Țigările electronice, noul trend în materie de fumat. Ce efecte au pe termen lung?

Țigările electronice, noul trend în materie de fumat. Ce efecte au pe termen lung?

0 Shares
0
0
0

Țigările electronice sau vape-urile au devenit extrem de populare în ultimii 2 ani, mai ales în rândul tinerilor. Acestea au tot felul de arome: dulci, mentolate sau care imită tutunul și sunt disponibile în variante cu sau fără nicotină. În plus, țigările electronice sunt prezentate ca o alternativă pentru fumatul clasic, fiind mai puțin dăunătoare pentru organism și având un preț mai accesibil. De fapt, realitatea este că aceste dispozitive pot cauza diverse efecte negative, pe termen lung.

Iată cum te pot afecta țigările electronice:

  • Dau dependență

Multe persoane aleg varianta țigărilor electronice pentru a se lăsa de fumat. Trecerea la aceste țigări este ușoară, deoarece există lichide pentru țigara electronică cu nicotină pe fumezi.com, site care îți oferă o gamă variată de produse de acest gen. În acest fel, corpul nu duce lipsa țigărilor clasice, substanța care dă dependența fiind nicotina. Însă, lucrurile nu sunt atât de simple, căci foarte multe persoane ajung să fumeze țigări în continuare, în paralel cu cele electronice. În plus, dependența mai este oferită atât de gestul în sine, cât și de obișnuința de a fuma în anumite momente (atunci când consumi cafea, după masă etc.). Astfel, fie că alegi un vape cu sau fără nicotină, poți dezvolta o dependență la fel de mare precum în cazul tutunului.

În cazul tinerilor, aceștia ajung să fumeze țigări electronice pentru că este la modă. Mulți artiști promovează astfel de dispozitive în mediul online. În acest fel, tinerii aleg să fumeze astfel de țigări, datorită aromelor dulci, design-ului atrăgător și aburului abundent, care îi atrage.

  • Provoacă tuse și posibile probleme respiratorii

Mulți fumători de țigări electronice s-au plâns de faptul că au început să le provoace tuse. Fiind apărute acum aproximativ 10 ani, nu există suficiente studii cu privire la efectele pe termen lung ale acestor dispozitive. Totuși, se pot asocia cu afecțiuni precum bronșită, astm și alte boli pulmonare. În plus, există chiar un sindrom respirator specific, asociat cu vapingul, care este cauzat de nicotină și de glicerina prezentă în arome. De asemenea, aburii produși de aceste țigări pot conține substanțe chimice toxice pentru organism. 

Cele mai frecvente efecte negative ale țigărilor electronice sunt:

  • tuse
  • dificultăți de respirație
  • gură uscată
  • iritarea gurii și a gâtului
  • dureri de cap

  • Pot afecta sistemul cardiovascular

Nicotina din țigările electronice, care este prezentă și în tutun, este o substanță toxică care provoacă afecțiuni ale inimii în timp. Însă, efectele pe termen scurt sunt creșterea tensiunii arteriale, creșterea adrenalinei și implicit a ritmului cardiac. În timp, riscul unui atac de cord și dezvoltarea unor boli cardiovasculare crește. 

În concluzie, țigările electronice sunt o alternativă din ce în ce mai populară la fumatul clasic. Însă, acestea dau dependență și pot afecta în timp sistemul respirator și cel cardiovascular. Chiar dacă pe unii oameni îi poate ajuta țigara electronică să renunțe la fumat, altora le poate crea o nouă dependență.

Sursă foto: Unsplash.com

0 Shares
You May Also Like