Bazele mamografiei

Bazele mamografiei

0 Shares
0
0
0

O mamografie este o radiografie care le ofera medicilor (radiologilor), posibilitatea de a descoperi eventuale modificari ale tesutului mamar.

O mamografie MedImages poate gasi adesea sau detecta cancerul de san mai devreme, cand este mic si chiar inainte de a se simti. Atunci este cel mai usor de tratat.

Care sunt principalele utilizari ale mamografiilor?

Mamografii de screening

O mamografie de screening este utilizata pentru a cauta semne de cancer la san la femeile care nu au niciun simptom sau probleme la san. Fotografiile cu raze X ale fiecarui san sunt facute, de obicei din 2 unghiuri diferite.

Mamografii diagnostice

Mamografiile pot fi de asemenea, folosite pentru a privi sanul unei femei daca are simptome ale sanului sau daca se observa o modificare la o mamografie de screening. Cand sunt utilizate in acest fel, ele sunt numite mamografii de diagnostic.

Acestea pot include vizualizari suplimentare (imagini) ale sanului care nu fac parte din mamografii de screening. In anumite situatii, mamografiile de diagnostic sunt folosite pentru femeile care au fost tratate pentru cancer la san in trecut.

Ce arata mamografiile?

Mamografiile pot prezenta adesea zone anormale ale sanului. Nu pot dovedi ca o zona anormala este cancerul, dar pot ajuta furnizorii de servicii medicale sa decida daca este nevoie de mai multe teste. Cele doua tipuri principale de modificari ale sanului care pot fi gasite cu o mamografie sunt calcificarile si mase.

Cum functioneaza mamografiile?

O mamografie foloseste o masina conceputa pentru a privi doar tesutul mamar. Aparatul ia radiografii la doze mai mici decat radiografiile obisnuite. Deoarece aceste raze X nu trec prin tesut cu usurinta, masina are 2 placi care comprima sau aplatizeaza sanul pentru a raspandi tesutul in afara. Acest lucru ofera o imagine mai buna si permite utilizarea de mai putine radiatii.

In trecut, mamografiile erau tipic imprimate pe foi mari de film. Astazi, mamografiile digitale sunt mult mai frecvente. Imaginile digitale sunt inregistrate si salvate ca fisiere intr-un computer.

Mamografii tridimensionale (3D)

Pentru acest tip de mamografie mai nou, cunoscut si sub denumirea de tomosinteza mamara sau tomosinteza digitala a sanului (DBT), fiecare san este comprimat o singura data, iar o masina ia multe raze X cu doze mici, in timp ce se deplaseaza intr-un arc peste san. Un computer apoi pune imaginile impreuna.

Acest lucru permite medicilor sa vada tesuturile mamare mai clar in trei dimensiuni. O mamografie bidimensionala [2D] standard poate fi luata in acelasi timp, sau poate fi reconstruita din imaginile mamografiei 3D.

Multe studii au descoperit ca mamografia 3D pare sa scada sansa de a fi chemat inapoi pentru testarea ulterioara. De asemenea, pare sa gaseasca mai multe tipuri de cancer la san si mai multe studii au aratat ca poate fi de ajutor la femeile cu sani mai densi. Un studiu amplu este acum in curs pentru a compara mai bine rezultatele dintre mamografiile 3D si mamografiile standard (2D).

Mamografiile sunt sigure?

Mamografiile expun sanii la cantitati mici de radiatii. Dar beneficiile mamografiei depasesc orice daune posibile din cauza expunerii la radiatii.

Masinile moderne folosesc doze mici de radiatii pentru a obtine radiografii ale sanului, care au o calitate ridicata a imaginii. In medie, doza totala pentru o mamografie tipica cu 2 vizualizari ale fiecarui san este de aproximativ 0,4 milisieverts, sau mSv. (Un mSv este o masura a dozei de radiatie.)

Doza de radiatie de la mamografiile 3D poate varia de la putin mai mica la putin mai mare decat cea de la mamografii standard.

In cazul in care aveti sanse sa fiti gravide, este foarte important sa anuntati furnizorul de ingrijiri medicale si tehnologul cu raze X.

In ciuda faptului riscul pentru fat este foarte mic, iar mamografiile sunt in majoritatea cazurilor considerate a fi sigure in timpul sarcinii, mamografiile de screening nu se fac in mod obisnuit la femeile gravide care nu prezinta un risc crescut de cancer la san.

0 Shares
You May Also Like