Înainte de a izbucni un incendiu în pădure, există semne de avertizare. Și, de cele mai multe ori, nu pot fi observate de oameni în timp util, căci unele fenomene sunt mai vizibile de la înălțime. Soluția poate fi o dronă care înregistrează radiații electromagnetice în intervalul 400-1000 nm (infraroșu apropiat) sau mai mare (termic în infraroșu), în timp ce oamenii văd doar intervalul de la 400 la 700 nm.
Datorită vehiculelor aeriene fără pilot, adică dronelor, echipate cu o cameră adecvată, se pot vedea nu numai primele urme de fum discrete, dar se poate și verifica vegetația uscată din pădure.
Vehiculele aeriene mici fără pilot sunt dispozitive foarte utile pentru efectuarea cercetării științifice inovatoare, mai ales dacă funcționează împreună cu echipamente optice și software adecvate. Oamenii de știință au multe idei pentru aplicarea lor practică în agricultură, silvicultură, protecția mediului și construcții.
Dronele – o soluție inovativă în diferite domenii
Dronele sunt cel mai adesea folosite pentru a fotografia zone mici. Prin instalarea unei camere care înregistrează radiația în banda termică infraroșie, poți, de exemplu, să monitorizezi animalele – să le verifici numerele. Pe de altă parte, cu o cameră obișnuită care înregistrează spectrul vizibil, este posibil să se înregistreze daunele de pe terenurile agricole.
Totuși, dacă vei conecta la aceeași dronă o cameră care înregistrează benzi în infraroșu termic, vei obține imagini pe care nu le poți observa cu ochiul liber.
Cu o dronă agricultură poți, de exemplu, să verifici starea de sănătate a plantelor, în zone greu accesibile precum mlaștinile și zonele umede. Utilizarea unei camere termice, multi- sau hiperspectrale face posibilă vizualizarea semnalelor perturbatoare mult mai devreme decât sunt vizibile cu ochiul liber. Acest lucru oferă posibilitatea de a lua rapid măsuri pentru a proteja o anumită zonă (de exemplu, habitate protejate, plante și animale) împotriva schimbărilor nefavorabile.
Folosind o cameră termică, se poate citi temperatura de suprafață a plantelor. Se știe că, în cazul uscării lor, temperatura va fi mai mare, iar temperaturile scăzute indică procese de viață normale. Datele obținute de la dispozitivele moderne trebuie însă citite corect.
Beneficiile utilizării dronelor
Imaginile obținute cu ajutorul dronelor sunt mai precise din punct de vedere spațial decât cele luate din avioane. Factorul cheie aici este, mai presus de toate, altitudinea scăzută de zbor, care se traduce printr-o rezoluție spațială mai bună a imaginilor. Avionul, pe lângă faptul că trebuie să zboare mai sus, este și mult mai scump și necesită mult mai multe activități logistice, precum obținerea permisului de utilizare a aeroportului.
Avantajul dronelor se referă în primul rând la cercetările desfășurate pe arii relativ mici, desfășurate timp îndelungat în același loc sau care necesită o precizie mare, centimetrică, a imaginii obținute.
Dronele găsesc din ce în ce mai multe aplicații practice în munca pădurarilor. Oamenii de știință desfășoară o mulțime de cercetări care vizează crearea de instrumente funcționale utile pentru numărarea și observarea animalelor, actualizarea hărților numerice ale pădurilor sau cercetarea sănătății pădurilor, de exemplu în ceea ce privește insectele care atacă copacii.
Folosind drone, se poate determina cu ușurință gama unui dăunător care hrănește și distruge arborele, de exemplu gândacul de mai. Datorită acestui fapt, știi exact unde și când să efectuezi tratamente pentru combaterea unei potențiale insecte dăunătoare. În astfel de cazuri, dronele sunt un instrument de neînlocuit.
Dronele au o altitudine de zbor mult mai mică decât avioanele, o specificitate diferită de zbor. Datorită acestui fapt, se poate înregistra ceea ce nu poți vedea nici de la sol, nici de pe o aeronavă cu pilot. Se crede că, peste 5-10 ani, dronele vor fi instrumentul de bază pentru munca pădurarilor.