Sarcina si nasterea reprezinta cele mai frumoase etape din viata unei femei, bucuria si implinirea care vin odata cu momentul in care devii mama, fiind unice si pline de incarcatura emotionala.
Fiecare viitoare mama va avea grija sa ofere fatului toate resursele pentru a se dezvolta normal si pentru a se naste la timp. Astfel, sarcina este caracterizata printr-o etapa de mari transformari la nivel fizic si emotional, momentul nasterii aducand pe lume minunea ta, dar si o serie de schimbari pe care tu le vei resimti din plin.
Schimbarea la nivel fizic
Evident, pe timpul sarcinii ti-ai schimbat regimul alimentar, ai fost mai sedentara, ai renuntat la obiceiuri vechi si ai adoptat altele noi. La nivel hormonal, sarcina va declansa in organismul tau o serie de schimbari majore, astfel ca te vei confrunta cu modificari atat la nivel fizic, cat si psihic. Medicul care iti va monitoriza sarcina te va indruma sa nu iei foarte mult in greutate, un fenomen care te va ajuta pe tine, dar si pe micut.
Cu toate acestea, sunt foarte putine cazurile in care mama va reveni la greutatea initiala in scurt timp, in majoritatea cazurilor refacerea necesitand timp. Sarcina si nasterea vin pentru tine cu luarea in greutate, cu aparitia vergeturilor si a celulitei, cu modificari la nivelul posturii corpului. Perioada optima in care tu ar trebui sa revii la forma ta initiala, ar fi recomandat sa se desfasoare pe durata primului an de viata al bebelusului tau, astfel incat sa fii in siguranta, iar organismul tau sa nu resimta foarte agresive oscilatiile prin care treci.
In acest sens poti apela la miscare fizica, la plimbari lungi, vei incerca sa te odihnesti pe cat posibil, poti alepa la masaj anticelulitic, vei interveni la nivel alimentar, dar iti vei sustine organismul pentru a remedia pierderile suferite pe perioada sarcinii, apeland la o serie de suplimente, astfel ca poti adopta o cura de colagen lichi hidrolizat tip 1, 2 si 3.
Schimbarile emotionale
Nu toate femeile parcurc depresia post partum, insa modificarile la nivel hormonal declanseaza o serie de trairi delicate si contradictorii la nivel emotional, astfel ca din postura de tanara mama vei experimenta simtiri si stari pe care pana acum este posibil sa nu le fi cunoscut.
Iti va fi teama ca nu vei face fata noului rol din viata ta, ai senzatia ca nu iti intelegi bebelusul si ca nu poti veni in intampinarea nevoilor lui, nu stii daca mananca bine, ai senzatia ca nu creste bine, nu il poti lasa sa doarma nesupravegheat, iar tu ajungi foarte curand intr-un grad de oboseala avansat, fond pe care starea depresiva se va instala cu usurinta.
Toate aceste schimbari sunt firesti, insa daca par sa iti acapareze toate trairile, este indicat sa ceri ajutorul celor din jur, sa iti faci timp sa te odihnesti, sa te hranesti sanatos, astfel incat sa reinstalezi echilibrul la nivel emotional si sa intelegi ca esti in cea mai frumoasa si importanta perioada din viata ta.