Cum te pot ajuta terapeuții să faci față depresiei?

Cum te pot ajuta terapeuții să faci față depresiei?

0 Shares
0
0
0

Când ești deprimat, poți avea impresia că nu există nicio cale de ieșire și că lucrurile nu se vor îmbunătăți niciodată. Însă, este important să știi că depresia este o stare temporară și, cu sprijinul potrivit, o poți depăși.

Dacă ai fost diagnosticat cu depresie clinică sau majoră și cauți specialiști locali care să te ajute să faci față stării tale, acest articol ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.

Există mai multe moduri în care un terapeut te poate ajuta în lupta cu depresia, prin oferirea de îndrumare, sprijin și mentorat, precum și printr-o serie de soluții practice legate de situația cu care te confrunți.

Cunoști sentimentul – acel moment în care ți-ai pierdut speranța și plăcerea pentru lucruri sau acțiuni care îți făceau plăcere în trecut. Este acel moment în care nu mai poți suporta presiunea și totul devine mult prea greu de gestionat. Acestea sunt simptome specifice depresiei. Poate părea că nimic nu se poate îmbunătăți, dar există modalități prin care poți face față depresiei și poți începe să te simți din nou mai bine. În acest articol detaliem modul în care terapeuții te pot ajuta să faci față depresiei.

Terapeutul te va ajuta să îți intelegi depresia

Pentru mulți oameni, primul pas spre însănătoșire este să își înțeleagă depresia. Dacă te simți deprimat de mult timp, este posibil să fi optat pentru modalități de terapie ce nu funcționează.

Dacă terapeutul te poate ajuta să îți înțelegi depresia, acest lucru te poate ajuta să identifici și să schimbi mecanismele de menținere a acesteia.

În plus, un terapeut te poate ajuta să înțelegi relația dintre depresia și experiențele tale de viață, cum ar fi traumele din copilărie, abuzurile sau stresul continuu din cadrul relațiilor tale. Atunci când înțelegi relația dintre depresia ta și experiențele de viață poți începe să dai un sens depresiei, ceea ce te poate ajuta sa faci față mai eficient acesteia.

Terapia te va ajuta să îți identifici și să schimbi comportamentele de menținere si perpetuare

Așa cum am menționat mai sus, majoritatea persoanelor care suferă de depresie au dezvoltat comportamente și atitudini ce nu funcționează pentru a face față situației. Un terapeut bun te va ajuta să identifici aceste comportamente și să înveți cum să le schimbi.

Acest tip de intervenție se numește terapie CBT (Cognitive Behavioural Therapy – terapie cognitiv-comportamentală). Ideea din spatele CBT este că gândurile, sentimentele și comportamentele tale sunt legate între ele. Atunci când ești deprimat, este probabil să ai gânduri negative despre tine și viitor.

De asemenea, este posibil să te simți deznădăjduit că nu vei reuși sa te însănătoșești vreodată. Faptul că te învinovățești pentru că ești deprimat îți poate înrăutăți si mai mult depresia, creând un ciclu de auto înfrângere. Atunci când un terapeut te ajută să rupi acest ciclu și să înlocuiești gândurile și sentimentele inutile cu unele mai pozitive, poți începe să faci față depresiei mult mai eficient.

Așadar, depresia este o afecțiune temporară, dar se poate simți ca și cum ar dura o veșnicie.

Un terapeut te poate ajuta să faci față depresiei, oferindu-ți sprijin și îndrumare, ajutându-te să identifici și să schimbi comportamentele inutile și explorând opțiunile de tratament, să îți gestionezi emoțiile și să găsești noi modalități de a face față factorilor declanșatori.

În acest sens este indicat să cauți informații despre terapeut Cluj recomandare și să scapi de aceste probleme.

 

0 Shares
You May Also Like