Consumul de cafea bun sau rau pentru sanatatea ta

Consumul de cafea: bun sau rau pentru sanatatea ta?

0 Shares
0
0
0

Cafeaua, cea mai consumata bautura din lume, este uneori acuzata de toate relele, alteori laudata pentru numeroasele sale virtuti. Dar atunci, cafeaua este buna pentru sanatatea ta? Efecte, mod de actiune, precautii, cantitate maxima de baut… Iti spunem totul.

Definitie: ce este cofeina?

Cofeina este principiul activ al cafelei, o substanta cu actiuni fiziologice importante deoarece este responsabila de consecintele cafelei asupra organismului tau. Este rapid absorbita si asimilata acolo si efectele sale se manifesta foarte repede in creier. Se elimina in cateva ore prin urina. Retine ca aceasta din urma nu este prezenta doar in cafea sau in capsule pentru Dolce Gusto, este prezenta si in ceai, cacao, cola (nuci) si anumite medicamente.

De unde vine cafeaua?

Arborele de cafea este un arbust tropical cultivat pentru fructele sale care contin pulpa si boabe de cafea verde. Prajirea acestora va dezvolta mirosul atat de cautat si caracteristic cafelei. Exista mai multe varietati de cafea, dar doua dintre ele sunt deosebit de cunoscute:

  • arabica cu note aromatice subtile.
  • robusta, pentru entuziastii unui gust mai corpolent si bogat in cofeina.

Mod de actiune

Cofeina traverseaza bariera hemato-encefalica. Odata prezenta in creier, neutralizeaza receptorii de adenozina care joaca un rol important in mesajul hormonal. Cresterea rezultata a activitatii nervoase determina eliberarea de adrenalina, care influenteaza apoi ritmul cardiac.

Virtutile si beneficiile cafelei

Iubitorii de cafea o stiu bine: consumata fara exces notoriu, cofeina are particularitatea de a stimula sistemul nervos, de aceea joaca un rol in vigilenta, mai ales noaptea cand se simte o stare de somnolenta permitand o mai buna perceptie vizuala si mai bune reflexe.

Cofeina poate ameliora o migrena datorita efectului sau vasoconstrictor, dar in cantitati mari se poate observa efectul opus. Conduce la o imbunatatire a functiilor digestive precum stimularea secretiilor gastrice, creste motilitatea intestinala. In ceea ce priveste efectul sau diuretic, nu mai trebuie dovedit. Intr-adevar, cofeina mareste puterea urinara. Pentru sportivi, reduce perceptia de oboseala. La astmatici, ar imbunatati respiratia. Si vesti bune, cafeaua ar afecta starea de spirit de dimineata!

Este eficient impotriva oboselii?

Cafeaua este o bautura buna! Cafea este un stimulent al sistemului nervos central, deci te va ajuta la stimularea energiei. Iti stimuleaza vigilenta, ceea ce ajuta la reducerea impresiei de oboseala. Cafeaua iti stimuleaza si functiile cognitive, ceea ce iti permite sa fii concentrat.

Este cafeaua buna pentru inima?

Da! S-a demonstrat ca daca vei consuma trei cani de cafea pe zi, decofeinizata sau nu, reduce riscul de deces din toate cauzele. Consumul de cafea este asociat cu un risc scazut de deces prin boli cardiovasculare, boli coronariene si accident vascular cerebral. Consumul de cafea are un efect pozitiv real in comparatie cu persoanele care nu o beau. Intr-adevar, daca o persoana bea cafea in mod rezonabil, nu exista riscul de hipertensiune sau senzatie de palpitatii.

Daunele cafelei

Daca aceasta are beneficii incontestabile pentru sanatate, exista cateva dezavantaje. Intr-adevar, consumul de cafea poate provoca:

  • ritm cardiac crescut,
  • palpitatii la persoanele susceptibile.
  • poate potenta efectul anumitor medicamente precum aspirina sau anumite antihistaminice.

Vigilenta este cheia!

0 Shares
You May Also Like