Obtinerea statutului juridic pentru sotii straini in Israel

0 Shares
0
0
0

Cetateanul strain care este partener al unui cetatean israelian sau rezident permanent poate obtine statutul legal in temeiul Regulamentului nr. 5.2.0009. Acest regulament reglementeaza legalizarea statutului unui partener strain care traieste intr-o casatorie de drept comun cu un cetatean israelian sau un rezident permanent.

Regulamentul include cupluri de acelasi sex. Un cetatean israelian poate obtine viza de casatorie pentru un sot sau sotie strain, in conformitate cu reglementarea nr. 5.2.0008, care acopera obtinerea statutului juridic pentru un sot strain care este casatorit legal cu un cetatean israelian.

Un regulament suplimentar, nr. 5.1.0001, acopera obtinerea unei vize de casatorie pentru sotul strain al unui rezident permanent.

Procesul prevazut de prezentul regulament necesita mai mult timp decat procesul pentru sotul unui cetatean israelian (sotul strain primeste mai intai un permis de munca B / 1 timp de 27 de luni, apoi un permis de rezidenta 5 / A timp de 4 ani).

La sfarsitul procesului progresiv, sotul strain obtine statutul de rezident permanent (mai degraba decat cetatean).

Despre toate aceste detalii, puteti discuta cu cel mai renumit avocat roman din Israel, Samy Ilie, iar in acest sens, puteti accesa http://www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu avocatul.

MODIFICARI LEGALE LEGATE DE PARTENERII STRAINI CARE LOCUIESC CU REZIDENTI PERMANENTI:

Anterior, reglementarea privind statutul juridic al sotilor straini de drept comun nu se aplica rezidentilor permanenti. Timp de foarte mult timp, rezidentii permanenti nu aveau dreptul de a conferi statutului lor juridic in Israel sotilor lor fara un certificat de casatorie verificat in mod corespunzator.

Cu toate acestea, s-a schimbat aceasta situatie cu un recurs procedural impotriva unei hotarari a Comitetului de apel pentru straini (care exista inainte de infiintarea Tribunalului de Apel).

In recursul procedural, s-a hotarat ca rezidentilor permanenti trebuie sa li se permita sa obtina si statut legal pentru sotii lor, chiar si fara un certificat de casatorie verificat corespunzator (adica chiar si pentru sotii straini de drept comun ai rezidentilor israelieni).

SITUATIA JURIDICA ACTUALA PRIVIND CUPLURILE CASATORITE DE UN SINGUR SEX:

Reglementarea privind statutul juridic pentru sotii straini de cetateni israelieni sau rezidenti permanenti se aplica cuplurilor de acelasi sex.

In aceasta privinta, trebuie sa ne amintim ca, daca un cuplu de acelasi sex este casatorit legal in afara Israelului si detine un certificat de casatorie cu un timbru de apostila sau in conformitate cu hotararea Curtii Supreme 5075-15, Gay Dads Association c. Ministrul la interior, durata procesului progresiv va fi comparabila cu cea descrisa pentru obtinerea unei vize de sotie pentru sotia straina a unui cetatean israelian.

In consecinta, un sot de acelasi sex al unui cetatean israelian va primi o viza de munca B / 1 timp de sase luni, apoi statutul de rezident temporar 5 / A timp de 4 ani si, in final, va putea deveni cetatean naturalizat in conformitate cu sectiunea 5 din Legea cetateniei, 5712 – 1952.

In mod evident, exista o discriminare impotriva cuplurilor casatorite de acelasi sex, spre deosebire de cuplurile casatorite heterosexuale; un sot strain de acelasi sex casatorit cu un cetatean israelian va trebui sa obtina cetatenia in conformitate cu sectiunea 5 din Legea cetateniei (care impune renuntarea la orice alta cetatenie, lucru pe care nu orice cetatean al unei tari din prima lume este dispus sa il faca).

In schimb, un sot strain heterosexual casatorit cu un cetatean israelian poate obtine cetatenia in temeiul sectiunii 7 din acea lege (si, prin urmare, poate tine de alte cetateni).

ESTE POSIBIL SA INCEPETI O CERERE DE CASATORIE DE DREPT COMUN ATUNCI CAND CUPLUL ESTE IN ISRAEL?

Este posibil sa deschideti un dosar de casatorie de drept comun atunci cand ambii parteneri isi au resedinta in Israel sau printr-o invitatie oficiala atunci cand sotul strain nu se afla in Israel.

Autoritatea pentru populatie prefera ca sotul strain sa primeasca o invitatie oficiala, si de multe ori nu ii da voie sa intre in Israel daca incearca sa intre in tara fara o invitatie (daca Autoritatea pentru populatie descopera relatia de cuplu).

Daca ambii parteneri sunt deja in Israel, conform hotararii Curtii Supreme 3648/97, Stamka si col. Ministrul de Interne si altii, Autoritatii pentru populatie nu pot sa ii solicite partenerului strain sa paraseasca tara.

DOCUMENTE GENERALE NECESARE OBTINERII STATUTULUI JURIDIC PENTRU SOTUL STRAIN IN ISRAEL:

Documentele necesare pentru majoritatea proceselor si reglementarilor de mai sus sunt urmatoarele:

 • Un pasaport valabil pentru sotul strain (valabil cel putin 2 ani);
 • Fotocopia cartii de identitate a sotului israelian;
 • Documente complete de viata comuna, dupa cum este necesar si verificat de un avocat (ar fi de preferat ca un avocat cu experienta sa pregateasca formularele relevante, iar in acest sens se poate accesa http://www.si-law.ro, pentru a lua legatura cu Samy Ilie, un avocat experimentat si cu o buna reputatie);
 • Un certificat care confirma lipsa unui cazier judiciar pentru sotul strain;
 • Certificatul de casatorie al cuplului (daca este relevant);
 • Certificatul de nastere al sotiei straine;
 • Fotografii ale cuplului impreuna, realizate cu diferite ocazii;
 • Scrisori de la cunoscuti si familie care atesta centrul comun de viata al cuplului + o copie a cartii de identitate israeliene a fiecarui cunoscut sau ruda care scrie o scrisoare;
 • Dovada unui centru de viata comun (un astfel de contract de inchiriere, cont bancar, inregistrarea sotiei straine pe facturile pentru impozitele municipale, electricitate, apa, gaze etc.);
 • Dovada ca ambii parteneri erau necasatoriti inainte de casatoria sau relatia lor de cuplu (single, vaduv sau divortat);
 • Salariile din ultimele trei luni;
 • Scrisoare care explica cum s-a intalnit cuplul.

Retineti ca toate documentele oficiale necesita o stampila apostilica si trebuie traduse in ebraica prin intermediul unui notar care vorbeste limba relevanta.

0 Shares
You May Also Like