Se afla situata in Piata Centrala din orasul Cluj-Napoca ( inima Transilvaniei ) fiind clasificata de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National din tara noastra in anul 2010 unul dintre cele mai emblematice monumente istorice din judetul Cluj . Constructia acestui locas de cult s-a realizat pe parcursul a doua etape prima a fost demarata in anul 1316 si a a continuat pana in anul 1390 dupa care a urmat o a doua etapa ce a inceput in anul 1410 cu finalizare in anul 1487 .
Altarul dateaza din jurul anului 1390 fiind foarte bine conservat asemenea vitraliilor si picturilor murale realizate in secolul XV .Desi se cunosc foarte putine informatii cu privire la momentul constructiei este cunoscut faptul ca locasul de cult este amplasat in locul unui cimitir si a capalei SF.Iacob . Singurul si cel mai important document de atestare istorica conservat de-a lungul timpului este unul eliberat in anul 1349 de catre curtea papala de la Avignon prin care li se iarta pacatele tuturor acelora care sprijina financiar constructia .
Proiectul initial continea doua turnuri pentru fatada principala insa numai unul avea sa fie construit in perioada 1511-1543 pentru ca sa fie distrus in anul 1697 in urma unui regretabil incendiu . In anul 1744 este reconstruit , insa de acesta data in stil baroc . Nici aceasta a doua constructie nu avea sa reziste foarte mult fiind distrusa in urma unui cutremur in anul 1763 . La inceputul secolului XIII , mai exact in anul 1837 , a fost inceputa constructia turnului cu ceas pe care aveti oportunitatea sa il admirati in prezent . Turnul realizat in stil negotic este si in zilele noastre cel mai inalt turn de biserica din tara noastra .
Este o constructie gotica de tip sala . Interiorul se distinge prin grandoare specifica stilului gotic , de la bolta pana la vitrali si sculpturi . Impresionanta de-a dreptul este blazonul amplasat deasupra usii de la intrare ce il infatiseaza pe Sfantul Mihail . Sub acest minunat blazon se afla stema Sfantului Imperiu Roman , cea a Regatului Boemiei si cea Regatului Ungar . Si daca doriti o incursiune in istorie trebuie sa stiti ca , constructia edificiului a fost finalizata sub domnia imparatului Sigismund de Luxemburg ( 1387-1437) , acesta era atat imparat roman cat si rege al Ungariei si Boemiei .
Daca sunteti in trecere prin Cluj-Napoca ca recomandam unul dintre cele mai frumoase hoteluri Cluj. Hotel Univers T aflat pe malul lacului Gheorgheni.
Locasul de cult a beneficiat de o serie de procese de restaurare , cel mai important desfasurat in perioada 1957-1960 a readus la viata picturile din secolele XIV-XV .
A deservit ca locas de cult pentru mai multe comunitati religioase : Biserica Lunetana intre anii 1545-1558 ; Biserica Calvinista in perioada 1558-1566 ; urmatorii 150 ani a deservit cultului Unitarian , dupa care a devinit Biserica Romano-Catolica .Pe parcursul istorie sale , Biserica Sfantul Mihail a asistat la o serie de evenimente marcante printre care botezul lui Matia Corvin si investirea celor mai cunoscuti principi ai Transilvaniei : Gabriel Bethlen , Sigismund Rakoczi , Sigismund Bathory si Gabriel Bathory .