Invertorul auto – tot ce trebuie sa stii

0 Shares
0
0
0

Pentru a intelege ce este un invertor auto, ar trebui sa stii diferenta dintre curentul alternativ si curentul continuu.

In termeni rudimentari, curentul alternativ este cel de care beneficiem de la prizele de acasa, in timp ce curentul continuu este cel generat de baterii.

Bateriile auto generaza curent continuu, iar majoritatea electronicelor functioneaza cu curent continuu, motiv pentru care a aparut necesitatea unui dispozitiv care conversteste curentul continuu in curent alternativ.

Acesta este invertorul auto. Deci, daca vrei sa folosesti dispozitivele electronice de acasa sau de la birou la drum lung, vei avea nevoie de un invertor autor, sau un invertor tensiune 12V-220V, putere 1000 W.

De ce trebuie sa tii cont cand folosesti un invertor auto

Atunci cand utilizezi un invertor auto trebuie tinut cont de cativa factori cum ar fi  capaciatatea bateriei auto, puterea nominala a alternatorului si puterea de iesire a invertorului.

Sistemul electric din masina poate scoate doar o cantitate finita de energie, iar bateria are o anumita perioada de viata, motiv pentru care toti factorii amintiti joaca un rol important in alegerea dispozitivelor care pot fi conectate la un invertor auto pentru a fi folosie pe sosea.

Cum functioneaza invertorul auto

Invertorul auto foloseste o sursa de curent continuu unidirectional pentru a imita o sursa de curent alternativ. Invertoarele auto sunt de fapt oscilatoare care schimba rapid polaritatea sursei de curent continuu.

Cine are nevoie de un invertor auto

Oricine petrece mult timp pe drum poate avea nevoie de un invertor. Acest dispozitiv este util in special pentru calatoriile lungi, in camping-uri, soferilor de camioane pentru drum, etc.

Unele dispozitive, cum ar fi telefoanele celulare si laptopurile, pot fi utilizate cu atasamente de 12v care se conecteaza direct la bricheta.

Orice alt dispozitiv electronic care foloseste curent alternativ are nevoie de un invertor. Iata care ar putea fi acestea: televizoare, DVD playere, jocuri, incalzitoare, echipamentele de gatiti, uneltele electrice, etc.

Tipuri de invertoare auto

  • Unda sinusoidala modificata – Sunt cele mai accesibile si produc o unda sinusoidala modificata perfecta pentru majoritatea echipamentelor electronice de consum.
  • Unda sinusoisala pura – Sunt mai scumpe, dar produc o unda sinusoidala mult mai apropiata de curentul alternativ disponibil la prizele din casa.

Cum se conecteaza invertoarele auto

Pentru a functiona, invertorul trebuie conectat la bateria masinii. Unele dintre cele mai comune configuratii includ panoul de sigurante, bricheta, mufa accesorie 12v sau conexiunea direct la bateria masinii.

In aplicatiile cu sarcini mai mari de 10 amperi, invertorul trebuie sa fie conectat la panoul de sigurante sau direct la baterie.

Unele panouri cu sigurante au sloturi goale in care un invertor poate fi conectat, ceea ce va oferi un circuit dedicat dispozitivului. In alte cazuri, invertorul poate fi conectat direct la baterie cu o siguranta in linie.

Deoarece majoritatea autovehiculelor si a camioanelor nu sunt concepute cu adevarat pentru invertoare, este important sa se evite suprasolicitarea sistemului, un factor vital de care trebuie tinut cont fiind capaciatea bateriei.

Totodata, trebuie tinut cont de faptul ca utilizarea invertorului atunci cand masina nu ruleaza poate duce rapid la descarcarea bateriei.

0 Shares
You May Also Like