S-a facut urmatoarea calculatie: inceputul si finalul de sezon pretul platit de turisti pe 6 nopti sa ajunga in jur de 47 de euro, iar pentru full sezon sa ajunga la 81 de euro pentru 6 nopti. Tot odata turisti sa aibe si optiunea de a lua cele trei mese la pretul de 54 de euro pentru 6 zile. Intr-un comunicat de presa semnat de Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) şi de secretarul general al federaţiei, Clement Sava s-au spus urmatoraele: ,,Este important ca preţurile pe litoral să fie atractive şi competitive cu ofertele din străinătate, dacă dorim să menţinem litoralul ocupat sută la sută, ca şi în acest an. Orice anunţ despre creşteri de preţuri şi orice intenţie de a specula şi de a profita nejustificat de interesul regăsit al turiştilor români pentru litoralul autohton va avea ca efect dezamăgirea românilor şi părăsirea litoralului românesc. Dimpotrivă, turiştii români trebuie răsplătiţi de hotelieri pentru faptul că au ales litoralul autohton, iar această răsplată şi încurajare a lor de a reveni se operează prin preţuri scăzute şi condiţii mai bune. FPTS şi Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus îi invită aşadar pe turişti să descopere Marea Neagră în România şi în 2013, oferind cele mai bune preţuri şi condiţii. Staţiunea Venus oferă în acest sens jumătate din locurile de cazare de pe litoralul românesc şi 25 la sută din locurile de cazare din România”.
Cu toate acestea daca ne amintim in 6 septembrie s-a anuntat o marire de 7% al tarifelor de pe litoral de catre Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, spunand ca trei ani tarifele au stagnat, pretul utilitatilor au crescut si bineinteles sezonul bun din acest an. Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a declarat: ,,Tarifele la cazare pe litoral vor creşte în 2013 cu 7%. Tarifele pe litoral sunt nemodificate de trei ani, de la începerea crizei.
Hotelierii din Mamaia au sacrificat profiturile pentru a menţine circulaţia turistică, iar toate majorările de preţuri ale utilităţilor şi alimentelor din ultimii trei ani au fost suportate de hotelieri. Creşterea TVA de la 19% la 24%, devalorizarea euro, majorarea preţului combustibilului pentru încălzirea apei, creşterile salariale, toate acestea au fost suportate de hotelieri”. FPTR a cerut guvernului sa reduca TVA-ul de la 24% la 9% si la serviciile de masa vandute la pachet cu cazarea, cum este normal intr-o tara europeana.
Dragos Raducan a spus: ,,Această măsură va duce la creşterea vânzărilor de pachete de servicii, extindere duratei sejurului, dezvoltarea sistemului all-inclusive, mărind astfel încasările hotelierilor şi, implicit, taxele şi impozitele colectate”. In prezent TVA-ul pentru cazare cu mic dejun a scazut la 9%, insa TVA pentru masa de pranz si cina au ramas tot 24%. Numarul turistilor din vara aceasta a crescut cu peste 15% fata de anul trecut atingand un numar de peste 1,5 milioane de turisti, acestia cheltuind aproape 270 milioane de euro, potrivit datelor FPTR.
Estimarea FPTR a numarului de turisti cazati la negru pe litoral anul acesta ar fi peste 660.000.