Imediat dupa revolutia din anul 1989, romanii au inceput sa paraseasca tara in numar mare, dorind sa isi poata cladi un viitor mai bun printre straini, departe de tara.
Au plecat multi romani, apoi la inceputul anilor 2000 numarul celor care au ales sa paraseasca tara s-a marit din nou, insa fara doar si poate, cei mai multi dintre romani au parasit Romania din momentul in care tara noastra a devenit membra a Uniunii Europene.
Probabil va intrebati de ce de la acel moment (din anul 2007 mai exact), romanii au plecat in numar atat de mare din tara. Ei bine, daca pana la intrarea Romaniei in U.E. era necesara o viza pentru ca romanii sa poata pleca si munci in strainatate, de la intrarea tarii noastre in U.E., nu mai este necesara viza.
In aceste conditii, celor care isi doreau sa plece in strainatate la munca, li s-a usurat foarte mult misiunea, iar romanii au inceput sa plece din ce in ce mai multi din tara, in Spania si Italia. La momentul de fata, in aceste doua tari traiesc in jur de 2 milioane si jumatate de romani, cu mentiunea ca numarul romanilor din Italia este mai mare decat al celor din Spania.
Apoi, romanii au ales sa se stabileasca si in alte tari precum Germania de exemplu, acolo unde pana in anul 2017 deja, erau stabiliti peste 600.000 de romani. Aproximativ atat de multi romani traiesc si in Anglia, insa in intreg Regatul Unit, numarul romanilor este mult mai mare.
Exista de-asemenea comunitati mari de romani in tari precum Austria, Franta sau chiar si in tarile nordice (Suedia, Norvegia sau Danemarca). De-asemenea in Statele Unite ale Americii traiesc multi romani (cu mult peste 500.000 de romani).
Exista insa si comunitati mai mici de romani, astfel ca se poate spune ca in fiecare tara traiesc romani. Unii dintre cei care au optat pentru parasirea tarii, si-au gasit locuri de munca atractive in strainatate, iar acum sunt foarte multumiti cu viata pe care o duc in tarile respective.
Au existat cazuri in care romanii plecati la munca in diferite tari straine, au ales sa se intoarca in tara si cu banii castigati, sa inceapa diferite afaceri, iar acum duc o viata la care cand au parasit Romania, nici macar nu indrazneau sa viseze.
In cele mai multe cazuri asadar, romanii din strainatate duc o viata mai buna decat in tara, si cel mai probabil nu mai doresc sa se intoarca.
Au existat insa si cazuri triste, iar aici ne referim la situatiile in care cetatenii romani care au ales sa traiasca si sa munceasca in strainatate, si-au pierdut viata in diferite circumstante. Foarte multi romani au murit in accidente rutiere odata cu trecerea timpului.
Au existat multe cazuri ale romanilor care au murit in spitalele din strainatate. Altii erau stabiliti acolo, in timp ce unii dintre romanii morti in spitalele straine, au mers acolo doar pentru a se trata.
Au existat de-asemenea situatii in care unii romani au murit in conditii suspecte, iar aici discutam fie despre suicid, fie despre crime.
Dupa cum se poate vedea, nu toti romanii au reusit ce si-au propus, iar unii si-au pierdut viata departe de casa. In aceste conditii, familiile indoliate trebuiau sa gaseasca cele mai bune solutii, astfel ca fie isi inmormantau sau incinerau decedatii in strainatate, fie ii repatriau pentru a-i inmormanta sau pentru a-i incinera in Romania.
De cele mai multe ori insa, familiile indoliate au cautat cele mai atractive servicii de repatrieri decedati, pentru a-si repatria decedatii, in conditiile in care, costurile inmormantarii in majoritatea tarilor straine, sunt mult mai mari decat costurile inmormantarii in Romania.
Exista tari in Europa la momentul actual, in care o inmormantare poate costa peste 5000 de euro, ceea ce inseamna o suma enorma. In aceste conditii, este usor de inteles de ce familiile indoliate au contactat firmele de repatrieri decedati, pentru a-si repatria decedatii.
Aceste firme de obicei repatriaza decedatii din diferite tari, insa exista si firme care se ocupa de repatriere, indiferet de tara in care s-a produs decesul. Avantajul pe care firmele de repatrieri decedati il ofera familiilor greu incercate, este ca se ocupa de tot ceea ce este necesar pentru repatriere, iar familia greu incercata poate ramane acasa pentru a face pregatirile de inmormantare.
In acest timp, angajatii firmei de servicii funerare care se ocupa de repatrieri decedati, se ocupa de obtinerea documentelor necesare pentru repatriere. Apoi, tot personalul firmei respective pregateste sicriul pentru efectuarea transportului funerar international.
Practic, de tot ceea ce inseamna repatrierea decedatilor, de la obtinerea actelor pentru transportul funerar international si pana la efectuarea transportului pe cale aeriana sau terestra, reprezentantii firmei de servicii funerare se vor ocupa. Aceste firme repatriaza decedatii cu masini speciale, care indeplinesc toate conditiile pentru a putea fi folosite in acest scop.