Secretele unui espresso perfect

0 Shares
0
0
0

Deși cafeaua este printre cele mai populare băuturi din lume, prepararea acestei băuturi este o artă pe care nu toată lumea o stăpânește. Și pentru că pentru orice băutură din cafea, capuccino, frappe sau latte se prepară cu măcar un shot de espresso, vă invităm să explorăm secretele care stau în spatele unui espresso făcut ca la carte.

Denumirea provine din Italia acum peste 100 de ani și se traduce  prin: „a exprima”. Cum trebuie să arate și să fie un espresso perfect? Un espresso trebuie să fie proaspăt preparat, să fie acoperit de o spumă catifelată de cafea și mai ales să exprime o aromă intensă.

Pentru a face un espresso sunt necesare 42 de boabe de cafea. Apa fierbinte aflată sub presiune și cele 42 de boabe de cafea se amestecă și rezultatul este o experiență în sine.

Espresso este folosit ca bază pentru cafea specială. Un espresso poate fi amestecat cu lapte (sau o alternativă de lapte) pentru a crea o cafea specială pe bază de lapte, cum ar fi un capuccino, un latte, un flat white etc. Crema este un lichid maro cremos, aerisit, care este extras din espresso și se așează deasupra băuturii ca un strat fin. Într-un espresso „proaspăt”, crema va dura până la 3-5 minute înainte de dispersare.

Conținutul de grăsime din espresso este mai mare decât cafeaua filtrată. O cafea espresso conține aproximativ 2,5% grăsime, în timp ce în cafeaua filtrată există doar 0,6% grăsime. Acest lucru este derivat din uleiurile naturale conținute în boabele de cafea.

Detaliile care diferența

Deși poate nu te gândeai, ceaşca în care bem espresso-ul joacă un rol foarte important. În mod ideal, ea ar trebui să fie din ceramică, în formă conică, astfel încât crema espresso-ului să rămână fermă. Cana trebuie să fie uşoară şi încălzită la aproximativ 40° înainte de a turna cafeaua în ea.

În locurile specializate, espresso-ul este servit alături de un pahar cu apă. Chiar dacă multă lume bea apa după cafea, aceasta trebuie băută înainte pentru a-ţi curăţa papilele gustative astfel încât să poţi savura din plin aroma espresso-ului.

Parfumul și aroma inconfundabilă al unui espresso

Espresso-ul perfect ar trebui să aibă un parfum intens, cât despre câteva arome ar trebui să putem distinge parfumul prăjirii, note de ciocolată şi florale şi chiar câteva note de pâine proaspăt coaptă ca semn al unei prăjiri de calitate.

Secretul constă în măcinarea cantităţii potrivite. Aroma unui espresso trebuie să persiste, să rămâi cu un gust uşor amărui, cu reminiscenţe de ciocolată şi vanilie. Recomandarea noastră este să cumperi cafea boabe pentru a controla procesul de prăjire acasă sau să încerci o cafea illy deja măcinată de care cu siguranță nu vei fi dezamăgit.

Pentru a te bucura din plin de gustul, aroma și proprietăţile cafelei, ar trebui să eviţi laptele şi zahărul.

0 Shares
You May Also Like