Care este impactul abuzului emotional

Care este impactul abuzului emotional?

0 Shares
0
0
0

A fi victima violentei psihologice va avea un impact diferit in functie de nivelul de control pe care il are hartuitorul. Am putea numi un abuz psihologic si atunci cand cineva doar te ameninta. Acest abuz variaza de la anxietate,  depresie,  stres post-traumatic si  chiar tentativa  de sinucidere. A fi hartuit este departe de a fi banal si necesita  interventie.

In principal in context conjugal, violenta poate deveni  fizica, iar victima poate suferi rani, chiar vazandu-si viata amenintata cu un pistol, chiar daca are aviz psihologic port arma. Prin urmare, este crucial sa poti iesi din acea stare.

Cum sa scapi de abuzul emotional?

  1. Identifica-l

Pentru a putea rupe legatura dominatiei, trebuie mai intai sa poti  realiza ca aceasta exista. Manipularea este atat de puternica incat poate genera, dupa cum am vazut anterior, confuzie i indoiala, atat de mult incat victima ajunge sa creada ca merita ceea ce i se intampla. Pune-ti urmatoarele intrebari: Sunt pusa jos? Sunt lucruri care mi se spun care ma devalorizeaza? Se intampla rar, din cand in cand, des?

Consulta indicatorii si incearca sa cuantifici cat de des ai putea experimenta acestea de la cineva. Daca intampini mai multe acte/cuvinte rau intentionate in mod repetat, ar putea exista o problema.

  • Vorbeste despre abuzul emotional

Ai indoieli si crezi ca esti abuzat psihologic? Poate cineva  in imprejurimile tale a observat.

Se poate intampla ca grupul/anturajul ar putea tolera sau chiar contribui la hartuire. Anturajul este un punct cheie in hartuire, pentru ca ceea ce ii va da amploare este faptul ca este sustinut de altii.

Iti poti imagina cu usurinta in contextul muncii, ca o persoana care nu are aceleasi caracteristici ca grupul (sex, varsta, origine etc.) poate fi lasata rapid deoparte. Incepe faza de hartuire (cel mai adesea provocata de un superior sau de sef), dar in loc sa ia partea victimei, echipa se va  intoarce  impotriva ei.

Acest comportament poate fi ghidat de tendinta de a  se conforma  parerii grupului.

Din fericire,  acest lucru nu este intotdeauna cazul. Pot exista persoane de care ai fost izolat (de abuzatorul emotional) sau chiar altii care au incercat sa-ti vorbeasca despre asta, cu care poti discuta. Poti face un pas inapoi si poti obtine o opinie din exterior.

  • Actioneaza

Esti sigur ca esti victima violentei psihologice? Este timpul sa consultati un consilier juridic sau sa va apropiati de organizatii (SOS Violence conjugale / Tel jeunes / etc.), acesta va va spune cum sa rezolvati aceasta situatie.

  • Reconstruieste

Nimeni nu iese nevatamat dupa ce a suferit abuz emotional. Probabil ca imaginea ta despre tine s-a deteriorat si au aparut aprehensiuni (teama de a te intoarce la munca, de a forma din nou un cuplu).

Dimpotriva, iti dai seama ca ai putea fi autorul abuzului psihologic, dar nu poti pune capat singur.

Daca ai nevoie de ajutor, o echipa de psihologi cu experienta in abuzuri psihologice iti poate sta la dispozitie. Te invitam sa faci o programare pentru o consultatie personala sau prin terapie online. Acesti terapeuti vor sti sa te insoteasca spre bunastarea ta, indiferent unde te afli in lume.

0 Shares
You May Also Like