Initial dupa ce site-ul a fost instalat sunt niște roluri care sunt configurate automat și anume:
· Administrator;
· Editor;
· Autor;
· Contribuitor;
· Subscriber.
Administratorul
Pe o versiune normala de WordPress, Administratorul este cel mai puternic utilizator. Utilizatorii care au rolul de administratori pot sa adauge postari noi, sa editeze orice pagina sau sa adauge pagini noi in site, și are posibilitatea de a șterge orice pagina indiferent daca ii apartine sau nu.
Administratorii au posibilitatea de a instala, edita și șterge orice plugin sau tema. Un alt atribut foarte important al unui administrator este faptul ca acesta are posibilitatea de a vedea și administra toti ceilalti utilizatori inregistrati ai site-ului respectiv.
Acest rol este rezervat pentru proprietarii de site și pentru administratorii desemnati de acesta.
Editorul
Utilizatorii care au rolul de editori pe WordPress au control absolut asupra sectiunilor care au legatura cu continutul site-ului. Aceștia au posibilitatea de a edita, publica și șterge orice postare pe un site WordPress inclusiv cele postate de alti utilizatori. Un editor poate modera, edita și șterge comentariile. Editorii nu au acces la setarile site-ului și nu pot instala teme sau pluginuri. De asemenea, editorii nu au posibilitatea de a adauga noi utilizatori.
Autorul
„Utilizatorii care au rolul de autori pot sa scrie, sa editeze și sa publice propriile articole. De asemenea, au posibilitatea de a șterge propriile articole chiar daca sunt publicate. Atunci cand scriu, autorii nu au dreptul de a crea categorii și pot sa aleaga doar din categoriile existente” [18].
Autorii pot vedea comentariile, inclusiv pe cele care așteapta moderarea, dar nu pot modera, aproba sau șterge comentarii. Autorii nu au acces la setari, pluginuri sau teme și sunt tipuri de utilizatori care nu au o influenta importanta asupra site-ului.
Contribuitorii
Utilizatorii care au rolul de contribuitori pot sa adauge postari noi și sa iși editeze propriile postari dar nu pot sa publice singuri. De asemenea, nu au nici posibilitatea de a adauga noi categorii și atunci cand vor trimite articolul pentru revizie vor trebui sa aleaga din categoriile existente.
„Cel mai mare dezavantaj al contribuitorilor este faptul ca aceştia nu au posibilitatea de a uploada fișiere și nu pot sa adauge imagini in articole” [19].
Contribuitorii pot vedea comentariile, inclusiv pe cele care așteapta moderarea dar nu pot sa aprobe sau sa ștearga comentariile.
Un contribuitor nu va avea acces la setari și pluginuri sau la teme și nu pot sa schimbe nimic pe site.
Subscriber
Utilizatorii care au rolul de subscriber se poate conecta pe site și iși poate actualiza informatiile de la profil. Pot schimba parolele, dar nu pot sa scrie postari, sa vada comentariile sau sa aiba acces in zona de administrare. „Rolul acestor utilizatori este legat de setarile unor site-uri care distribuie continut doar pentru utilizatori inregistrati.