Calea spre diagnostic in psihiatrie

Calea spre un diagnostic in psihiatrie

0 Shares
0
0
0

Cum se pune un diagnostic in psihiatrie? Diagnosticul bolilor mintale se bazeaza in primul rand pe conversatii care exploreaza experienta si sentimentele pacientului (medicul spune sa exploreze). In plus, terapeutul foloseste diverse metode asupra pacientului, chestionare si teste psihologice.

Medicul de la cabinetul de psihiatrie Mures cu experienta poate pune un diagnostic initial prin modul in care pacientul vorbeste, cat de vioi sau inhibat este limbajul sau, expresiile faciale si gesturile acestuia. Cu toate acestea, pentru a ajunge la un diagnostic exact, el trebuie sa puna intrebari in mod specific asupra pacientului. Depinde in mod deosebit de faptul ca pacientul isi descrie problemele in mod deschis si ca intreaga conversatia nu se afla sub presiunea timpului.

Diagnostic in psihiatrie : clarificarea cauzelor fizice

Deoarece aproape toate simptomele psihiatrice pot fi, de asemenea, fizice sau organice, medicul sau psihiatrul va efectua sau va ordona examinari interne si neurologice specifice pentru a identifica sau exclude cauzele organice:

  • Teste de laborator pentru detectarea unor tulburari metabolice sau hormonale
  • Un EEG pentru a exclude alte cauze neurologice ale bolii
  • Imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia computerizata a capului pentru a exclude tumorile sau inflamatiile cerebrale.
diagnostic in psihiatrie

Descoperiri psihopatologice si diagnostic

Anamneza , istoricul medical al pacientului, este de o importanta deosebita in psihiatrie. Acest lucru permite psihiatrului sa cunoasca istoria personala a persoanei in cauza din punctul sau de vedere, care este o componenta esentiala pentru un diagnostic corect.

De multe ori, de vina pentru anumite afectiuni sunt problemele personale ale pacientilor, care, daca nu sunt cunoscute si intelese, pot duce la prescrierea unui tratament medicamentos care poate face mult rau. Si, posibil, tot ceea ce poate fi necesar sunt cateva sedinte de terapie.

Diagnostic in psihiatrie : conversatia cu rudele

Medicul sau psihoterapeutul cere deseori rudelor sa le vorbeasca sau sa le telefoneze. Daca este posibil, el va obtine acordul pacientului in prealabil.

Pe de o parte, terapeutul ar dori sa afle modul in care plangerile emotionale afecteaza viata de zi cu zi si in familie; pe de alta parte, are nevoie de informatii pe care pacientul nu si le poate aminti sau pe care el insusi nu le poate evalua cu usurinta. Cu toate acestea, intrucat rudele au adesea nevoie de sfaturi si se ajuta singuri, poate fi, de asemenea, necesar sa li se ofere o intalnire confidentiala „unu la unu”.

Discutiile cu rudele servesc si pentru pregatirea externarii in caz de tratament necesar. De asemenea, rudelor li se pot explica cunostintele necesare despre cum sa faca fata bolii ( psihoeducatie ). Acest lucru este deosebit de important in cazul dependentelor, dar si in cazul tulburarilor alimentare, cum ar fi anorexia, astfel incat rudele sa nu mai sustina un comportament patologic neintentionat.

Teste si chestionare pentru un diagnostic in psihiatrie

Exista asa-numitele teste psihologice si chestionare standardizate pe care terapeutul le poate folosi pentru a pune un diagnostic in psihiatrie. Unele chestionare surprind simptome mai generale, cum ar fi anxietatea, starea de spirit deprimata, simptomele psihotice si agresivitatea. Altele sunt mai specifice, cum ar fi chestionare despre consumul de alcool sau tulburarile alimentare. Chestionarele sunt adesea folosite din nou la sfarsitul tratamentului pentru a verifica succesul terapiei si pentru a documenta modificarile.

0 Shares
You May Also Like