Datorita embargoului comercial, companiilor americane li se interzice sa tranzactioneze cu Huawei. Acest lucru nu se aplica doar componentelor hardware, cum ar fi procesoarele, ci si software-ului. In consecinta, Huawei nu mai are permisiunea de a instala aplicatii Google pe smartphone-urile sale.
Acest lucru se aplica aplicatiilor populare precum Search, Google Maps si Gmail; dar si Magazinului Google Play, care este primul port de apel pentru aplicatii pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri Android.
In plus, Google nu are voie sa furnizeze actualizari pentru Android catre Huawei, astfel ca utilizatorii care folosesc un telefon mobil Huawei cu sistemul de operare Android, au o versiune veche a sistemului. Harmony OS ar trebui sa remedieze acest lucru. Huawei vrea sa se faca independent de Google.
Sistemul de operare Harmony apare pentru aceste dispozitive
Sistemul de operare Harmony nu este destinat doar smartphone-urilor, desi evolutiile din acest domeniu primesc cea mai mare atentie. Sistemul de operare ar trebui sa functioneze si pe multe alte dispozitive, de exemplu pe ceasuri inteligente si dispozitive din casa inteligenta, cum ar fi televizoarele inteligente. In China, sistemul de operare va fi gasit si in masini – cel putin in sistemele de infotainment.
In viitor, Huawei doreste sa isi puna sistemul de operare la dispozitia altor companii. Pana in prezent, Huawei nu a dat niciun nume. Dar daca disputa comerciala se extinde, in special alti producatori chinezi de smartphone-uri ar trebui sa beneficieze de sistemul de operare Harmony, cum ar fi Xiaomi, Oppo, Realme si Vivo.
Sistemul de operare Harmony: lansare treptata
Huawei a sustinut deja Harmony OS ca o alternativa pentru Android in vara anului 2019. La sfarsitul anului 2020, compania a anuntat la conferinta sa pentru dezvoltatori ca intentioneaza sa echipeze smartphone-urile cu sistemul de operare in 2021. Harmony OS 2.0 ar trebui sa primeasca primele telefoane mobile inca de la inceputul anului 2021 – si anume cele cu memorie RAM de pana la 4 GB.
Pentru majoritatea dispozitivelor care au mai mult de 4 GB de memorie RAM, Huawei pare sa lanseze sistemul de operare din toamna anului 2021. Cu toate acestea, pana acum nu este clar care dintre modelele deja disponibilesunt compatibile cu acest sistem de operare. Cel putin pe toate smartphone-urile noi care apar in 2021, Harmony OS ar trebui sa fie deja preinstalat, cel putin in China.
Sistemul de operare Harmony este probabil bazat pe Android
Dupa cum a devenit cunoscut la sfarsitul anului 2020, Harmony OS se bazeaza in continuare pe Android. Astfel, nu este un sistem de operare independent, ci o versiune Android adaptata – asa-numita furca. Acest lucru este posibil, deoarece Android este un proiect open source.
In ce masura va afecta situatia juridica de pe pietele occidentale, ramane de vazut. De altfel, Amazon are deja o solutie similara pe piata cu sistemul de operare Fire, care functioneaza si fara Google Play Store.
Sistemul de operare Harmony nu este in niciun caz o solutie stopgap care a fost lansata doar in urma disputei comerciale dintre China si SUA. Huawei isi dezvolta propriul sistem de operare din 2016, care initial era destinat in principal pentru „Internetul obiectelor” (IoT). Denumirile alternative din 2019 includ „Hongmeng OS” (in China) sau „Huawei Ark OS” (in Europa).
Sistemul de operare Harmony: diferente fata de iOS si Android
La inceputul anului 2021, presedintele departamentului software Huawei, Wang Chenglu, a publicat un tabel care ar trebui sa clarifice diferenta dintre sistemul de operare Harmony si Android si iOS.
Prin urmare, cea mai mare diferenta fata de concurenta dintre Google si Apple este ca iOS si Android sunt limitate la dispozitive mobile. Sistemul de operare Huawei pe de alta parte, este destinat si Internetului obiectelor (IoT), si prin urmare, ofera un potential de dezvoltare mai mare.
Un alt avantaj al sistemului de operare Harmony este ca, la fel ca Android, este un proiect open source. Aceasta inseamna ca posibilitatile de raspandire sunt mai mari decat, de exemplu la iOS.