Cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimii 50 de ani

microprocesor

microprocesor

microprocesor

Microprocesorul este cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimii 50 de ani care a avut cel mai mare impact in toata lumea. Aceasta a fost alegerea exprimata intr-un sondaj lansat de publicatia New Scientist. Chestionarul a marcat lansarea noului website (IMPACT! World) al principalei agentii guvernamentale care finanteaza cercetarea (EPSRC) in Marea Britanie.

48% dintre voturi au mers catre microprocesor, dispozitiv dezvoltat in anii 1970 si care a fost utilizat la crearea calculatoarelor electronice. In prezent, microprocesoarele sunt esentiale pentru orice computer. Capacitatea lor de prelucrare a informatiei, fie ca e vorba de telefoane mobile sau de supercomputere, a schimbat viata a miliarde de oameni de pe intreaga planeta.

Nu exista industrie in momentul de fata care sa nu fie influentata direct sau indirect e acest dispozitiv mic si frumos, spune cercetatorul italian Federico Faggin, unul dintre inventatorii microprocesorului.

Chestionarul a inclus si alte optiuni printre care telefonul mobil, explorarea spatiala, imagistica prin rezonanta magnetica, web (www), reteaua globala de fibra optica sau laserul. Fiecare din acestea a fost ales de catre un om de stiinta care si-a prezentat cu argumente alegerea si de ce considera ca merita sa obtina cele mai multe voturi. Pana la urma insa, castigator a fost unitatea centrală de prelucrare a informaţiei adica microprocesorul.

“Alegerea cititorilor revistei New Scientist reprezinta de fapt inca o confirmare a faptului ca traim in era informationala”, considera Roger Highfield editorul publicatiei.

“Cercetarea stiintifica este cruciala pentru crearea unei societati sanatoase, prospere si durabile. Are un impact imens in lumea care ne inconjoara. Speram ca initiative noastra (campania IMPACT) sa ajute publicul sa inteleaga de ce cercetarea este atat de importanta pentru viitorul Marii Britanii” declara profesorul Dave Delpy, presedinte executive al EPSR.

IMPACT! World este cu totul un website nou unde vizitatorii pot afla cum stiintele fizice si ingineria contribuie la construirea lumii in care traim.

Chestionarul si optiunile exprimate sunt disponibile aici.

Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) investeste in cercetarea stiintifica peste 850 de milioane de lire sterline in fiecare an, fie ca e vorba de matematica, stiinta materialelor, tehnologia informationala sau inginerie.

Revista saptamanala New Scientist are un tiraj de peste 160.000 de exemplare. Publicatia este completata de website-ul newscientist.com care numara peste 3 milioane de vizitatori unici in fiecare luna.

Exit mobile version