avea un cablu care merge de la priza in el.
Cum functioneaza incarcarea wireless?
Incarcarea wireless se bazeaza pe incarcarea inductiva, ceea ce inseamna ca energia este creata datorita trecerii unui curent electric prin doua bobine pentru a crea un camp electromagnetic.
Atunci cand placa magnetica primitoare pe dispozitivul mobil intra in contact cu transmitatorul sau cel putin in intervalul specificat, campul magnetic genereaza un curent electric in interiorul dispozitivului. Acest curent este apoi transformat in curent continuu (CC), iar acest curent continuu in cele din urma, incarca bateria incorporata.
Care este standardul pentru incarcare wireless?
Principalul standard wireless este Qi, un standard care a fost dezvoltat de catre cei de la Wireless Power Consortium (WPC) pentru incarcare inductiva pe distante de pana la 40 mm.
Incarcarea wireless Qi a fost adoptata de catre unii dintre cei mai importanti producatori de smartphone-uri de pe piata, cum ar fi de exemplu Samsung, Apple, Sony, LG, HTC, Huawei, Nokia (HMD), Motorola si Blackberry.
Un alt standard de incarcare wireless a fost Powermat. Acesta a fost folosit de unii retaileri precum Starbucks pentru a permite clientilor sa isi incarce telefoanele, dar a pierdut razboiul formatului, asa ca Powermat a facut promisiunea in anul 2018 ca va dezvolta o tehnologie comerciala de incarcare wireless, care sa fie compatibila cu Qi.
Qi are trei specificatii de putere separate, incepand cu puteri reduse, despre care vorbim aici in principal pentru incarcarea dispozitivelor mobile.
In momentul de fata exista mai multi wati care pot fi aplicati in acest sens, astfel ca 5W este minim, in timp ce unele telefoane mobile inteligente accepta si7.5W, 10W si pana la 15W si apoi 30W intr-o versiune ulterioara a standardului. Cu toate acestea, companiile individuale isi pot dezvolta propriile tehnologii pentru a oferi viteze de incarcare fara fir mai rapide.
Unde se gasesc incarcatoare wireless?
Cu siguranta astfel de accesorii telefoane se gasesc la magazinele gsm care se ocupa de comercializarea smartphone-urilor, a pieselor pentru smartphone, dar si a diferitelor accesorii smartphone.
Puteti sa cautati de-asemenea accesorii telefoane precum un incarcator wireless de exemplu si la magazinele operatorilor de telefonie mobila, care comercializeaza smartphone-uri. De-asemenea, exista magazine gsm online care comercializeaza astfel de incarcatoare wireless si alte accesorii pentru telefoane.