Cum este influentata dinamica pietei din domeniul constructiilor de catre decizia de cumparare si in ce perioada de timp pot fi recuperate investitiile in utilaje? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care companiile din domeniul constructiilor si le pun cand simt nevoia sa imbunatateasca lucrarile executate si calitatea acestora.
Cel mai mare avantaj al cumpararii este faptul ca ulterior veti fi proprietarul respectivului utiliaj si acesta va fi in permanenta la dispozitia dumneavoastra. Acesta este un avantaj ce poate sa accelereze inceperea lucrarilor pentru poiectele pe care le contractati. Inainte a investi foarte mult in utilaje proprietarul ar trebui sa anticipeze cat de des va fi utilizat respectivul utilaj pentru executia lucrarilor in constructii.
Decizia de a achizitiona sau de a inchiria un utilaj depinde foarte mult de gradul in care va fi folosit pe un an. Cumpararea are sens daca utilajul va fi folosit intens si la capacitate maxima. Nu are rost sa investiti intr-un utilaj pe care il veti folosi rareori. Daca utilajul nu este operational pentru 60 sau 70 de procente din timpul de lucru dintr-o luna probabil ca este mult mai intelept sa il inchiriati.
Cu toate astea perioadele extrem de aglomerate in constructii pot sa alterneze si cu perioade in care lucrarile merg mai greu si in astfel de perioade utilajele nu sunt folosite la capacitate maxima.
Toti antreprenorii si-ar dori sa fie scutiti de taxe. Companiile care au utilaje de constructii pot sa isi deduca absolut toate costurile care au legatura cu deprecierea, reparatiile, asigurarea, din taxe, in anul in care s-a facut achizitia. Dupa primul an vor aparea noi cheltuieli care au legatura cu intretinerea acestor utilaje.
Cheltuielile pentru utilaje nu se termina dupa ce le-ati cumparat ci se multiplica ulterior. Vor aparea costuri in plus care au legatura cu transportul, intretinerea, asigurarile si licentele pentru aceste utilaje, cumpararea unui utilaj de construcii va va oferi in schimb controlul absolut asupra starii de functionare si performantelor sale.
Proprietarul va stabili singur programul de intretinere si va sti in permanenta cat este de performant acest utilaj raportat la lucrarile ce trebuie executate.
Unul dintre cele mai mari avantaje ale inchirierii este si flexibilitatea si acest aspect este foarte important pe o piata cu fluctuatii considerabile de activitate cum este de altfel si piata constructiilor.
Utilajul poate sa fie returnat la compania de la care a fost inchiriat atunci cand activitatea se diminueaza sau atunci cand proiectele sunt intrerupte brusc. Singurele taxe pe care o companie care inchiriaza va trebui sa le plateasca sunt taxele legate de inchirierea pe o perioada nedeterminata.
Cand inchiriem utilaje vom lua in considerare si perioada de inchiriere precum si costul transportului la locatia unde se va desfasura proiectul si costurile legate de salariile operatorilor, perioada de utilizare si carburantul. Nu va trebui sa va faceti griji in legatura cu costurile pentru intretinere si asigurari, si acest lucru este un avantaj.