Parkinson este o afectiune neurologica in care functia creierului devine treptat mai afectata.
Principala cauza se crede ca este o pierdere a substantei chimice numita dopamina care ajuta la reglarea miscarilor organismului. Dat fiind faptul ca este o afectiune cu care se confrunta multe persoane, vom discuta in urmatoarele randuri ale acestui articol, despre Parkinson.
Principalele simptome motorii (miscare) sunt bradikinezia (miscari lente), tremor (agitarea involuntara a partilor corpului) si rigiditatea (prezentata ca rigiditate musculara).
Simptomele care nu sunt legate in special de miscarea ta pot include somnul perturbat, starea de spirit modificata, schimbari ale modului in care procesezi gandurile, vorbirea si memoria, precum si unele procese fiziologice, cum ar fi inghitirea.
Diagnosticul poate fi dificil din cauza unei mari varietati de simptome, dar se bazeaza, de regula, pe bradicinezie si pe oricare dintre celelalte simptome, pe rezultatele scanarilor cerebrale si uneori vazand modul in care persoana raspunde la tratamentul medicamentos.
In unele cazuri, o persoana poate avea doar unul sau unele dintre simptome si astfel este tratata ca avand Parkinson – aceasta este uneori denumita parkinsonism.
Ce provoaca Parkinson?
Nu se cunoaste cauza principalului tip de Parkinson (numit idiopatic), dar majoritatea expertilor considera ca sunt implicati atat factori genetici, cat si medicali. Alte tipuri de parkinsonism pot fi cauzate de o serie de accidente vasculare cerebrale mici, de anumite medicamente sau de traume.
Cum poate fizioterapia ajuta oamenii cu Parkinson?
Fizioterapia efectuata in spitalul Oxxygene – centru si clinica fizioterapie joaca un rol esential in sustinerea persoanelor cu Parkinson sa-si revizuiasca situatia, sa ia decizii cu privire la modul in care este gestionata starea lor, sa-si elaboreze prioritatile si sa abordeze provocarile cu care se confrunta.
Ce se va intampla cand voi vedea un kinetoterapeut?
Fizioterapeutul dumneavoastra va incepe evaluand modul in care afectiunea va afecteaza, indiferent daca sunteti recent diagnosticat sau ati fost diagnosticat de ceva timp. Fizioterapeutul va efectua o evaluare completa a ceea ce poti face si va discuta cu tine obiectivele si posibilitatile tale.
Aceasta poate include analizarea pozitiei si a capacitatii de a atinge si de a intelege obiecte si de a schimba pozitiile; de exemplu, intorcandu-te in pat, ridicandu-te de pe un scaun si umbland.
Fizioterapeutul tau va privi, de asemenea, activitatea fizica generala si rezistenta ta. Acesta poate solicita purtarea unor pantaloni scurti si un tricou in timpul consultarii, astfel incat miscarea sa poata fi evaluata corect.
Fizioterapeutii lucreaza, de obicei, ca parte a unei echipe de profesionisti din domeniul sanatatii si asistentei sociale, care va vor ajuta sa va planificati cum sa aveti grija de dvs. si sa gestionati cel mai bine viata pe care doriti sa o conduceti.
Acest lucru poate implica furnizarea de informatii despre Parkinson si raspunsul la intrebarile despre ceea ce te confrunti si ce ar putea avea viitorul.
Vor discuta despre prioritatile si modul in care intentionati sa va gestionati starea; vor oferi sfaturi bazate pe nevoile tale individuale, care pot include modalitati de prevenire a caderilor; exercitii pentru a va mentine echilibrul, forta si flexibilitatea si tehnici pentru a va ajuta cu mersul si fitnessul general.
In fazele incipiente, este posibil sa doriti sa va concentrati pe pastrarea in forma, activa si sanatoasa si sa minimizati impactul pe care Parkinson il are asupra vietii voastre.
Fizioterapeutul dvs. va poate sprijini ajutandu-va sa identificati ce activitati trebuie sa va derulati. Accentul se pune pe a va incuraja sa continuati in miscare.
Daca incepeti sa intampinati probleme cu miscarea dvs., contactati-va fizioterapeutul.
El pot rezolva problemele cu dvs., poate sugera modul in care va puteti mentine activitatea fizica, sa luati in considerare ceea ce aveti nevoie atunci cand sunteti afara si poate invata familia strategiile pentru a va ajuta sa va deplasati mai bine. Accentul se pune pe a va ajuta sa ramaneti activ si in siguranta.
Pe masura ce imbatranesti si pe masura ce starea progreseaza, unele dintre simptomele Parkinson pot avea un impact mai mare in viata ta de zi cu zi.
Fizioterapeutul va oferi sprijin in luarea deciziilor cu privire la modul in care faceti fata acestor schimbari. Din nou, accentul se pune pe ajutarea dvs. si a retelei dvs. de asistenta pentru a lua decizii cu privire la cel mai bun mod de a va mentine activ si in siguranta.
Incercati sa va consultati fizioterapeutul daca intampinati noi simptome fizice care va afecteaza mobilitatea. Incercati sa ramaneti pozitivi si sa va concentrati asupra activitatilor pe care le puteti face.
Gasiti activitati fizice care va plac si faceti-le zilnic. Daca nu sunteti obisnuit sa faceti exercitii fizice, folositi mersul ca modalitate de a ajuta la echilibru, rezistenta si incredere, precum si sa va obtineti de la A la B.
Mentinerea unei posturi bune va va ajuta cu echilibrul si miscarea generala, precum si cu respiratia, vocea si inghitirea. Monitorizeaza-ti postura si roaga-ti fizioterapeutul sa-ti arate cateva intinderi de flexibilitate pentru a-ti adauga rutina de exercitii fizice.