Ce este Ethereum? Ethereum este adesea denumita a doua cea mai populara criptomoneda, dupa Bitcoin. Dar, spre deosebire de Bitcoin – si de majoritatea celorlalte monede virtuale – Ethereum este menita sa fie mult mai mult decat un simplu mijloc de schimb sau un depozit de valoare.
In schimb, Ethereum se vrea a fi o retea de calcul descentralizata construita pe tehnologia blockchain. Sa analizam ce inseamna acest lucru.
Cum functioneaza Ethereum?
La fel ca toate criptomonedele, Ethereum functioneaza pe baza unei retele blockchain. Un blockchain este un registru public descentralizat, distribuit, unde toate tranzactiile sunt verificate si inregistrate.
Este distribuit in sensul ca toti cei care participa la reteaua Ethereum detin o copie identica a acestui registru, care le permite sa vada toate tranzactiile din trecut. Este descentralizata prin faptul ca reteaua nu este operata sau administrata de nicio entitate centralizata, ci este gestionata de toti detinatorii de registre distribuite.
Tranzactiile blockchain folosesc criptografia pentru a mentine reteaua in siguranta si pentru a verifica tranzactiile. Oamenii folosesc computerele pentru a „mina” sau pentru a rezolva ecuatii matematice complexe care confirma fiecare tranzactie din retea si adauga blocuri noi la blockchain-ul care se afla in centrul sistemului. Participantii sunt recompensati cu jetoane criptografice. Pentru sistemul Ethereum, aceste jetoane se numesc Ether (ETH).
Deci, ce este Ethereum? Ether poate fi folosit pentru a cumpara si vinde bunuri si servicii, ca Bitcoin. De asemenea, s-a inregistrat o crestere rapida a pretului in ultimii ani, facandu-l o investitie speculativa de facto. Dar ceea ce este unic la Ethereum este ca utilizatorii pot construi aplicatii care „ruleaza” pe blockchain, precum software-ul „ruleaza” pe un computer. Aceste aplicatii pot stoca si transfera date cu caracter personal sau gestiona tranzactii financiare complexe.
„Ethereum este diferit de Bitcoin prin faptul ca reteaua poate efectua calcule ca parte a procesului minier”, spune Ken Fromm, director de educatie si dezvoltare la Enterprise Ethereum Alliance. „Aceasta capacitate de calcul fundamentala transforma un depozit de valoare si mediu de schimb intr-un motor de calcul global descentralizat si un depozit de date verificabil in mod public.”
Ether si Ethereum: Care este diferenta?
Puteti utiliza Ether ca moneda digitala in tranzactiile financiare, ca investitie sau ca depozit de valoare. Ethereum este reteaua blockchain pe care se tine si se schimba Ether. Asa cum am mentionat mai sus, totusi, aceasta retea ofera o varietate de alte functii in afara ETH.
„Acestea pot fi simple miscari de fonduri, dar pot fi si tranzactii complexe care fac orice, de la schimbul de active pana la contractarea de imprumuturi pana la achizitionarea unei piese de arta digitala”, spune Boaz Avital, director de produs la Anchorage. Tranzactiile sunt procesate si stocate in reteaua Ethereum.
Reteaua Ethereum poate fi, de asemenea, utilizata pentru a stoca date si a rula aplicatii descentralizate. In loc sa gazduiasca software pe un server detinut si operat de Google sau Amazon, unde singura companie controleaza datele, oamenii pot gazdui aplicatii pe blockchain-ul Ethereum. Acest lucru ofera utilizatorilor control asupra datelor lor si au o utilizare deschisa, libera a aplicatiei, deoarece nu exista nicio autoritate centrala care sa gestioneze totul.
