Consumul de vitamine si suplimente nutritive a crescut de la an la an din 2015. Interesul pentru auto-ingrijirea sanatatii a fost factorul declansator, iar eruptia SARS-CoV-2 a consolidat cererea. Scopul este de a ne intari imunitatea pentru a ne proteja de potentialele infectii cu coronavirus.
Sosirea diferitelor vaccinuri este, fara indoiala, o speranta uriasa, dar pana cand se ajunge la asa-numita imunitate de turmaexista multi oameni care cauta “cel mai bun supliment sau vitamina”pentru a preveni boala.
Si nu sunt doar cetateni obisnuiti; medicii trebuie, de asemenea, sa cunoasca dovezile stiintifice care exista in jurul eficacitatii medicamentelor, vitaminelor si a altor molecule pentru combaterea covid-19.
Cheia potentialului acidului ascorbic consta in proprietatile sale antioxidante, antiinflamatorii si imunomodulatoare.
Vitamina C lipozomala 1000 mg, fiole este una dintre cele mao bune variante petnru cei care au nevoie de suplimente cu vitamina C.
Vitamina D este una dintre cele mai recunoscute in acest scop, asa cum este descris in multe articole experti.Dar nu este singura optiune. Vitamina C, un nutrient esential, este un aliat excelent pentru prevenirea infectiilor, imbunatatirea bolilor si ca terapie complementara la pacientii internati la terapie intensiva.
Cheia pentru tot acest potential consta in proprietatile antioxidante, antiinflamatorii si imunomodulatoare ale acidului ascorbic.
Multe avantaje, putine dezavantaje
Aceste afirmatii se bazeaza pe constatarile dintr-oanaliza a literaturii stiintifice privind efectele vitaminei C asupra infectiilor respiratorii si covid-19, realizata de o echipa de cercetatori britanici (inclusiv de la Universitatea Oxford), americani si neozeelandezi, o lucrare independenta care nu a primit finantare externa.
Autorii explica faptul ca dovezile disponibile pana in prezent indica faptul ca vitamina C orala (2 pana la 8 g zilnic) poate reduce incidenta si durata infectiilor respiratorii, iar “s-a demonstrat ca vitamina C intravenoasa(6 pana la 24 g zilnic) reduce mortalitatea, spitalizarile si timpul de ventilatie mecanica in infectiile respiratorii severe”. Desi recunosc ca sunt necesare mai multe procese, “urgent”, pentru a sustine constatarile.
Avand in vedere profilul sau favorabil de siguranta, costul scazut si frecvent pentru pacientii cu infectii respiratorii severe pentru a avea niveluri scazute de acid ascorbic, cercetatorii propun evaluarea starii de vitamina C a pacientilor si “tratarea lor in consecinta cu administrare intravenoasa in aTI si administrare orala la cei spitalizati cu COVID-19”. Beneficiul este ridicat, iar pretul (efecte secundare) este o crestere a tulburarilor digestive (in special diareea).
Cantitatile zilnice recomandate din aceasta vitamina sunt de 90 mg pentru barbati si 80 mg pentru femei (100 g de portocale are 50 mg, 59 mg pentru kiwi si 44 mg pentru broccoli gatit, 110 crude), desi Institutul Linus Pauling se angajeaza sa ajunga la 400 mg la persoanele de peste 50 de ani pentru a-si intari sistemul imunitar. Cu toate acestea, cantitatea poate fi crescuta – in siguranta – pana la 2 sau 3 grame zilnic daca exista o infectie virala, deoarece nivelurile de acid ascorbic din sange scad rapid in situatii stresante (infectii, traume sau interventii chirurgicale).
Deficiente confirmate
Autorii acestei lucrari, care a fost publicata in revista “Nutrienti”, insista asupra relatiei dintre infectiile respiratorii si cifrele de vitamina C si subliniaza ca nivelurile mai ridicate sunt asociate cu o reducere cu 30% a riscului de pneumonie, o constatare importanta deoarece pacientii cu boli respiratorii severe, dezvolta aceasta afectiune pulmonara.