Conceptul e-Romania se va concretiza intr-un portal de informare care va oferi aproape 600 de servicii online, a declarat, luni, ministrul in exercitiu al Comunicatiilor ai Societatii informationale, Gabriel Sandu, in cadrul Global Forum 2009, de la Bucuresti.
‘Strategia e-Romania presupune o viziune ambitioasa despre viitorul informational al Romaniei pe termen scurt si mediu si se va concretiza intr-un portal imens de informare care va oferi aproape 600 de servicii online’, a spus Sandu.
Acesta a precizat ca scopul portalului e-Romania este de a descentraliza serviciile si de a facilita actul de guvernare, astfel incat cetateanul sa castige timp si bani in raport cu institutiile statului.
‘Prioritate MCSI este timpul cetateanului, in cat timp isi plateste taxele si impozitele si obtine orice document de care are nevoie, totul online’, a adaugat oficialul roman.
Potrivit sursei citate, MCSI are in lucru un proiect de import strategica nationala si regionala pentru realizarea centrului national de super computere cu accent pe combaterea terorismului electronic, prevenirea si minimizarea efectelor dezastrelor nationale si tehnologice, simularea proceselor complexelor nucleare, precum si pentru realizarea de simulari de politici socio-economice.
‘Componentele centrului vor include atat calcul de inalta performanta pentru cercetari interdiciplinare complexe dar si o sustenabila baza tehnologica si educationala’, a mai spus ministrul Comunicatiilor.
Acesta a adaugat ca Romania are alocata o suma de 383 milioane euro din fonduri europene pentru sectorul ITC, in perioada 2007-2013 si 86 milioane euro din contributia publica.
‘Doar in 2009 au fost aprobate spre finantare proiecte in valoare 125 milioane euro’, a spus Sandu.
Potrivit unui raport al CE, ITC contribuie cu 8 la suta la PIB-ul UE si influenteaza stimularea productivitatii cu 40 la suta, determinand totodata o crestere cu 25 la suta a PIB-ul UE.
Potrivit ministrului roman al comunicatiilor, Forumul global de la Bucuresti este al doilea ca eveniment dupa summitul NATO.
La a 18-a editie a Global Forum 2009, care se defasoara in perioada 19-20 octombrie, la Palatul Parlamentului, sunt prezenti peste 350 de specialisti ai tehnologiei informatiei si comunicatiilor, precum si reprezentanti ai administratiilor guvernamentale din 30 de tari.
La Bucuresti vor fi prezentate si dezbatute concepte cum ar fi cele de e-Guvernare, e-Sanatate, sisteme de plati electronice, e-Green si impactul tehnologiilor asupra mediului, telemedicina, media digitala, dezvoltare a internetului broadband de mare viteza, redefinire a dialogului dintre stat si societate prin comunicarea electronica, solutii si aplicatii care servesc interesului cetateanului in scopul imbunatatirii vietii.
Sursa: Tehnopol.ro