Pentru ca acest organ vital sau nu dea rateuri foarte repede de la punerea lui in functiune, ajungand pana la a-si da obstescul sfarsit, este important sa cunoastem cat mai multe informatii despre bateriile telefoanelor mobile, indiferent ca sunt de generatie veche sau fac parte din noul val tehnologic.
Acumulatorul, o piesa pentru telefoanele mobile indispensabila acestora, trebuie intretinut pentru a-i spori durata de viata si a-i asigura o functionabilitate optima.
Trebuie sa stim ca exista mai multe “secrete” de care trebuie sa uzam pentru a atinge acest tel. Daca detinem aceste informatii si nu ne abatem de la regulile simple ce trebuie respectate, acumulatorul telefonului are toate sansele pentru a avea o viata cat mai lunga.
In primul rand, trebuie sa stim ca majoritatea bateriilor sunt de tipul lithiu-ion, ele fiind instalate atat pe telefoanele mai vechi, cat si pe smartphone-uri. Entuziasmul creat de aparitia pe piata a telefoanelor inteligente a fost partial estompat de performantele destul de slabe ale acumulatorilor acestora. De la autonomii de pana la 7 zile in regim de convorbiri, in cazul telefoanelor mai vechi, s-a ajuns la unele de pana la maximum 2 zile in acelasi regim.
Din moment ce telefoanele au ajuns mici computere portabile care permit navigarea pe internet, utilizarea jocurilor video, este clar ca nici autonomia bateriei nu mai poate fi aceeasi cu cea din perioadele in care telefonele erau folosite doar pentru convorbiri si pentru trimiterea de SMS-uri.
Odata cu acest neajuns, au inceput sa fie neglijate si regulile care, odata respectate, permit unei baterii sa functioneze mai mult si mai bine. Se intampla acest lucru din cauza ca, epuizandu-se foarte repede, utilizatorii sunt tentati sa foloseasca smartphone-ul pana cand acumulatorul acestuia se epuizeaza complet.
Durata de viata a acumulatorilor este dependenta si de conditiile de depozitare si temperatura. Niciodata nu lasa acumulatorul sa se descarce complet, deoarece exista riscul ca acesta sa nu se mai reincarce la capacitate maxima. Incarca acumulatorul cand esti atentionat prin semnale sonore ca acesta este pe duca.
Cu cat gradul de descarcare este mai mic in momentul conectarii incarcatorului, cu atat cresc sansele ca bateria sa traiasca mai mult. Este de preferabil deci, ca atunci cand aveti posibilitatea sa va incarcati acumulatorul, chiar daca gradul lui de descarcare este de 10 sau 20 la suta, sa profitati de ocazie. Daca sunteti la birou, de pilda, puteti sa tineti telefonul la incarcat mai mult timp.
In cazul in care nu mai intentionezi sa folosesti un telefon pentru o perioada mai mare de timp, acumulatorul acestuia trebuie incarcat la jumatate din capacitate, fiind ulterior scos si depozitat la o temperatura in jur de 20 de grade.
Cand observati ca acumulatorul este incarcat la capacitate maxima, trebuie sa scoateti incarcatorul din priza. Evitati sa incarcati acumulatorul pe timp de noapte, in timpul somnului. Bateria se va incarca la capacitate maxima, insa nu veti putea sa opriti alimentarea incarcatorului, iar telefonul va fi supus unor temperaturi foarte ridicate care pot conduce le deteriorarea rapida a acumulatorului.