De ce este nutritia atat de importanta pentru sanatate?

De ce este nutritia atat de importanta pentru sanatate?

0 Shares
0
0
0

Astazi trecem in revista rolul pe care il joaca in sanatatea noastra dieta si modul in care nutritia poate beneficia sau dauna in functie de utilizarea pe care decidem sa o facem. Specialistii spun ca suntem ceea ce mancam, asa ca haideti sa facem viata sanatoasa.  Recomandam Quinton Izotonic, supliment nutritional lichid pentru suplimentarea dietei. 

Selectie, echilibru, varietate, preventie… nutritia este unul dintre pilonii sanatatii. Desi exista din ce in ce mai multe informatii despre cum sa mananci, excesul de greutate, inclinatia spre junk food, excesele si bolile cauzate de alimentatia necorespunzatoare sunt prezente in viata multor oameni.

Suntem ceea ce mancam

Antonio Escribano, medic specializat in endocrinologie si nutritie si medicina sportiva si autor al cartii “Invata sa mananci si sa-ti controlezi greutatea”, descrie rolul nutritiei in sanatate facand aluzie la faptul ca “de cand ne-am nascut trebuie sa traim trei lucruri: oxigen, apa si alimente”. Alimentele “sunt combustibil” prin care obtinem energii si compusi “care ne servesc pentru a repara corpul”.

Mancam 60 de mii de kilograme de mancare intr-o viata. “Modul in care alegem acele kilograme depinde de viata. Depinde de sanatate, de boala, de starea de spirit”, spune medicul.

In plus, depind si multe patologii a caror cauza influenteaza dieta, cum este cazul cancerului. “Se estimeaza ca 30% din cancer este cauzat de o dieta saraca”, spune medicul. De asemenea, poate afecta alte aspecte, cum ar fi dezvoltarea functionala a creierului sau imbatranirea.

Pentru a evita acest lucru, se subliniaza ca primul lucru este “sa controlati cantitatea potrivita de alimente, iar al doilea lucru este ca este un stil sanatos de hrana”. Baza dietei este fructele si legumele. Ar trebui sa mancam aproximativ trei fructe pe zi, “asta poate insemna aproximativ 90.000 de fructe intr-o viata”, spune el. La aceasta adaugam de doua ori pe zi intre legume si legume, peste de cinci ori pe saptamana carne de patru ori (una dintre ele rosie), cartofi de doua ori pe saptamana, alte doua paste si acelasi orez.

Ce castigam in schimb? “Sa nu fii supraponderal, deci ai deja destule realizari pentru ca nu exista supraincarcari in organe precum inima sau ficatul; imbatranire mai lenta si mai sanatoasa; in plus fata de circumstante la fel de evidente ca somnul poate fi, pentru ca cu o dieta buna dormi mai bine”. Chiar si starea de spirit, pentru ca atunci cand mananci mai bine functionalitatea creierului este, de asemenea, mai buna.

Echilibru, fara a uita soiul

Mancarea este “o parte integranta a unui stil de viata sanatos”, explica Marga Serra, doctor in stiinte ale sanatatii de la Universitatea Ramón Llull din Barcelona si creatoare a Nutrapp. Dieta trebuie sa fie “echilibrata, variata si suficienta”, dar este inutil “sa mananci fantastic si sa uiti cat de important este sa te odihnesti, sa echilibrezi emotional, sa faci exercitii fizice, sa nu consumi droguri etc”.

Expertul subliniaza ca una dintre problemele legate de nutritie consumul adesea scazut de fructe si legume, uitand de “fitonutrientii” pe care ii putem lega de actiunea preventiva.

0 Shares
You May Also Like