Ce este aurora boreala?

0 Shares
0
0
0

Aurora este un spectacol de lumina incredibil cauzat de coliziunile intre particulele incarcate electric eliberate de soare, care intra in atmosfera pamantului si se ciocnesc cu gaze precum oxigenul si azotul. Luminile sunt vazute in jurul polilor magnetici ai emisferelor nordice si sudice.

Aurorele care apar in emisfera nordica se numesc „Aurora Boreala” sau „lumini nordice” si aurorele care apar in hempisfera sudica se numesc „Aurora Australis” sau „lumini sudice”.

Ambele Aurore pot fi vazute in emisfera nordica sau sudica, intr-o forma ovala neregulata centrata peste fiecare pol magnetic. Oamenii de stiinta au aflat ca, in majoritatea cazurilor, aurorele din nord si sud, sunt imagini asemanatoare oglinzilor care apar in acelasi timp, cu forme si culori similare.

Aceste spectacole de lumini pot aparea in multe culori vii, desi verdele este cel mai frecvent. Uneori, culori precum rosu, galben, verde, albastru si violet sunt vazute. Aurorele pot aparea sub mai multe forme, de la mici petice de lumina care apar din nicaieri pana la arcuri, perdele care se sfasie sau raze de foc care lumineaza cerul cu o stralucire incredibila.

Ce factori duc la aparitia aurorei boreale?

Aurorele sunt rezultatul coliziunilor dintre particulele gazoase (in atmosfera Pamantului) cu particule incarcate (eliberate din atmosfera soarelui). Variatiile de culoare sunt diferite, in functie de tipul de particule de gaz care se ciocnesc.

Cea mai comuna culoare aurora, care este verde, este produsa de molecule de oxigen situate la aproximativ 60 de mile deasupra pamantului. Aurorele rosii mai rare sunt produse de oxigen de mare altitudine, la inaltimi de pana la 200 de mile. Azotul produce aurora albastra sau violeta.

Cum ajung aici particulele incarcate de la soare?

In general, se intampla atunci cand exista o deschidere in atmosfera solara care permite sa curga electroni si protoni. In ceea ce priveste aurorele, avem nevoie de o multime de particule incarcate, care se ciocnesc cu atmosfera terestra, pentru a crea afisaje vii, asa ca, de obicei, aceasta necesita o deschidere destul de mare, cum ar fi o gaura coronala sau un petus solar.

Conexiunea dintre Auroras si activitatea petelor solare este suspectata inca din 1880. Datorita cercetarilor efectuate inca din anii 1950, stim acum ca electronii si protonii de la soare sunt aruncati catre pamant pe „vantul solar”.

Cand particulele incarcate sunt suflate catre pamant de vantul solar, acestea sunt in mare masura deviate de campul magnetic al pamantului. Cu toate acestea, campul magnetic al pamantului este mai slab la oricare dintre poli si, prin urmare, unele particule intra in atmosfera pamantului si se ciocnesc cu particule de gaz. Aceste ciocniri emit lumina pe care o percepem ca lumini de dans ale Aurorei.

Luminiile Aurorei se extind, in general, de la 80 de kilometri (50 mile) pana la 640 de kilometri (400 mile) deasupra suprafetei pamantului.

Unde este cel mai bun loc pentru a vedea aurora boreala?

Deoarece fenomenele se produc in apropierea polilor magnetici, apropierea cat mai aproape de acesti poli va creste rapid sansele de vizualizare a aurorei. Deoarece polul sud magnetic se afla in Antarctica, cu exceptia cazului in care un om de stiinta care lucreaza acolo, de obicei, lasa emisfera nordica cea mai sensibila optiune de vizualizare a aurorei.

Trebuie mentionat insa ca in timpul furtunilor solare puternice, aurora australis este destul de des vizibila in locuri din sudul Australiei. Dar, in general, cele mai bune locuri pentru a urmari aurora sunt de obicei America de Nord sau Europa.

In America de Nord, partile din nord-vestul Canadei, in special Yukon, Nunavut, Teritoriile de Nord-Vest si Alaska sunt favorabile. In Europa, Scandinavia, in special zonele din Laponia din Norvegia, Suedia si Finlanda, sunt foarte bune pentru vizionarea aurorilor.

Islanda este, de asemenea, un loc bun pentru aurore, iar foarte multi turisti isi doresc sa mearga la vanat de aurora boreala in Islanda 2020, motiv pentru care acceseaza , pentru a-si programa excursia.

In ceea ce priveste un loc bun pentru a vedea aurora, de preferat ar fi undeva in afara localitatilor, unde nivelul de poluare este mai mic. In majoritatea cazurilor, acest lucru necesita, de regula, iesirea din oras la aproximativ de 30 de minute de mers cu masina, si trebuie sa fiti intr-o zona cu nivel minim de poluare.

Celalalt cel mai important detaliu este sa va aflati pe un teren relativ inalt, cu o vedere neobservata spre nord (acest lucru nu este necesar daca sunteti pana acum in nord, aurorele sunt de obicei direct deasupra capului).

Acestea sunt intr-adevar principalele puncte ale vizionarii aurorei, daca le intelegeti bine, atunci ar trebui sa luati parte la un spectacol bun. Desigur, daca sunt nori, atunci uitati de toate cele de mai sus! Aurorele nu sunt vizibile prin majoritatea norilor de tip.

Care este cea mai buna perioada de timp pentru a vedea aurora boreala?

Ori de cate ori exista un eveniment semnificativ pe soare si este orientat catre pamant, inseamna, de obicei, un mare spectacol de aurore este in desfasurare. Exista momente in care soarele este foarte linistit si sunt momente cand este foarte activ.

Acesta este cunoscut sub numele de ciclu solar. Ciclul solar este de 11 ani. Are o perioada minima solara si o perioada maxima solara.

Iarna in nord este, in general, un anotimp bun pentru a vedea luminile. Perioadele lungi de intuneric si frecventa noptilor limpezi ofera multe oportunitati bune pentru a viziona afisajele aurorale. De obicei, cel mai bun moment al noptii (in noptile clare) pentru a urmari afisajele aurorale este intre orele 10:00 si 2:00.

0 Shares
You May Also Like