Plită cu inducție: ce este, cum se instalează și ce beneficii are

0 Shares
0
0
0

Plita cu inductie este un aparat electrocasnic sau profesional, iar principiul dezvoltării este reducerea costurilor de întreținere. Plita inducție este vârful tehnologiei, deoarece folosește foarte puțină energie, dar îți permite să gătești rapid și fără probleme orice fel de mâncare. 

În ciuda faptului că panourile de inducție sunt alimentate cu energie electrică, acestea sunt de obicei clasificate într-o categorie separată. Acest lucru se datorează faptului că funcționează într-un mod complet diferit față de modelele cu arzătoare sau tradiționale din fontă.

Plita inducție – Principiul de funcționare

Pentru a înțelege cum funcționează o plită cu inducție, trebuie să privești diagrama. Sub suprafața vitroceramică sau din sticlă există bobine de inducție care, atunci când sunt pornite, creează un câmp electromagnetic puternic. Acesta este capabil să creeze curenți induși pe fundul vaselor, care sunt responsabili de încălzire.

Puterea câmpului poate fi modificată, iar diferiții producători pot folosi un număr diferit de pași. Reglarea treptată a funcționării bobinelor te ajută să controlezi destul de precis intensitatea încălzirii, astfel încât, din punct de vedere al confortului, plita inducție să concureze cu succes cu orice alte tipuri de aparate de gătit.

Dacă înțelegi principiul de funcționare a plitei cu inducție, atunci poți răspunde cu ușurință la întrebarea de ce trebuie să utilizezi vase de gătit din oțel cu fund gros. Oalele și tigăile sunt participanți cu drepturi depline în procesul de gătit ca și plita inducție în sine.

Principiul încălzirii prin inducție poate reduce semnificativ pierderile de energie. La dispozitivele de gătit obișnuite din fontă, curentul încălzește mai întâi spirala, apoi încălzește arzătorul, iar fundul vasului este încălzit din acesta. La modelele cu inducție, primele două etape sunt sărite, astfel încât electricitatea să fie folosită mai rațional. Din acest motiv, este aproape imposibil să te arzi pe suprafața ei. 

Datorită principiului de funcționare nestandard, plitele cu inducție sunt adesea creditate cu proprietăți pe care tehnica nu le are și nu le poate poseda. Cel mai des întâlnit mit, este că plita cu inducție este dăunătoare sănătății, deoarece câmpul electromagnetic poate provoca perturbări în funcționarea sistemului nervos, a inimii, a vaselor de sânge. 

De fapt, în ceea ce privește intensitatea radiației, o plită cu inducție se află undeva între o lampă fluorescentă (0,5 µT) și un burghiu (2,2 µT). Acest lucru a fost verificat prin măsurători ale câmpului electromagnetic la o distanță de 30 cm de sursa acestuia. Plitele cu inducție au arătat un rezultat de numai 0,65 µT. Dacă ținem cont de faptul că oamenii nu se apropie de bobine la o asemenea distanță, influența câmpului magnetic poate fi neglijată.

Încă două mituri nu au rezistat verificării experimentale. Primul este că orice obiect metalic plasat pe aragaz se va încinge foarte tare. Plita inducție modernă care poate recunoaște felurile de mâncare are o limită de dimensiune. Dacă oala nu are diametrul minim, nu se va încălzi, astfel încât lingura sau cuțitul nu se vor înroși și nu vor provoca un incendiu. 

Al doilea mit eronat este că plitele cu inducție nu trebuie instalate niciodată deasupra cuptoarelor, mașinilor de spălat vase și mașinilor de spălat rufe. În primul rând, toate plitele cu inducție moderne au robinete care izolează echipamentul din jur de radiațiile electromagnetice. În al doilea rând, dacă lași o distanță suficientă între dispozitive, acestea nu vor interfera deloc între ele.

Eficiență și Eleganță în Bucătărie: Descoperă Avantajele Plitei cu Inducție

Dezavantaje plita inducție

Având în vedere avantajele și dezavantajele unei plite cu inducție, majoritatea oamenilor încep cu avantajele. Dar dacă începi cu dezavantaje plita inducție îți va fi mai ușor de enumerat, deoarece sunt foarte puține. Primul este costul destul de mare. Dacă decizi să nu iei în calcul costurile, vei fi mulțumit de achiziție. 

Al doilea dezavantaj, este necesitatea de a revizui colecția de ustensile de bucătărie. Aluminiul și cuprul trebuie eliminate dacă folosești plita inducție. Cu toate acestea, există plite combinate, în care un arzător nu este cu inducție, ci pe gaz sau electric. Îl poți folosi pentru a găti cu orice ustensile convenționale. 

Ultimul dezavantaj este necesitatea de a monitoriza cu atenție zahărul sau produsele care conțin zahăr, pentru a nu ajung pe suprafață. Dacă nu ștergi imediat, plita își va pierde atractivitatea și nu va fi posibilă restabilirea aspectului anterior.

Avantaje plita inducție 

Avantajele modelelor care folosesc inducția sunt multe. Vei consuma cantitatea minimă de energie la gătit. Nu fi surprins dacă facturile îți scad după instalarea unei plite cu inducție.

Următorul plus este confortul. Imaginează-ți doar cât de plăcut este să te ocupi de aparate electrocasnice care își păstrează programele utilizate cel mai des, în memorie. Produsele de marcă sunt capabile să reproducă secvența de acțiuni care se repetă cel mai des. 

Dacă gătești frecvent pulpe de pui sau omletă cu slănină, plita cu inducție poate memora timpul și gradul de căldură la fiecare etapă de gătit și poți utiliza rețeta salvată data viitoare.

Caracteristici de instalare și conectare

Conectarea unei plite cu inducție deasupra cuptorului era în trecut o idee proastă, deoarece aparatele funcționau mai rău din cauza câmpului electromagnetic. Dar odată cu apariția noilor modele înalt tehnologizate, această restricție a fost eliminată. 

Singura regulă rămasă este să menții o distanță cât mai mare între cuptor și plită. Depinde de dimensiunea mobilierului de bucătărie și de dimensiunile aparatelor de uz casnic. Instalarea plitei cu inducție trebuie efectuată numai de o persoană cu experiență. În ceea ce privește locația, există mai multe opțiuni de luat în considerare.

O plită inducție are de obicei protecție împotriva sucului de roșii sau a laptelui care se scurge pe plită, dar merită totuși să o instalezi în așa fel încât să fie cât mai ușor să îndepărtezi reziduurile alimentare. Aceasta înseamnă că este mai bine să nu pui un covor pe podea lângă plită (acest lucru este valabil mai ales pentru garsoniere). Nici lângă chiuvetă nu există loc pentru echipamente cu inducție. Este mai bine să creezi o zonă de lucru neutră între plita cu inducție și sursa de apă.

Instalarea plitei cu inducție se face la nivel cu blatul de lucru. Pentru instalare ai două opțiuni de decor și anume: încorporezi un model sticlă-ceramică contrastant într-un blat mai închis sau mai deschis sau o cumperi exact în tonul mobilierului. În al doilea caz, spațiul va arăta mai armonios. Este ideal să alegi o plită cu inducție cu 2 ochiuri dacă ai o familie mică de până la trei persoane și, de asemenea, dacă este necesar, pentru a economisi mult spațiu în bucătărie.

0 Shares
You May Also Like