Elastografie Cluj 2021. Ce este elastografia?

Elastografie Cluj 2021. Ce este elastografia?

0 Shares
0
0
0
Elastografie Cluj 2021. Ce este elastografia?

Elastografia Cluj 2021 este o investigatie clinica cu ajutorul careia se masoara elasticitatea tesuturilor sau a organelor. Masina este capabila sa detecteze noduli anormali sau formatiuni prin evaluarea modului in care sunt comprimate tesuturile dure si moi.

Despre ce e vorba?

Elastografia Cluj 2021 evalueaza elasticitatea partilor tesuturilor moi sau dure prin compararea acesteia cu elasticitatea zonelor inconjuratoare pentru a recunoaste atat formatiunile tumorale benigne, cat si cele maligne. Este capabil sa recunoasca noduli chiar mai mici de 20 mm. In timpul procedurii, specialistul foloseste un sistem de ultrasunete conectat la o masina care trimite impulsuri prin tesuturi si inregistreaza rezultatul cu o scala de culoare in acelasi timp in care este primit.

Examinarea poate fi efectuata cu mana libera de catre specialist sau prin intermediul masinii, al carei avantaj este utilizarea unei surse de energie mai mari. Rezultatul obtinut va fi dat de comparatia dintre imaginea de radiofrecventa inainte si dupa trecerea dispozitivului, rezultat care se exprima cu o scala cromatica in care albastrul corespunde formatiunilor tumorale dure si probabil maligne, nodulilor mai moi rosu-verzi, de obicei benigne.

De ce se face?

Elastografia Cluj 2021, care indeplineste o functie similara palparii manuale, dar cu mai multa precizie, este deosebit de utila in analiza tesuturilor omogene si elastice. Utilizarea acestuia este prescrisa pentru diagnosticarea:

  • Cancerul de san, tiroida, ficat si testicul
  • Umflare suspecta a ganglionilor limfatici
  • Gradul de ciroza la pacientii hepatopati

Este o investigatie deosebit de utila, deoarece este capabila sa diagnosticheze aceste patologii intr-un mod neindoielnic si eficient, evitand pacientului teste mai invazive, cum ar fi biopsia, care ar trebui sa fie repetate de mai multe ori.

Pregatirea pentru elastografie

Nu este necesara o atentie speciala inainte de desfasurarea examenului. Specialistul va aseza pacientul pe pat, va intinde gelul pe dispozitiv si va trece acelasi lucru peste zona de analizat.

Ce simti in timpul examenului?

Procesul nu este nici dureros, nici invaziv pentru pacient si se efectueaza rapid. La sfarsitul investigatiei, pacientul va putea reveni la activitatile sale imediat ce examinarea se incheie.

Elastografia Cluj 2021 in ultrasunete

Elastografia Cluj 2021 este o metoda complementara ultrasunetelor care va permite sa evaluati duritatea unui nodul asa cum ati face cu o palpare manuala clasica. Aceasta metoda este, de fapt, numita si „palpare electronica” si se aplica in principal nodulilor mamari si tiroidieni si tracturilor tendinoase musculare. Cu aceasta examinare este posibil sa se inteleaga duritatea unui nodul si sa se faca distinctia intre nodulii benigni si nodulii maligni tendential pentru a fi utilizati pentru investigatii ulterioare.

Pentru cine este elastografia?

Acest examen este rezervat in principal studiului nodulilor tiroidieni si mamari. Este, de asemenea, utilizat pentru investigarea subcutanatului si a muschilor si, in unele cazuri, in evaluarea fibrozei hepatice.

Tehnica de examinare este in sine foarte simpla. In timpul aceleiasi vizite cu ultrasunete si cu aceeasi sonda, se aplica o presiune scurta pe zona de examinat. Tesuturile raspund la presiune si eliberarea acesteia diferit daca sunt elastice sau dure.

Aceasta diversitate de raspuns este interpretata de ecoul care revine si transformata in culori care se suprapun peste nodulul care urmeaza sa fie examinat. In functie de caracteristicile reprezentarii culorii, recunoastem gradul de duritate pe care il indicam cu o abreviere de la S1 la S4 unde S1 este un nodul moale si S4 un nodul dur.

0 Shares
You May Also Like