Cand se efectueaza examinarea cu ultrasunete abdominala?

Cand se efectueaza examinarea cu ultrasunete abdominala?

0 Shares
0
0
0

Cand se efectueaza examinarea cu ultrasunete abdominala?Ecografia abdominala este o tehnica fara radiatii de imagistica a corpului pentru evaluarea unei varietati de boli abdominale.

Ecografia utilizeaza unde sonore pentru a genera imagini ale unor organe precum ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul si rinichii, precum si ale vaselor de sange care duc la unele dintre ele. Un computer primeste undele de sunet care reflecta structurile interne ale corpului si creeaza o imagine din ele.

Procedura este neinvaziva, nedureroasa si nu necesita anestezie. Pentru majoritatea evaluarilor cu ultrasunete abdominale, pacientii nu ar trebui sa manance sau sa bea nimic timp de opt ore inainte de studiu pentru a ajuta la scaderea gazului intestinal care poate obstructiona undele ultrasunete. Oricare dintre medicamentele normale ale pacientului pot fi luate cu inghitituri de apa. Pacientii se dezbraca si imbraca o rochie pentru examinare.

Sunt scanati in timp ce sunt intinsi pe o masa sau pe un pat. Gelul cu ultrasunete este aplicat pe piele pentru a imbunatati trecerea undelor sonore de la sonda de mana (traductor) a sonografului.

Pacientilor li se poate cere sa schimbe usor pozitia, astfel incat diferite zone sa poata fi vazute mai bine si li se poate cere sa-si tina respiratia pentru o scurta perioada. Examenul dureaza de obicei 15-30 de minute, dupa care imaginile vor fi verificate inainte ca pacientii sa se schimbe in hainele cu care au venit, si sa plece.

Este sigura examimarea cu ultrasunetele?

Nu se cunosc efecte nocive asociate cu utilizarea medicala a sonografiei. Studiile la om nu au evidentiat nicio legatura directa intre utilizarea ultrasunetelor de diagnostic si orice rezultat advers. Desi exista posibilitatea ca efectele biologice sa fie identificate in viitor, informatiile actuale indica faptul ca beneficiile unui eco abdominal Cluj pentru pacienti depasesc cu mult riscurile, daca exista.

De ce ar trebui sa fac un examen cu ultrasunete?

Exista multe motive pentru examinarea abdomenului cu ultrasunete. Printre cele mai frecvente motive: Pentru a cauta cauzele durerii abdominale superioare:

  1. Pentru a detecta calculii biliari.
  2. Pentru a determina anomalii ale ficatului sau splinei.
  3. Sa evalueze rinichii pentru blocare sau
  4. Pentru a cauta mariri (anevrisme) si alte anomalii ale vaselor de sange abdominale

Ecografia nu va fi intotdeauna in masura sa furnizeze toate informatiile de care are nevoie medicul dumneavoastra. In aceste cazuri, pot fi necesare studii suplimentare.

Exista pregatiri speciale pentru examen?

Nu ar trebui sa mancati si nici sa consumati lichide cu 6 ore inainte de examen. Acest lucru se datoreaza faptului ca alimentele si bauturile provoaca gaze si un examen adecvat poate fi compromis. Undele sonore nu pot patrunde prin gaz.

O sa doara?

Nu exista durere implicata intr-o examinare cu ultrasunete a abdomenului. Un gel este aplicat pe abdomen si instrumentul este asezat apoi pe suprafata pielii pentru a asigura un contact mai bun intre traductor si piele. Cel mai probabil, daca gelul este rece veti avea senzatia ca a pus cineva gheata pe zona abdominala, dar acest lucru dureaza doar cateva secunde, deci din acest punct de vedere chiar nu exista motive de ingrijorare.

Cat o sa dureze?

Perioada de timp pentru examinare va varia in functie de motivele specifice pentru examinare. Pentru unele studii, cum ar fi examinarea vezicii biliare pentru a determina calculii, studiul poate necesita doar 15-30 minute. Dar, pentru un studiu complet al tuturor organelor abdominale, pot fi necesare 30 de minute sau mai mult.

Cam acestea sunt in mare parte cele mai importante informatii pe care este recomandat sa le cunoasteti in ceea ce priveste o astfel de examinare, inainte de a cauta o clinica medicala privata unde sa va programati in vederea examinarii.

0 Shares
You May Also Like