O sera,chiar acasa? Va spunem de ce este o optiune excelenta

O sera , chiar acasa? Va spunem de ce este o optiune excelenta

0 Shares
0
0
0

O sera,chiar acasa? Va spunem de ce este o optiune excelentaCu siguranta ai vrea sa produci legume acasa, printre alte motive, pentru ca este vorba de alimente ecologice la costuri foarte mici si pentru ca faciliteaza contactul cu natura in graba frenetica a orasului. Cu toate acestea, schimbarile de temperatura ale anului sunt un factor care poate incetini productia de produse naturale la domiciliu. Daca sunteti deja afundat  in agricultura urbana (sau chiar daca nu sunteti), atunci este timpul sa faceti un pas mai profesionist si mai interesant: instalati o sera.

Serele au fost folosite (deoarece tehnologia lor este foarte simpla) din cele mai vechi timpuri pentru a produce microclimate, desi in mod natural au fost realizate cu alte materiale, deoarece plasticul si sticla cu care sunt construite astazi nu existau.

Primele sere asa cum le stim au fost construite in Olanda in 1850, iar apoi aceasta febra s-a raspandit in intreaga Europa cand s-a descoperit ca prin sticla, radiatia solara s-a infiltrat in plante si a devenit radiatie infrarosie, ceea ce a cauzat incalzirea locului. Pe scurt, a fost o modalitate de a genera temperaturi diferite de cele de afara.

Astazi serele sunt realizate din sticla si plastic, care sunt materiale translucide, deoarece permit trecerea luminii; Multe au facilitati sofisticate pentru reglarea temperaturii si unele tipuri ating dimensiuni enorme, dar exista unele modele pe care le puteti atasa cu usurinta la casa dvs. Pe http://www.regalfermierul.ro/ poti gasi tot ce ai nevoie pentru solarul tau.

Principiile serelor

Serele ofera cateva principii fundamentale: difuzarea luminii, ceea ce face ca toate plantele din interior sa obtina suficient, sa aiba o dezvoltare armonioasa si sa produca fructe omogene si sanatoase; Fotosinteza este imbunatatita datorita omogenitatii temperaturii si luminii, iar acestea permit, de asemenea, programarea recoltelor pentru perioade de penurie datorita proprietatii sale asupra micro-climatului.

Caracteristicile unei serii

 • Protejeaza de temperaturile ridicate si scazute: fiind total ermetica, protejeaza culturile atat de temperaturile ridicate, cat si de cele scazute, in special de temperaturile scazute, deoarece in perioadele reci este mai dificil sa ai o recolta buna, prin urmare, sezoanele de iarna si toamna sunt cele in care se lucreaza mai mult in aceste spatii.
 • Profitati de radiatia solara: orientarea unui spatiu ca acesta este una dintre cheile pentru a obtine o recolta buna. Trebuie sa fie orientat cu axa sa longitudinala de la est la vest.
 • Previne pierderea de caldura: prin capacitatea de a controla temperatura si umiditatea serelor, se evita pierderile de caldura, lucru care este in detrimentul dezvoltarii adecvate a culturilor.

Factori de luat in considerare atunci cand aveti o sera

 1. Spatiu luminos: pentru ca plantele sa aiba o dezvoltare buna, au nevoie de cel putin 6 ore pe zi de lumina.
 1. Clima si temperatura buna: temperatura ideala pentru majoritatea culturilor este intre 20 ° in timpul zilei si 7 ° pe timp de noapte, deci este esential sa se mentina niveluri de temperatura controlate in interiorul serii.
 1. Umiditate: Majoritatea plantelor au nevoie de o umiditate a aerului intre 45% si 60%. Trebuie avut in vedere faptul ca, daca acest lucru este depasit, este foarte probabil sa apara daunatori inutili care sa puna in pericol recolta.

Ce plante poti cultiva in gradina?

Cultivarea legumelor in sere sau solarii este o optiune populara printre gradinarii moderni. Serele ofera un mediu controlat, care permite cresterea optima a plantelor si prelungirea sezonului de crestere. In acest eseu, vom explora beneficiile si pasii importanti in cultivarea legumelor in solar, oferindu-ti informatii esentiale si sfaturi utile pentru a obtine o recolta abundenta si sanatoasa.

 

 1. Beneficiile cultivarii legumelor in solar:

Cultivarea legumelor in solar aduce numeroase avantaje, inclusiv:

 • Prolongarea sezonului de crestere: Serele permit inceperea semanatului mai devreme in sezon si prelungesc perioada de crestere pana tarziu in toamna sau chiar iarna, in functie de regiunea in care te afli.
 • Protectie impotriva conditiilor meteorologice nefavorabile: Serele ofera protectie impotriva ploilor puternice, grindinei, vanturilor puternice si fluctuatiilor de temperatura, ceea ce contribuie la mentinerea unei cresteri sanatoase a plantelor.
 • Controlul mediului de crestere: Intr-un solar, poti controla temperatura, umiditatea, iluminarea si ventilatia, oferind astfel conditii ideale pentru dezvoltarea plantelor.

 

 1. Pregatirea solului si constructia serei:
 • Pregatirea solului: Incepe prin saparea si afanarea solului din solar, indepartarea pietrelor si buruienilor. Adauga compost sau ingrasamant organic pentru a imbunatati fertilitatea solului.
 • Constructia serei: Alege un design de ser care se potriveste nevoilor tale si spatiului disponibil. Asigura-te ca serele sunt amplasate intr-o zona cu expunere solara adecvata si o buna circulatie a aerului. Utilizeaza materiale transparente si durabile pentru acoperis si pereti, precum sticla sau folie de plastic.

 

III. Selectarea si cultivarea legumelor potrivite:

 

 • Alege legume potrivite pentru cultivarea in sere, cum ar fi rosiile, castravetii, ardeii, vinetele, salata verde si ierburile aromatice.
 • Insamantarea si transplantul: Incepe prin insamantarea in ghivece sau tavite, urmata de transplantul in solul pregatit in solar. Respecta instructiunile specifice ale fiecarei legume in ceea ce priveste adancimea de plantare, distanta intre plante si intre rand.
0 Shares
You May Also Like