Cum alegem scaunul ergonomic potrivit?

Cum alegem scaunul ergonomic potrivit?

Pentru persoanele care lucreaza la birou, si care in fiecare zi sunt nevoite sa petreaca cel putin 8 ore pe un scaun de birou in fata unui calculator, cu siguranta calitatea scaunului are un rol deosebit de important.

In cazul in care scaunul nu este de cea mai buna calitate, persoana care il foloseste poate suferi din aceasta cauza. De exemplu, un scaun care nu este potrivit pentru nevoile utilizatorului, ii poate provoca acestuia dureri de spate, dureri de gat si o postura incorecta.

De aceea, daca lucrati de acasa si aveti nevoie de un nou scaun pe care sa stati asezati cand lucrati la calculator, am pregatit o lista a celor mai importante detalii pe care trebuie sa le luati in considerare, pentru alegerea scaunului ideal, de la Topscaune.ro.

  1. Spatarul scaunului

Spatarul scaunului are un rol foarte important, pentru ca acesta va sustine coloana vertebrala in timpul sederii. In ceea ce priveste spatarul scaunului, trebuie sa analizati mai multe detalii, cum ar fi de exemplu curbura din partea inferioara care trebuie sa aiba forma zonei lombare a coloanei vertebrale.

Verificati cu atentie marginile laterale din zona inferioara a spatarului, care este indicat sa fie “bombate”. Verificati de-asemenea inaltimea spatarului care trebuie sa sustina zona gatului si umerii; si verificati de-asemenea si materialul din care a fost confectionata perna spatarului.

  1. Sezutul scaunului

Sezutul scaunului este un alt factor important de analizat, in conditiile in care va sustine greutatea corpului. Cand va asezati pe scaun, intre marginea sezutului si spatele genunchiului, trebuie sa existe o distanta de 10 centimetri cu aproximatie.

Cand analizati sezutul scaunului, urmariti acest aspect, si informati-va daca exista reglaj intre sezut si spatar, pentru reglarea pe orizontala a adancimii sezutului.

De-asemenea, materialul din care este confectionat sezutul scaunului de birou este foarte important. Acesta trebuie sa fie atat suficient de gros, cat si suficient de moale, astfel incat sa stati confortabil pe scaun.

  1. Picioarele scaunului

Picioarele scaunului reprezinta un alt detaliu important de luat in considerare. Asigurati-va ca alegeti un scaun de birou pe roti (desi exista si scaune de birou fara roti), pentru ca acestea va usureaza deplasarea scaunului pe podea.

Stabilitatea scaunului este un aspect foarte important, iar din acest motiv, este foarte important sa va asigurati ca alegeti un scaun cu 5 roti. Un asemenea scaun este mult mai stabil in comparatie cu un scaun cu 4 roti, iar sansele de a se rasturna sunt mult mai mici in comparatie cu sansele de rasturnare a unui scaun cu 4 roti.

  1. Cotiere si tetiera

In ceea ce priveste cotierele, acestea sunt importante pentru ca au rolul de a va asigura pozitia corecta a bratelor. In acest fel, va fi prevenita tensiunea din zona umerilor. In plus, este mai confortabil sa folositi tastatura calculatorului cand aveti coatele sprijinite.

De preferat ar fi sa aveti un scaun cu cotiere reglabile pe inaltime. In ceea ce priveste tetiera in schimb, aceasta are rolul de a sprijini capul, si de a mentine pozitia verticala corecta. Daca scaunul are tetiera, veti preveni tensiunile care ar putea aparea in zona cervicala in lipsa tetierei.

  1. Tapiteria scaunului

Este important sa tineti cont si de acest lucru, pentru ca tapiteria este ceea ce se vede. In plus, pretul unui scaun de birou poate fi mai mare sau mai mic, in functie de tapiterie. De preferat ar fi ca materialul din care este facuta tapiteria scaunului sa fie unul respirabil, astfel incat efectul de transpiratie sa fie cat mai mult posibil redus.

  1. Greutatea scaunului

Trebuie sa tineti cont si de greutatea scaunului, iar aici mentionam faptul ca scaunele ergonomice moderne au structura din aliaje de otel, deci vor fi destul de grele.

Exit mobile version