O fosa septica poate fi utilizata pentru a trata canalizarea din cladirile individuale din cladirea in sine sau pentru intreaga comunitate, la laguna. Canalizarea va trece prin conductele de canalizare catre fosa septica, fie la casa, fie la laguna.
Fosa septica este un recipient rotund sau dreptunghiular sigilat, care este utilizat pentru a descompune canalizarea, astfel incat sa devina efluent prin actiunea bacteriilor care traiesc asupra deseurilor.
Proiectarea rezervorului septic
O fosa septica casnica consta de obicei, in doua rezervoare rotunde de beton cu capace amplasate unul langa altul. Sunt conectate de o conducta. Acest tip de fosa septica este proiectat sa fie utilizat de pana la 10 persoane. Rezervoarele rotunde sunt construite la o fabrica si transportate la locul unde urmeaza sa fie utilizate.
O fosa septica poate fi, de asemenea, un singur rezervor dreptunghiular din beton, cu un perete despartitor in el. O fosa septica dreptunghiulara este proiectata sa fie utilizata de mai mult de 10 persoane si este adesea folosita pentru tratarea apelor reziduale la o laguna. Rezervorul este construit pe locul unde urmeaza sa fie utilizat.
Foselele septice sunt intotdeauna impartite in doua sectiuni, prima fiind de doua ori mai mare decat cea de-a doua. In rezervoarele septice rotunde, separarea in doua tancuri asigura aceasta diviziune. In rezervoarele dreptunghiulare peretele impartitor asigura diviziunea. Acest perete va avea o gaura in el sub nivelul canalizarii, pentru a permite efluentilor sa treaca de la prima sectiune la a doua.
Foselele septice rotunde au funduri si capace din beton. Rezervoarele dreptunghiulare au de obicei funduri si capace din beton, dar unele pot avea capace metalice. Capacele pot fi ridicate pentru intretinere.
Exista multe reglementari care necesita construirea, pozitionarea si instalarea foselor septice intr-un mod special. Aceste reguli sunt controlate de autoritatile locale. Este foarte important sa aflam daca reglementarile sunt urmate de contractanti sau de oricine altcineva instaleaza noi fose septice in comunitate.
Cum functioneaza o fosa septica
O fosa septica trebuie umpluta cu apa inainte de a fi utilizata. Apa ajuta la inceperea tratarii apelor reziduale de catre bacterii. Tratarea apelor uzate de catre bacterii transforma deseurile in efluenti (ape uzate) si o substanta solida numita namol. Efluentul este transportat la laguna.
Materialul din fosa septica este acoperit de o crusta dura cunoscuta sub numele de patura. Aceasta patura actioneaza ca un sigiliu de aer care tine aerul departe de canalizare. Lipsa de aer ajuta la descompunerea apelor reziduale de catre bacterii.
Namolul se aduna in partea de jos a rezervoarelor. In cele din urma, va fi prea mult namol in rezervor si trebuie pompat afara si namolul ar trebui sa fie eliminat corect.
Avand doua rezervoare sau un rezervor dreptunghiular impartit in doua sectiuni, cea mai mare parte a namolului ramane in primul rezervor sau sectiune. In cel de-al doilea rezervor sau sectiune, canalizarea este supusa unui tratament suplimentar pentru a indeparta materia solida.
Efluentul este apoi canalizat la sistemul de eliminare a efluentilor, cum ar fi laguna. Aceasta apa contine inca germeni si paraziti.
Ce probleme poate avea fosa septica
Fosa septica va trebui verificata daca exista semne ca nu functioneaza corect. Unele semne ca fosa septica nu functioneaza corect sunt:
- Canalizarea din toaleta sau deseurile lichide din alte corpuri se scurg foarte lent.
- Deseurile lichide se revarsa din capcana deconectorului.
- Zonele umede sunt vazute in partea de sus a foselor septice.
- Exista un miros puternic neplacut langa fosa septica.
- Iarba din jurul rezervorului este foarte verde si creste bine.
In cazul sistemelor de evacuare la fata locului, este important sa ne amintim ca unele dintre aceste semne pot indica probleme cu scurgerea sau. Prin urmare, aceste drenuri vor trebui verificate in acelasi timp cu fosa septica. Daca fosa septica si scurgerea trebuie pompate, ambele trebuie efectuate in acelasi timp.
Scoaterea foselor septice
Foselele septice trebuie pompate la fiecare cinci ani pentru ca sistemul de eliminare sa functioneze corect, iar de acest lucru se poate ocupa firma de vidanjare calypsomono.ro. Totusi, acest lucru ar trebui sa fie facut mai des, de exemplu, daca se revarsa sau se blocheaza. Daca exista semne ale unei probleme cu fosa septica, va trebui sa fie verificata.
Partile interioare ale sistemului de rezervor care trebuie sa fie verificate sunt:
- plapuma (deoarece poate deveni prea groasa si blocheaza conducta de intrare).
- conductele de intrare sau de iesire (deoarece acestea pot fi blocate de materia solida).
- namolul (deoarece s-ar fi acumulat astfel incat sa umple cea mai mare parte a rezervorului).
- fundul, laturile sau capacele rezervorului (deoarece una sau mai multe dintre acestea ar fi putut fi crapate sau sparte. De exemplu, miscarile vehiculului asupra foselor septice pot deteriora capacele si laturile).
Acestea sunt in mare parte cele mai importante detalii pe care ar trebui sa le cunoasteti in cazul in care locuiti la casa, si utilizati o fosa septica.