Ce este Ethereum si cum functioneaza?

Ce este Ethereum si cum functioneaza

Ce este Ethereum? Ethereum este adesea denumita a doua cea mai populara criptomoneda, dupa Bitcoin. Dar, spre deosebire de Bitcoin – si de majoritatea celorlalte monede virtuale – Ethereum este menita sa fie mult mai mult decat un simplu mijloc de schimb sau un depozit de valoare.

In schimb, Ethereum se vrea a fi o retea de calcul descentralizata construita pe tehnologia blockchain. Sa analizam ce inseamna acest lucru.

Cum functioneaza Ethereum?

La fel ca toate criptomonedele, Ethereum functioneaza pe baza unei retele blockchain. Un blockchain este un registru public descentralizat, distribuit, unde toate tranzactiile sunt verificate si inregistrate.

Este distribuit in sensul ca toti cei care participa la reteaua Ethereum detin o copie identica a acestui registru, care le permite sa vada toate tranzactiile din trecut. Este descentralizata prin faptul ca reteaua nu este operata sau administrata de nicio entitate centralizata, ci este gestionata de toti detinatorii de registre distribuite.

Tranzactiile blockchain folosesc criptografia pentru a mentine reteaua in siguranta si pentru a verifica tranzactiile. Oamenii folosesc computerele pentru a „mina” sau pentru a rezolva ecuatii matematice complexe care confirma fiecare tranzactie din retea si adauga blocuri noi la blockchain-ul care se afla in centrul sistemului. Participantii sunt recompensati cu jetoane criptografice. Pentru sistemul Ethereum, aceste jetoane se numesc Ether (ETH).

Deci, ce este Ethereum? Ether poate fi folosit pentru a cumpara si vinde bunuri si servicii, ca Bitcoin. De asemenea, s-a inregistrat o crestere rapida a pretului in ultimii ani, facandu-l o investitie speculativa de facto. Dar ceea ce este unic la Ethereum este ca utilizatorii pot construi aplicatii care „ruleaza” pe blockchain, precum software-ul „ruleaza” pe un computer. Aceste aplicatii pot stoca si transfera date cu caracter personal sau gestiona tranzactii financiare complexe.

„Ethereum este diferit de Bitcoin prin faptul ca reteaua poate efectua calcule ca parte a procesului minier”, spune Ken Fromm, director de educatie si dezvoltare la Enterprise Ethereum Alliance. „Aceasta capacitate de calcul fundamentala transforma un depozit de valoare si mediu de schimb intr-un motor de calcul global descentralizat si un depozit de date verificabil in mod public.”

Ether si Ethereum: Care este diferenta?

Puteti utiliza Ether ca moneda digitala in tranzactiile financiare, ca investitie sau ca depozit de valoare. Ethereum este reteaua blockchain pe care se tine si se schimba Ether. Asa cum am mentionat mai sus, totusi, aceasta retea ofera o varietate de alte functii in afara ETH.

„Acestea pot fi simple miscari de fonduri, dar pot fi si tranzactii complexe care fac orice, de la schimbul de active pana la contractarea de imprumuturi pana la achizitionarea unei piese de arta digitala”, spune Boaz Avital, director de produs la Anchorage. Tranzactiile sunt procesate si stocate in reteaua Ethereum.

Reteaua Ethereum poate fi, de asemenea, utilizata pentru a stoca date si a rula aplicatii descentralizate. In loc sa gazduiasca software pe un server detinut si operat de Google sau Amazon, unde singura companie controleaza datele, oamenii pot gazdui aplicatii pe blockchain-ul Ethereum. Acest lucru ofera utilizatorilor control asupra datelor lor si au o utilizare deschisa, libera a aplicatiei, deoarece nu exista nicio autoritate centrala care sa gestioneze totul.

Poate ca unul dintre cele mai interesante cazuri de utilizare care implica Ether si Ethereum sunt contractele de autoexecutare sau asa-numitele contracte inteligente. Ca orice alt contract, doua parti incheie un acord cu privire la livrarea de bunuri sau servicii in viitor. Spre deosebire de contractele conventionale, nu este nevoie de avocati: partile codifica contractul pe blockchain-ul Ethereum si, odata ce sunt indeplinite conditiile contractului, acesta se executa si livreaza Ether partii corespunzatoare.

Ce este Ethereum? Ethereum vs Bitcoin

Utilizarea principala a Bitcoin este ca o moneda virtuala si un depozit de valoare. Ether functioneaza, de asemenea, ca o moneda virtuala si un magazin de valoare, dar reteaua descentralizata Ethereum face posibila crearea si rularea de aplicatii, contracte inteligente si alte tranzactii in retea. Bitcoin nu ofera aceste functii. Este folosit doar ca moneda si stoc de valoare.

De asemenea, Ethereum proceseaza tranzactiile mai rapid. „Blocurile noi sunt validate in reteaua Bitcoin o data la 10 minute, in timp ce blocurile noi sunt validate in reteaua Ethereum o data la 12 secunde”, spune Gary DeWaal, presedintele grupului Katten’s Financial Markets and Regulation. Iar evolutiile viitoare ar putea accelera si mai mult tranzactiile Ethereum, noteaza el.

In cele din urma, nu exista nicio limita pentru numarul de jetoane potentiale Ether, in timp ce Bitcoin nu va emite mai mult de 21 de milioane de monede.

Beneficii Ethereum- Ce este Ethereum?

Dezavantajele Ethereum

Ce este Ethereum? Cum sa cumparati Ethereum?

Exista o conceptie gresita pe care o au persoanele care sunt noi in reteaua Ethereum. Nu cumperi Ethereum in sine – aceasta este reteaua. In schimb, cumparati Ether si apoi il utilizati in reteaua Ethereum. Avand in vedere popularitatea Ethereum, este foarte usor sa cumparati Ether:

Ar trebui sa cumparati Ether?

S-ar putea sa va ganditi sa investiti in reteaua Ethereum din cateva motive, potrivit DeWaal. „In primul rand, are valoare si utilizare ca moneda virtuala; in al doilea rand, blockchain-ul Ethereum ar putea deveni mai atractiv atunci cand migreaza catre noul protocol; si in al treilea rand pe masura ce mai multe persoane utilizeaza aplicatiile distribuite Ethereum, cererea pentru ETH poate creste”, spune el.

In afara de a cumpara Ether direct, ati putea incerca sa investiti si in companii care construiesc aplicatii utilizand reteaua Ethereum. Daca doriti sa ajutati la gestionarea investitiei, ati putea cumpara intr-un fond de investitii profesionale, cum ar fi Bitwise Ethereum Fund sau Grayscale Ethereum Trust, desi acestea sunt in prezent deschise numai investitorilor acreditati.

Inainte de a face orice investitie semnificativa in Ether sau in alte criptomonede, luati in considerare mai intai discutarea cu un consilier financiar despre posibilele riscuri. Avand in vedere riscul ridicat si volatilitatea pe aceasta piata, asigurati-va ca sunt bani pe care va puteti permite sa ii pierdeti, chiar daca credeti in potentialul Ethereum.

Exit mobile version