Poate ca unul dintre cele mai interesante cazuri de utilizare care implica Ether si Ethereum sunt contractele de autoexecutare sau asa-numitele contracte inteligente. Ca orice alt contract, doua parti incheie un acord cu privire la livrarea de bunuri sau servicii in viitor. Spre deosebire de contractele conventionale, nu este nevoie de avocati: partile codifica contractul pe blockchain-ul Ethereum si, odata ce sunt indeplinite conditiile contractului, acesta se executa si livreaza Ether partii corespunzatoare.
Ce este Ethereum? Ethereum vs Bitcoin
Utilizarea principala a Bitcoin este ca o moneda virtuala si un depozit de valoare. Ether functioneaza, de asemenea, ca o moneda virtuala si un magazin de valoare, dar reteaua descentralizata Ethereum face posibila crearea si rularea de aplicatii, contracte inteligente si alte tranzactii in retea. Bitcoin nu ofera aceste functii. Este folosit doar ca moneda si stoc de valoare.
De asemenea, Ethereum proceseaza tranzactiile mai rapid. „Blocurile noi sunt validate in reteaua Bitcoin o data la 10 minute, in timp ce blocurile noi sunt validate in reteaua Ethereum o data la 12 secunde”, spune Gary DeWaal, presedintele grupului Katten’s Financial Markets and Regulation. Iar evolutiile viitoare ar putea accelera si mai mult tranzactiile Ethereum, noteaza el.
In cele din urma, nu exista nicio limita pentru numarul de jetoane potentiale Ether, in timp ce Bitcoin nu va emite mai mult de 21 de milioane de monede.
Beneficii Ethereum- Ce este Ethereum?
- Retea mare, existenta. „Avantajele Ethereum sunt o retea care s-a dovedit a fi eficienta, care a fost testata de-a lungul anilor de functionare si prin intermediul a miliarde de procese de tranzactionare cu bunuri si servicii de valoare”, spune Fromm. „Are o comunitate globala mare si dedicata si cel mai mare ecosistem in blockchain si criptomonede.”
- gama larga de functii. Pe langa utilizarea sa ca moneda digitala, Ethereum poate fi utilizata si pentru procesarea altor tipuri de tranzactii financiare, executarea contractelor inteligente si stocarea datelor pentru aplicatii terte.
- Inovatie constanta. O comunitate mare de dezvoltatori Ethereum cauta constant noi modalitati de a imbunatati reteaua si de a dezvolta noi aplicatii. „Datorita popularitatii Ethereum, tinde sa fie reteaua blockchain preferata pentru aplicatii descentralizate noi si interesante (si uneori riscante)”, spune Avital.
- Evita intermediarii. Reteaua descentralizata a Ethereum promite sa permita utilizatorilor sa lase in urma intermediari terti, precum avocatii care redacteaza si interpreteaza contracte, bancile care sunt intermediari in tranzactii financiare sau servicii de gazduire web terta parte.
Dezavantajele Ethereum
- Cresterea costurilor tranzactiei. Popularitatea crescanda a Ethereum a dus la costuri mai mari de tranzactie. Taxele de tranzactie Ethereum, cunoscute si sub numele de „gaz”, au atins un record de 23 USD pe tranzactie in februarie 2021, ceea ce este minunat daca castigi bani ca miner, dar mai putin daca incerci sa folosesti reteaua. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de Bitcoin, unde reteaua in sine recompenseaza verificatorii de tranzactii, Ethereum cere celor care participa la tranzactie sa acopere taxa.
- Potential de inflatie criptografica. In timp ce Ethereum are o limita anuala de a elibera 18 milioane de Ether pe an, nu exista o limita pe viata pentru numarul potential de monede. Acest lucru ar putea insemna ca, in materie de investitie, Ethereum ar putea functiona mai mult ca dolari si ar putea sa nu aprecieze la fel de mult ca Bitcoin, care are o limita stricta in ce priveste numarul de monede.
- Curba abrupta de invatare pentru dezvoltatori. Ethereum poate fi dificil de preluat de catre dezvoltatori intrucat migreaza de la procesarea centralizata la retelele descentralizate.
