Ce este un sistem de operare pentru un telefon?

Ce este un sistem de operare pentru un telefon?

0 Shares
0
0
0

Pentru foarte multa lume terminologia IT este total necunoscuta, chiar daca se folosesc de ea zilnic. Pana la urma nici nu este obligatoriu sa detii cunostinte in domeniu, pentru ca atunci cand doresti sa achizitionezi un telefon de tipul smartphone sau o tableta probabil vor fi suficiente review-urile primite de la cei care au achizitionat aceste produse inainte.

Ce este un sistem de operare sau la ce ajuta si cum functioneaza pe intelesul tuturor?

Indiferent ca vorbim de un calculator, laptop, tableta sau telefon, sistemul de operare reprezinta un pachet de programe care gestioneaza intreaga activitate a aparatului.

Probabil prima interactiune a multor persoane cu un sistem de operare a avut loc in trecut prin Linux sau Windows, sisteme care rulau pe orice calculator.

In cazul telefoanelor mobile, sistemul de operare este cel care controleaza activitatea intregului telefon si face posibila operarea pe acesta.

Sistemul de operare pentru mobile este oarecum similar sistemelor Linux sau Windows, adaptat insa pentru operarea pe mobil.

Majoritatea sistemelor de operare pentru smarphone-uri se bazeaza pe tehnologia Linux. Aceste sisteme de operare s-au dezvoltat in timp prin evolutia procesoarelor si memoriilor RAM ale telefoanelor, care datorita unor carcateristici in dezvoltare au permis tot mai multe procese si multitasking.

In acest sens exista mai multe tipuri de sisteme de operare: real – time, multi – user, single – user, distributed, templated si embdedded.

In cazul telefoanelor smartphone, performanta sistemului de operare depinde de optimizarea lor si de kernel. Kernel – ul reprezinta pe intelesul tuturor componenta fundamentala, sau nucleul unui sistem de operare.

Cel mai popular sistem de operare in cazul telefoanelor mobile de tip smartphone este sistemul de operare Android.

Majoritatea telefoanelor inteligente functioneaza cu acest tip de sistem de operare si este cel mai utilizat de toti producatorii de telefonie mobila.

Sistemul de operare IOS apartine in exclusivitate companiei Apple si ruleaza doar pe produsele acesteia.

Sistemul de operare Windows Phone a fost dezvoltat de Microsoft iar sistemul de operare BlackBerry OS este un sistem care ruleaza doar pe gama de telfoane BlackBerry.

Primul sistem de operare pentru mobil a fost Symbian, si a fost sistemul care a rulat cu succes pe terminalele Nokia timp indelungat.

Nokia 9200 a fost primul telefon pe care a rulat sistemul de operare Symbian si a fost lansat in anul 2000.

Probabil unii inca isi amintesc modelele de Nokia si goana dupa un N97. Nici nu ar fi de mirare sa mai existe persoane care sa utilizeze acest tip de telefoane, luand in considerare ca inca exista piese si accesorii pentru acestea, mufa incarcare Nokia sau conectori diversi.

Sistemul de operare Symbian se afla deja la concurenta cu sistemul Android cand Nokia intra in tratative cu Microsoft pentru a prelua sistemul de operare Windows, preconizand ca sistemul Symbian va pierde teren.

Astfel, intr-o campanie publicitara lansata in Marea Britanie, Nokia prezenta primul telefon produs de companie pe care rula un sistem de operare Windows: Nokia 800.

In anul 2012, Nokia spera sa atraga cat mai multi clienti prin vanzarea telefonului Nokia N9, pe care rula sistemul de operare Windows Moile 7.

Pana in acest moment se parea ca Nokia era liderul modial in producerea si vanzarea de telefoane mobile. In acest context, Nokia a pierdut foarte mult datorita sistemelor de operare care i-au luat cu forta locul, datorita refuzului finlandezilor de a tine pasul cu tehnologia.

Se pare ca, din pacate compania nu a reusit sa intuiasca revolutia pe care avea sa o faca smartphone-ul in lumea telefoniei mobile si nici nu a acordat vreun interes prea mare pentru sistemul de operare care il detinea.

Din acest moment a inceput declinul companiei Nokia si acest fapt a fost evidentiat prin scaderea la jumatate a cotei de piata. A urmat un moment in care Nokia nici nu mai prezenta concurenta pentru Iphone sau Samsung, care s-a ridicat uimitor.

A continuat insa sa produca telefoane destul de simple si de ieftine, care le putea vinde cu usurinta pe piata asiatica, preferand sa isi mute anumite puncte de productie in China sau Coreeea de Sud.

Se pare ca in prezent, Nokia se revitalizeaza iar fanii se pot bucura de un telefon performant care va uimi prin caracteristici.

Nokia 9 Pure View va avea 5 camere pe spate, primul dealtfel de pana acum, va fi fabricat din sticla si incadrat intr-o rama metalica, un ecran Oled protejat de sticla Gorilla Glass.

Pe acest telefon va rula un sistem de operare Android One.

0 Shares
You May Also Like