Care sunt obiectivele inspectiei tehnice periodice

Care sunt obiectivele inspectiei tehnice periodice?

0 Shares
0
0
0

Te intrebi cand este nevoie sa faci ITP-ul masinii si de ce este necesara aceasta inspectie tehnca? Agla ca legislatia in vigoare prevede ca masinile de uz personal (nu cele de transport persoane sau marfa) trebuie sa faca inspectia o data la doi ani. Exceptie sunt masinile mai vechi de 12 ani. Pentru acestea, ITP-ul este obligatoriu de efectuat in fiecare an.

Totodata, masinile noi trebuie sa faca primul ITP la trei ani de la inmatriculare. Termenul pentru efectuarea primei inspectii se socoteste de la data primei inmatriculari, iar pentru urmatoarea inspectie tehnica periodica, de la data celei precedente. Tot la trei ani se face ITP-ul pentru si remorci si semiremorci apicole, precum si pentru rulote.

Autovehiculele trec de ITP Cluj-Napoca 2022 doar daca au, cel mult, defecte mici. Daca insa masinile sunt identificate la verificari cu defecte majore sau defecte periculoase pentru siguranta soferilor, pasagerilor si a tuturor utilizatorilor drumurilor, masinile nu trec de inspectie tehnica periodica, iar proprietarii sunt nevoiti sa le repare in cel mult 30 de zile.

Care sunt obiectivele controlului tehnic?

  • Vizeaza siguranta rutiera

Acest nou control tehnic are ca scop reducerea numarului de accidente rutiere. Intr-adevar, este un mijloc eficient de a asigura siguranta soferilor, a pasagerilor acestora si a tuturor utilizatorilor drumului. Mai mult, tocmai din acest motiv l-a infiintat Uniunea Europeana. Considera ca exista o legatura intre cifrele privind siguranta rutiera (rata accidentelor, decesele rutiere etc.) si defectiunile tehnice ale vehiculelor.

  • Aflarea starii vehiculului tau

Aceasta masura preventiva pentru siguranta rutiera iti permite sa ai o diagnoza precisa asupra punctelor tehnice esentiale (starea de uzura si reparatii) ale masinii tale. In acest fel, acest control are ca efect curatarea parcului de vehicule.

  • Pastrarea mediului si a sanatatii tale

Intr-adevar, obiectivul vizeaza in mod direct vehiculele ale caror emisii de gaze cu efect de sera sunt prea mari. Iata de ce, prin aceasta vizita si masurarea fumului contaminat, ai posibilitatea de a sti daca vehiculul tau respecta pragurile definite de lege. Inspectia tehnica poate face obiectul unei contravizite, fiind vizate 72 de puncte referitoare la respectarea mediului.

Ce vehicule sunt afectate?

Inspectia tehnica vizeaza toate categoriile de vehicule.

  • Masini private

Aceasta examinare trebuie facuta inainte de a 3-a aniversare a masinii tale, apoi la fiecare fiecare an. Pentru aceasta categorie, Greutatea Totala a Incarcarii, nu trebuie sa depaseasca 3,5 T, inclusiv pentru autocaravane.

  • Vehicule comerciale usoare

Acest tip de vehicul are aceeasi periodicitate ca si precedentul. Totusi, acestia trebuie sa treaca un control suplimentar din a 11-a luna de la inspectia tehnica periodica.

  • Vehicule grele

PTAC-ul acestora trebuie sa fie mai mare de 3,5 T. Inspectia trebuie efectuata in fiecare an si de la prima intrare in functiune.

  • Vehicule de transport public

Pentru autovehiculele de transport persoane/scoala auto cu mai mult de opt locuri pe scaune (in afara soferului), cele folosite ca taxi, pentru inchiriere sau pentru transport alternativ (de exemplu, Uber sau Bolt) ITP-ul este obligatoriu la sase luni.

Ce vehicule sunt scutite?

Unele vehicule sunt exceptate de la aceasta, cum ar fi masinile fara permis, tractorul agricol etc.

0 Shares
You May Also Like