- Viitor necunoscut. Ethereum continua sa evolueze si sa se imbunatateasca, iar dezvoltarea continua a Ethereum 2.0 sustine promisiunea unor noi functii si o eficienta mai mare. Cu toate acestea, aceasta actualizare majora a retelei creeaza incertitudine pentru aplicatiile si ofertele utilizate in prezent. „Pentru ca Ethereum 2.0 sa functioneze vor fi necesare multe validatoare noi”, spune DeWaal. „Intrebarea este daca va functiona migratia. Exista o multime de elemente noi care trebuie sa aiba sens si sa aiba loc intr-un mod satisfacator!”
Ce este Ethereum? Cum sa cumparati Ethereum?
Exista o conceptie gresita pe care o au persoanele care sunt noi in reteaua Ethereum. Nu cumperi Ethereum in sine – aceasta este reteaua. In schimb, cumparati Ether si apoi il utilizati in reteaua Ethereum. Avand in vedere popularitatea Ethereum, este foarte usor sa cumparati Ether:
- Alegeti un schimb de criptomonede. Schimburile criptografice si platformele de tranzactionare sunt utilizate pentru a cumpara si vinde diferite criptomonede. Coinbase, Binance si Kraken sunt cateva dintre schimburile mai mari. Daca sunteti doar interesat sa achizitionati cele mai comune monede precum Ether si Bitcoin, ati putea folosi si un brokeraj online precum Robinhood sau SoFi. Fiti pregatiti sa platiti o parte din taxele de tranzactionare sau de procesare aproape universal.
- Depuneti bani fiduciari. Va trebui sa depuneti numerar, cum ar fi dolari, pe platforma dvs. de tranzactionare sau sa va conectati contul bancar sau cardul de debit pentru a finanta achizitiile de Ether.
- Cumparati Ether. Dupa ce v-ati finantat contul, puteti folosi banii pentru a cumpara Ether la pretul curent Ethereum impreuna cu alte active. Odata ce monedele sunt in contul dvs., le puteti detine, vinde sau schimba in viitor cu alte criptomonede. Retineti ca puteti suporta taxe ori de cate ori vindeti sau tranzactionati criptomonede.
- Folositi un portofel. Desi ati putea stoca Ether in portofelul digital implicit al platformei dvs. de tranzactionare, acesta poate fi un risc de securitate. Daca cineva ataca schimbul, acesta va poate fura cu usurinta monedele. O alta optiune este sa transferati monede pe care nu intentionati sa le vindeti sau sa le tranzactionati in curand intr-un alt portofel digital sau un portofel rece care nu este conectat la internet din motive de siguranta.
Ar trebui sa cumparati Ether?
S-ar putea sa va ganditi sa investiti in reteaua Ethereum din cateva motive, potrivit DeWaal. „In primul rand, are valoare si utilizare ca moneda virtuala; in al doilea rand, blockchain-ul Ethereum ar putea deveni mai atractiv atunci cand migreaza catre noul protocol; si in al treilea rand pe masura ce mai multe persoane utilizeaza aplicatiile distribuite Ethereum, cererea pentru ETH poate creste”, spune el.
In afara de a cumpara Ether direct, ati putea incerca sa investiti si in companii care construiesc aplicatii utilizand reteaua Ethereum. Daca doriti sa ajutati la gestionarea investitiei, ati putea cumpara intr-un fond de investitii profesionale, cum ar fi Bitwise Ethereum Fund sau Grayscale Ethereum Trust, desi acestea sunt in prezent deschise numai investitorilor acreditati.
Inainte de a face orice investitie semnificativa in Ether sau in alte criptomonede, luati in considerare mai intai discutarea cu un consilier financiar despre posibilele riscuri. Avand in vedere riscul ridicat si volatilitatea pe aceasta piata, asigurati-va ca sunt bani pe care va puteti permite sa ii pierdeti, chiar daca credeti in potentialul Ethereum.