Ce semnificatie au lumanarile de la botez?

Ce semnificatie au lumanarile de la botez?

0 Shares
0
0
0

Lumina are o semnificatie speciala in traditia crestina, deoarece Iisus a fost vazut ca aducand lumina in lume cu mesajul sau despre harul si mantuirea lui Dumnezeu. In evangheliile crestine, Isus sa referit la el insusi ca “lumina lumii”. Botezul reprezinta venirea din intuneric in lumina. Cand un copil este botezat, lumanarea este un simbol al credintei, al lumii, al adevarului si al vietii noi in Hristos.

Botezul este o traditie crestina, iar botezul are o lunga istorie. Lumina este un simbol important in cadrul crestinismului, iar lumanarea botezului reprezinta miscarea de la moarte la viata in Hristos, cunoscut si ca “lumina lumii”. Botezul este modul in care Biserica saluta un copil in comunitatea de credinta

Tocmai din aceste motive, lumanarile reprezinta o parte foarte importanta a ceremoniei de botez. In functie de traditiile bisericii in care copilul este botezat, sunt necesare lumaneri botez, pe care de regula trebuie le cumpara nasii bebelusului.

De precizat insa, tot in legatura cu lumanarile folosite in cadrul ceremoniei de botez, este faptul ca acestea au diferite semnificatii, de la o zona la alta, de la o traditie la alta, iar in continuare vom da cateva exemple.

Lumanarea botezului este importanta in ritualul botezului in multe biserici. De exemplu, in ritualul botezului ortodox grecesc, trei lumanari trebuie sa fie livrate de nasi, cu lumanarea principala (numita Lambathe), care este de obicei o lumanare mare decorata.

Focul lumanarii poate, de asemenea, simboliza lumina lui Hristos, mai ales ca focul provine din lumanarea pascala. Aceasta lumanare, binecuvantata la Pasti, reprezinta triumful lui Hristos fata de rau. Unii cred ca lumina lui Hristos va ajuta la indepartarea oricarui rau care ar putea veni in calea persoanei botezate.

In unele denominatii, cum ar fi metodistii simpli, lumina lumanarii botezului simbolizeaza si lumina din interiorul persoanei botezate. Ca un nou crestin, el ar trebui sa lase lumina sa straluceasca, astfel incat altii sa o vada, poate chiar sa vina la credinta in ei insisi.

Nasii care se afla in cautare de lumanari botez, ar trebui mai intai sa verifice daca biserica are cerinte speciale pentru lumanare. Exista de exemplu biserici in care trebuie ca lumanarea sa fie facuta din anumite materiale sau sa fie o aiba o anumita culoare sau chiar si o anumita dimensiune. De exemplu, unele biserici cer ca lumanarile sa fie facute dintr-un anumit procent de ceara de albine.

De cele mai multe ori, comerciantii cu amanuntul ofera lumanari personalizate de botez care includ numele bebelusului, data botezului si numele nasilor. Unii pot include chiar si o fotografie a copilului sau poate un verset special, un pasaj biblic sau o rugaciune.

Asadar, in legatura cu lumanarile care sunt necesare in cadrul ceremoniei de crestinare a bebelusilor, este extrem de important de precizat ca acestea au diferite semnificatii. Tot ceea ce conteaza insa este faptul ca ele sunt necesare in cadrul unei asemenea ceremonii, si deasemenea nasii sunt cei care trebuie sa le cumpere. Acestia pot chiar sa gaseasca lumanari personalizate pentru botez.

0 Shares
You May Also Like