Tipuri de ambalaje din plastic

Tipuri-de-ambalaje-din-plastic

Plasticul este prezent in viata noastra de zi cu zi, astfel ca mai tot timpul atunci cand ne cumparam unul sau mai multe produse, acestea se ascund in spatele unor ambalaje din plastic.

Ei bine, referitor la ambalajele din plastic este foarte important de mentionat faptul ca acestea sunt de mai multe tipuri, iar in continuarea acestui articol vom discuta putin despre cele mai intalnite tipuri de ambalaje din plastic.

Am putea sa amintim in categoria ambalajelor din plastic mai intai de toate PET-urile, care sunt realizate din polietilena tereftalata (cel mai sigur tip de material palstic). Despre peturi putem spune ca sunt usoare, sunt rezistente la coroziune si mai sunt si reciclabile, ele putand fi transformate usor in fibre sintetice sau folie.

Petrurile sunt folosite pentru a fi umplute cu apa minerala sau cu apa plata, sau pentru a fi umplute cu suc, bere, bauturi alcooloce, ulei alimentar, etc.

Un alt tip de material plastic care se foloseste pentru crearea ambalajelor este HDPE -polietilena de inalta densitate. Acest material este unul usor reciclabil. De regula acest tip de material plastic este folosit pentru a fabrica pungile si foliile din plastic.

Deasemenea, din acest tip de material plastic se mai pot realiza cutii pentru alimente, flacoane pentru sampon sau alte produse cosmetice, folii groase, etc. Referitor la acest material plastic mai putem preciza faptul ca este rezistent la coroziune.

Clorura de polivinil (PVC) este deasemenea un alt material plastic care se foloseste pentru realizarea ambalajelor. Acest material plastic este foarte usor de manevrat, este ieftin si rezistent in timp, insa din pacate acest material are si un mare dezavantaj. Acest dezavantaj ar fi faptul ca materialul este daunator pentru mediul inconjurator.

Despre clorura de polivinil mai este important de amintit faptul ca este un material greu de reciclat, iar reciclarea sa implica sume mari de bani.

LDPE (Polietilena de joasa densitate) este un alt material plastic folosit pentru confectionarea ambalajelor. Acest material se foloseste pentru realizarea pungilor sau a sacoselor folosite pentru a transporta anumite alimente.

Un amanunt interesant legat despre aceste pungi este faptul ca in comparatie cu pungile realizate din polietilena de inalta densitate, nu fosnesc.

Polipropilena (PP) este un alt material plastic folosit pentru realizarea diferitelor ambalaje, precum dopurile pentru flacoane, cutii pentru produse alimentare, etc. Despre acest material este foarte important de mentionat faptul ca se degradeaza daca este expus la soare, datorita razelor ultra violet.

Polistirenul (PS) este un alt material plastic folosit foarte des pentru realizarea diferitelor ambalaje. Polistirenul poate sa fie expandat, extrudat sau spuma, si se poate folosi pentru ambalarea alimentelor.

Din polistiren se pot confectiona caserole pentru alimente dat fiind faptul ca acest material este un foarte bun izolator termic.

Despre polistiren trebuie mentionat faptul ca are o valoare scazuta, este greu de reciclat si nu este acceptat in foarte multe centre de reciclare.

Ei bine, acestea sunt tipurile de materiale plastice care se folosesc pentru realizarea diferitelor ambalaje.

Cu siguranta ambalaje se pot realiza si din alte materiale insa cele mai bune din punct de vedere calitativ sunt ambalajele realizate din materiale plastice.

Exit mobile version