Despre convertizoarele de frecventa – ce sunt si care este principiul dupa care functioneaza?

Convertizorarele de frecventa sunt, daca se poate spune asa, cele care controleaza activitatea unui motor electric. Ele sunt echipamente electronice care controleaza si comanda viteza de rotatie a unui motor de curent alternativ.

Cum fac acest lucru? Ei bine, pentru ca totul sa se functioneze optim, ele regleaza frecventele si marimea tensiunii cu care este alimentat motorul respectiv.

Pentru a tine o scurta ora de istorie, iti voi spune ca au aparut in anii ’60 iar in ziua de astazi inca functioneaza dupa acelasi principiu. Convertizoarele de frecventa au suferit si inca sufera numeroase modificari.

Ele se datoreaza evolutiei elementelor constructive semiconductoare dar mai ales a microprocesoarelor. Trebuie mentionat ca primele convertizoare electrice au fost construite cu tiristoare si erau comandate analogic.

Principiul dupa care sunt construite

Exista mai multe denumiri pentru aceste echipamente electronice care controleaza viteza motorului: invertoare de frecventa, convertizoare de frecventa, variatoare de frecventa, regulatoare de turatie, regulatoare de viteza – acestea sunt cele mai comune.

Convertizoarele de frecventa sunt construite din trei etaje integrate logic printr-un circuit de control si comanda. Circuitul iti indeplineste sarcinile conform cu cerintele aplicatiei. Etajele echipamentului electric sunt:

Care sunt avantajele utilizarii convertizoarelor de frecventa?

In primul rand, tin sa iti mentionez ca astfel de echipamente electronice gasesti pe Bmes.ro. Ele sunt o componenta importanta pentru rolul pe care il indeplinesc – controlul vitezei motorului. Printre cele mai mari avantaje se numara:

Ele pot functiona in doua moduri:

Ce particularitati prezinta cele de la Bmes? Ei bine, cele pe care le vei regasi in stoc au bobinajul potrivit pentru diverse aplicatii cu inverter. Multe dintre ele au inclusi standard termistori PTC in bobinaj. Echipa Bmes poate include acest standard si in cele care nu dispun de el, la cerere.

Totodata, la motoarele mari cu automatizare complexa, expertii Bmes le pot dota cu senzori de temperatura PT100 in bobinaj dar si in lagarele rulmentilor. Ei vor monitoriza temperatura in timpul functionarii prin convertizorul de frecventa.

Pentru si mai multe detalii, accceseaza bmes.ro. Acolo vei descoperi si alte echipamente electronice pe langa cel exemplificat anterior.

Exit mobile version