Daca iubesti arta, pictura, sculptura sau antichitatile, afla ca iti poti proteja toate obiectele de valoare. Pentru a le asigura corect, ar putea fi util sa angajezi un expert in acest sens pentru a le determina valoarea si apoi sa inchei o garantie specifica cu ajutorul echipei de profesionisti de pe LeaderTeam.ro.
Ce este o opera de arta?
In limbajul obisnuit, opera de arta califica o opera artistica si poate fi aplicata unui roman sau unei compozitii muzicale. Cu toate acestea, o opera de arta poate fi:
- gravura sau o sculptura;
- un tablou sau un desen;
- fotografie ;
- tapiserie;
- mobila;
- un manuscris;
- un obiect antic;
- un obiect din metal pretios sau o piesa de lucru de aur.
Ceea ce distinge o opera de arta de o creatie artistica simpla este insa ca este un obiect rar si pretios, de valoare dovedita. In sensul asigurarii locuintei, aceasta calificare a obiectelor pretioase diferentiaza operele de arta de bunurile mobile obisnuite.
Cum se autentifica si se estimeaza valoarea unei opere de arta?
Atunci cand incheii o asigurare pentru locuinte sau achizitionezi opere de arta, este necesar sa le declari asiguratorului tau pentru a le acoperi atunci cand sunt detinute la domiciliu.
Pentru a afla daca un obiect perceput ca o opera de arta trebuie de fapt sa fie declarat drept mostenire de obiecte pretioase, poti apela la un expert specializat, cum ar fi un licitator, pentru a autentifica lucrarea si a estima valoarea acesteia.
Pentru a-ti asigura operele de arta, indica valoarea estimata a fiecareia dintre ele in inventarul bunurilor care urmeaza sa fie incluse in contractul tau de locuinta. In cazul unei daune, asiguratorul poate solicita unui expert sa verifice valoarea actualizata a operei de arta, pentru a stabili valoarea justa a compensatiei.
Nota: in toate cazurile, se recomanda pastrarea tuturor documentelor justificative care pot atesta valoarea unei opere de arta (facturi de cumparare, certificate de autentificare, certificate de experti).
Asigurarea locuintei: garantii supuse conditiilor
Asigurarea locuintei acopera operele de arta in acelasi mod ca si restul mobilierului, in caz de:
- incendiu si explozie;
- inundatii;
- furt si vandalism;
- furtuna, zapada, grindina;
- geam spart;
- dezastru natural si tehnologic.
Pentru a beneficia de despagubiri, asiguratul care detine o opera de arta poate fi supus masurilor de prevenire si securitate. In functie de bunuri si valoarea acestora, asiguratorul poate solicita:
- un sistem de alarma si/sau monitorizare de la distanta;
- prezenta usilor blindate sau a barelor pe ferestre;
- prezenta unui extinctor.
Nota: absenta acestor masuri poate fi o cauza de excludere sau limitare a garantiei.
Concluzie
Pentru o buna protectie a proprietatii tale in cazul unei reclamatii, ia in considerare declararea obiectelor tale pretioase catre firma de asigurari. In cazul unei reclamatii, trebuie sa dovedesti existenta si valoarea bunurilor deteriorate. Pastreaza documente justificative, cum ar fi: facturi de cumparare sau reparatii, acte notariale (mostenire, partajare, donatie etc.), certificate de garantie, fotografii etc.