Numarul abonatilor la servicii de televiziune, in crestere cu 1,4 la suta

servicii_de_televiziune
servicii_de_televiziuneNumarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale  pe baza de abonament din Romania a ajuns, in prima jumatate a  anului 2009, la 5,72 milioane abonati, in crestere cu 1,4 la suta fata de finele anului 2008, cand existau 5,64 milioane de abonati,
arata cele mai noi date transmise de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Potrivit sursei citate, din totalul abonatilor inregistrati, 3,42 milioane utilizau serviciile oferite de operatorii retelelor de cablu, in timp ce rata de abonare la nivel de gospodarii a inregistrat o crestere usoara, de la 77,1 la suta la finalul lui 2008, la 78,1 la suta la 30 iunie 2009.

Totodata, gradul de abonare pentru serviciile de tip DTH (servicii de televiziune direct-to-home n.r.) este in crestere constanta, in timp ce pe segmentul serviciilor de retransmisie prin intermediul retelelor de cablu cifrele sunt in scadere.

ANCOM informeaza ca si numarul total de furnizori operationali este in continua scadere, de la 523 la finalul anului 2008, la 498 in prima jumatate a lui 2009.

La jumatatea anului 2009, aproape 2,6 milioane de abonati receptionau programele audiovizuale in format digital, cei mai multi dintre acestia, peste 2,3 milioane, utilizand sistemele de tip DTH.

‘Datele preliminare pe care le avem la dispozitie ne arata ca industria de cablu trebuie sa raspunda astazi marii provocari reprezentate de concurenta din partea ofertelor prin intermediul platformelor DTH, si o modalitate prin care poate face acest lucru este modernizarea continua a serviciilor si cresterea preocuparii pentru client. ANCOM vine in sprijinul industriei prin mijloacele pe care le are la dispozitie si se implica activ in actualizarea proiectului de lege privind infrastructura retelelor de comunicatii electronice, participand astfel la pregatirea unui cadru de
reglementare care sa raspunda uneia dintre cele mai importante probleme pe care o infrunta astazi industria de cablu’, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

La inceputul lunii octombrie, Guvernul a aprobat Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national, initiata de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI).

Documentul are ca obiectiv prioritar realizarea tranzitiei complete si efective de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la serviciile de televiziune in format digital de tip DVB-T si incetarea completa a emisiilor analogice pana la data de 1 ianuarie 2012.

Conform Directivei europene, etapele procesului de tranzitie la televiziunea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale demareaza la 1 decembrie 2009 cu o campanie de informare si mediatizare a procesului.

Pana la 31 decembrie 2010, minim 60 la suta din populatie si 50 la suta din teritoriu trebuie sa beneficieze de servicii digitale, iar pana cel tarziu la 30 iunie 2011, procentele trebuie sa creasca la 80 la suta din populatie si 70 de procente din suprafata nationala.

Incetarea oricarei emisii analogice de televiziune terestra in banda de frecvente UHF alocate emisiei digitale trebuie sa aiba loc la 1 ianuarie 2012.

Din acel moment posturile de televiziune regionale/locale vor fi retransmise, in limitele posibilitatilor tehnice, prin intermediul multiplexelor regionale/locale disponibile, acordate dupa implementarea tuturor celor sase multiplexe nationale, conform MCSI.

Exit mobile version