Ochelari de protectie pentru schiori

0 Shares
0
0
0

Pentru oricine merge la schi, snowboarding sau chiar la mers pe jos la altitudine mare, un sfat foarte bun este acela ca este esential sa poarte ochelari de soare de buna calitate sau ochelari de protectie, deoarece pe munti razele ultraviolete daunatoare ale soarelui pot fi usor subestimate, insa acestea au un risc ridicat de arsura la soare si in cele din urma cancer de piele (inclusiv cancer de pleoape) si cataracte oculare.

Deoarece aerul montan este rece, acesta ofera un sentiment fals de securitate in ceea ce priveste lumina soarelui. Dar, cu cat este mai mare altitudinea, cu atat este mai mare radiatia ultravioleta (UVR), deoarece exista o atmosfera mai mica pentru a elimina radiatiile nocive.

Cercetarile au aratat ca ochii pot primi pana la 2,5 ori mai mult UVR pe munti decat la nivelul marii. Chiar si atunci cand ochii sunt indepartati de soare, ei pot obtine peste 85% mai mult UVR pe zapada. Acest lucru poate provoca afectiuni cum ar fi orbire de zapada, care poate duce la inflamatie si cataracta.

Deoarece ochiul nu poate vedea UVR, ochelarii de o calitate buna si ochelarii de soare au o functie importanta in blocarea UVR. Purtarea lentilelor ieftine fara filtre UV reprezinta un pericol si mai mare decat purtarea deloc, deoarece pupilele se vor dilata, permitandu-le razelor sa fie si mai daunatoare si sa intre mai bine in ochi.

Asigurati-va intotdeauna ca ochelarii de protectie sau ochelarii de soare pe care ii cumparati sunt evaluati cu UV400, oferind protectie maxima impotriva radiatiilor ultraviolete daunatoare si marcate CE.

Este, de asemenea, de remarcat faptul ca culoarea si nuanta lentilelor nu au nimic de-a face cu protectia UV, deoarece filtrul UV aplicat lentilelor este de fapt clar. Astfel, lentilele colorate mai deschise, cum ar fi portocaliu si trandafir, pot fi inca evaluate la UV400.

Acum 20 de ani, cei mai multi schiori purtau ochelari de soare si doar o minoritate purtau ochelari de protectie, dar cresterea imensa a snowboardului, impreuna cu o mai mare constientizare a riscului de deteriorare a capului, a insemnat ca inversul este adevarat acum – exista mai multe persoane care poarta ochelari de protectie pentru schiat decat persoane care poarta ochelari de soare.

Ei bine, un alt detaliu foarte important de precizat este faptul ca ochelarii de protectie pentru schiat se pot alege si in functie de altitudine, iar in cele ce urmeaza vom vedea despre ce este vorba.

La o inaltime foarte mare (peste 2000 de metri), stralucirea poate fi intensa, astfel ca merita sa va asigurati ca aveti lentile de culoare inchisa de culoare gri sau bruna de categoria 4.

La niveluri mai scazute depinde intr-adevar de conditiile: in conditii de lumina puternica, cu cer senin, gri sau maro (categoria 3), lentilele bune si polarizate vor contribui, de asemenea, la minimizarea stralucirii care reflecta suprafata pistei.

Asadar, dupa cum se poate observa, ochelarii de protectie sunt necesari pentru schiat, insa partea buna este ca acum ei pot fi gasiti cu o foarte mare usurinta, deci toti cei care isi doresc sa schieze pot gasi asemenea ochelari.

0 Shares
You May Also Like