Care este perioada ideala de tragere a vinului de pe drojdie?

Care este perioada ideala de tragere a vinului de pe drojdie?

Cand se trage vinul de pe drojdie? Tragerea vinului de pe drojdie se mai numeste pritocire si reprezinta un proces de mutare a vinului, o lucrare de transvazare cu scopul de a inlatura sedimentele.

Vinul se muta dintr-un recipient in altul pentru a putea fi separat de drojdia depusa.

Unele persoane folosesc in acest sens pompe de transvazare special create pentru a usura aceasta activitate esentiala in productia de vin.

In general mustul are nevoie de o perioada de pana la 4 saptamani pentru a fermenta.

Dupa ce procesul de fermentatie s-a incheiat este necesar ca vinul sa fie tras de pe drojdie sau pritocit cum se mai spune.

Cand se trage vinul de pe drojdie?

Acest lucru va proteja aroma vinului si mirosul de drojdie sau de hidrogen sulfurat care ar putea sa apara din descompunerea drojdiei depuse.

Daca nu este tras imediat de pe drojdie exista riscul ca acesta sa isi schimbe gustul pentru ca drojdia intra intr-un proces de descompunere si va afecta cu siguranta calitatea si gustul vinului.

Uneori, la tara la intrebarea “cand se trage vinul de pe drojdie“, raspunsul este: vinul se trage de pe drojdie in preajma sarbatorilor de iarna, insa unii specialisti recomanda ca acest lucru sa fie facut exact in momentul in care procesul de fermentatie s-a incheiat.

Vinul trebuie pus inapoi in recipientul de baza, dupa ce acesta a fost curatat si spalat pentru a se limpezi. Acest proces poate dura cateva saptamani.

Doar dupa limpezire vinul se poate depozita in recipiente de sticla mai mici.

O masura luata impotriva oxidarii este tragerea vinului de pe drojdie cu protectie de sulf.

Cand se trage vinul de pe drojdie – Procesul de separare

O data cu procesul de separare a vinului de drojdie, la nivelul acestuia au loc o serie de transformari care necesita atentie si ingrijire.

Momentul optim pentru primul pritoc este marcat de terminarea procesului de formare insa pot urma inca o serie de actiuni de transvazare in functie de tipul de vin si detaliile legate de cantitatea de sedimente sau de cat timp se pastreaza vinul.

In acest moment vinul este inca opalescent, are un miros placut de vin nou si o aroma de strugure, dar incepe sa prinda forme si aroma noua, rezultata in timpul fermentarii.

Vinul poate sa fie destul de acrisor, sau dupa caz astringent, dulce acrisor.

Primul pritoc trebuie sa aiba in vedere incheierea fenomenului de sedimentare a particulelor ramase la limpezirea mustului, celulelor de drojdie, sau diverselor particule rezultate din condesarea unor substante.

In cazul unui vin alb sec primul pritoc trebuie realizat la 10 zile de la incheierea fermentatiei.

Exista cazuri cand este necesar un pritoc de curatare, daca recolta a fost avariata si in acest caz este obligatoriu ca pritocul sa aiba loc intr-un mediu inchis, astfel incat vinul sa nu intre in contact cu aerul.

In cazul unor soiuri de vin rosu provenit din culturi avariate, pritocul trebuie facut in 15 zile de la sistarea fermentatiei si la fel, in spatiu inchis.

Atunci cand vinul provine din culturi si recolte sanatoase pritocul poate sa fie facut chiar si dupa 25 de zile de la stoparea fermentatiei si se poate realiza deschis.

Vinurile rosii de calitate se pritocesc chiar si dupa 35 de zile, datorita realizarii fermentatiei malolactice, un proces de transformare a acidului malic in acid lactic. Acidul malic este destul de acru si instabil. In aceasta situatie se realizeaza un pritoc deschis cu o usoara aerare.

Inainte de aceste operatiuni este necesar intotdeauna controlul rezistentei vinului la aer. Acesta se realizeaza tinand vinul 24 de ore intr-un pahar umplut la jumatate.

Al doilea pritoc se va realiza la un interval de 3 luni de la primul, in functie de cum a evoluat procesul in primul pritoc.


Cand se trage vinul de pe drojdie -Pritocirea de primavara

Urmatorul pritoc se realizeaza primavara si apoi ori de cate ori se doreste imbutelierea vinului.

Sulfitarea vinului presupune o operatiune aplicata vinurilor tinere pentru a oferi protectie antioxidanta si antimicrobiana.

Procesul de egalizare a vinului se produce intre vinuri de acelasi fel in scopul de a crea loturi mai mari de depozitare. Acest demers are loc in cadrul primului pritoc.

Cupajarea este o operatiune prin care sunt amestecate doua soiuri de vin sau dupa caz mai multe, in scopul de a corecta unele defecte de compozitie dar si de a realiza vinuri noi.

Asadar, raspunsul la intrebarea atat de frecvent “cand se trage vinul de pe drojdie?” a fost detaliat pe larg mai sus. Pentru detalii suplimentare, mult mai in profunzime va invit sa studiati literatura de specialitate. Sa fie Pofta!

Exit mobile version