Ce este stetoscopul?

Ce este stetoscopul?

0 Shares
0
0
0

Stetoscopul este un dispozitiv acustic medical pentru auscultare, si se foloseste pentru a asculta sunetele interne ale unui organism uman sau animal. Are in mod obisnuit un mic rezonator in forma de disc, care este asezat impotriva pielii si unul sau doua tuburi conectate la doua casti. Un stetoscop poate fi utilizat pentru a asculta sunetele facute de inima, plamani sau intestine, precum si fluxul de sange in artere si vene. In combinatie cu un sfigmomanometru manual, un Large Animal Stethoscope este utilizat in mod obisnuit la masurarea tensiunii arteriale.

Stetoscopul a fost inventat in Franta in 1816 de catre René Laennec la Spitalul de Malades Necker-Enfants din Paris. Era format dintr-un tub de lemn si era monaural. Laennec a inventat stetoscopul pentru ca nu era confortabil sa aseze urechea direct pe pieptul unei femei pentru a-i asculta inima. El a observat ca o bucata de hartie rulata, plasata intre pieptul pacientului si urechea lui, ar putea amplifica sunetele inimii fara a necesita contact fizic.

Dispozitivul lui Laennec era similar cu trompeta urechii obisnuite, o forma istorica de aparat auditiv; intr-adevar, inventia sa era aproape indistinguibila in structura si functie de trompeta, care era denumita in mod obisnuit “microfon”. Laennec a numit dispozitivul sau „stetoscop” ( steto- + -scop , „sfera pieptului”), iar el a numit utilizarea lui „ media auscultarea”, deoarece auscultat cu un instrument intermediar intre corpul pacientului si urechea medicului. Astazi, cuvantul auscultare denota toata ascultarea, mediaza sau nu.

Primul stetoscop flexibil de orice fel ar fi putut fi un instrument binaural cu articulatii articulate care nu sunt descrise foarte clar in 1829. In 1840, a descris un stetoscop pe care-l folosise cu un tub flexibil. Bird a fost primul care a publicat o descriere a unui astfel de stetoscop, dar a remarcat in lucrarea sa existenta anterioara a unui design anterior (despre care credea ca nu prea are utilitate) pe care l-a descris ca trompeta urechii de sarpe. Stetoscopul pasarii avea o singur casca.

In 1851, medicul irlandez Arthur Leared a inventat un stetoscop binaural si, in 1852, George Philip Cammann a perfectionat designul instrumentului de stetoscop (care a folosit ambele urechi) pentru productia comerciala, care a devenit standardul de atunci. Cammann a scris, de asemenea, un tratat major asupra diagnosticului prin auscultare, pe care stetoscopul binaural rafinat l-a facut posibil. Pana in 1873, existau descrierile unui stetoscop diferential care se putea conecta la locatii usor diferite pentru a crea un usor efect stereo, desi acest lucru nu a devenit un instrument standard in practica clinica.

Somerville Scott Alison a descris inventia sa a stetofonului la Royal Society in 1858; stetofonul avea doua clopote separate, permitand utilizatorului sa auda si sa compare sunetele derivate din doua locatii discrete. Acest lucru a fost utilizat pentru a face studii definitive despre auzul binaural si procesarea auditiva, care au cunoscut cunostinte avansate despre localizarea sunetului si, in cele din urma, au dus la o intelegere a fuziunii binaurale.

Istoricul medical Jacalyn Duffin a sustinut ca inventia stetoscopului a marcat un pas major in redefinirea bolii de la a fi un pachet de simptome, la sensul actual al unei boli ca o problema cu un sistem anatomic, chiar daca nu exista simptome vizibile. Aceasta re-conceptualizare a avut loc in parte, sustine Duffin, deoarece, inainte de stetoscop, nu existau instrumente neletale pentru explorarea anatomiei interne.

Cateva alte rafinari minore au fost facute stetoscopilor pana cand, la inceputul anilor 1960, David Littmann, profesor de la Harvard Medical School , a creat un nou stetoscop mai usor decat modelele anterioare si a imbunatatit acustica.

In 1999, Richard Deslauriers a brevetat primul stetoscop de reducere a zgomotului extern, Puretonul DRG. Prezenta doua lumini paralele continand doua bobine de otel care au disipat zgomotul infiltrat ca energie termica inaudibila. „Izolatia” bobinei de otel a adaugat 30 lb la fiecare stetoscop.

Practica curenta

Stetoscoape sunt un simbol al profesionistilor din domeniul sanatatii. Furnizorii de servicii medicale sunt adesea vazuti sau infatisati purtand un stetoscop in jurul gatului. O lucrare de cercetare din 2012 a afirmat ca stetoscopul, in comparatie cu alte echipamente medicale, a avut cel mai mare impact pozitiv asupra increderii percepute a practicantului vazut cu acesta.

Opiniile predominante privind utilitatea stetoscopului in practica clinica curenta variaza in functie de specialitatea medicala. Studiile au aratat ca abilitatea de auscultare (adica, capacitatea de a face un diagnostic bazat pe ceea ce se aude printr-un stetoscop) este in declin de ceva timp, astfel incat unii educatori medicali lucreaza pentru a-l restabili.

In practica generala, masurarea traditionala a tensiunii arteriale folosind un sfigmomanometru mecanic cu manseta gonflabila si stetoscop este inlocuita treptat cu monitoare automate ale tensiunii arteriale.

Stetoscoapele se folosesc insa in cabinetele veterinare, iar Large Animal Stethoscope este doar un asemenea dispozitiv folosit de catre veterinari.

0 Shares
You May Also Like