Ce este geriatria si gerontologia?

Ce este geriatria si gerontologia?

3 Shares
0
0
3

Geriatria este in primul rand o specialitate medicala, al carei principal scop este acela de a trata acele boli care sunt associate imbatraniri, astfel ca persoanele care isi doresc sa se trateze impotriva acestor boli, ar trebui sa se trateze in cadrul unui spital geriatrie.

Asadar, dupa cum am spus in introducerea acestui articol, geriatria este in primul rand o specialitate medicala, insa aceasta specialitate necesita cunostinte si in alte domenii, precum domeniul psihologic, sau deasemenea necesita si cunostinte de sociologie printre altele.

Odata cu trecerea timpului, geriatria a devenit o stiinta de sine statatoare, care a inceput sa cuprinda din ce in ce mai multe cunostinte de medicina interna privind varsta inaintata, si nu numai, pentru ca geriatria a inceput sa cuprinda din ce in ce mai multe cunostinte si despre cardiologie, psihiatrie, neurologie, dar si specialitati ce reprezinta substanta fundamentala a sa.

Despre gerontologie, daca stam sa discutam in termeni de specialitate, putem sa mentionam faptul ca aceasta este definite ca o stiinta a tuturor proceselor de imbatranire, in timp ce geriatria este o ramura a medicinii care se ocupa de cercetarea aspectelor patologice ale imbatranirii.

Referitor la cauzele care explica acest proces neplacut de imbatranire al populatiei, am putea sa amintim scaderea natalitatii in primul rand, apoi progresele medicinii, dar si cresterea nivelului de trai, iar toate aceste elemente duc la cresterea ratei de crestere numerica a persoanelor varstice.

Trebuie precizat si faptul ca spre deosebire de imbatranire, care este un proces dinamic, indiferent de varsta cronologica a persoanelor, snescenta reprezinta ultima perioada a vietii, in care se delimiteaza senilitatea, si este o perioada finala a vietii care cuprinde deteriorari biologice foarte mari.

Senescenta nu este considerata a fi o boala, ci este considerata a fi mai degraba un proces fiziologic, in ciuda faptului ca de foarte multe ori, batranetea se asociaza cu anumite imbolnaviri ale persoanelor.

Acest lucru este si normal, datorita faptului ca odata cu fenomenul de imbatranire, pot sa apara anumite modificari fiziologice, insa exista o multime de persoane invarsta care isi conserva capacitatile functionale, in ciuda degenerescentei organice aparente.

In zilele noastre, ca si prag al batranetii, se considera varsta de 60 – 65 de ani, asa ca persoanele care au implinit de exemplu varsta de 50 – 55 de ani, inca nu se pot considera a fi persoane batrane.

Daca stam sa discutam din punct de vedere al varstei, si sa facem o clasificare, trebuie mentionat faptul ca persoanele cuprinse intre 60 (65) de ani si 75 de anu, trec de la perioada de batranete la perioada de persoane varstinice.

Persoanele cu varste cuprinse intre 75 de ani si 85 e ani, se pot numi persoane care au ajuns in etapa de oameni batrani, in timp ce persoanele care au varsta mai mare de 85 de ani, se pot numi ca si persoane care au ajuns la mare batranete sau la o perioada de logevitate.

Ei bine, in cazul persoanelor care au ajuns la aceste varste, cu siguranta cea mai indicata solutie ar fi aceea de a se interna intr-un spital geriatrie, pentru a-si trai viata in liniste, si pentru a fi ingrijite de catre personalul medical de specialitate.

3 Shares
You May Also Like